Zondag 18/04/2021

Bollekesplein

undefined

Mensen als Bart De Wever die steeds veel kritiek geven en arrogant denken dat zij steeds de slimsten zijn, verdragen zelf heel weinig kritiek. De Wever is welbespraakt dat is algemeen geweten, maar wie best praat heeft daarvoor niet altijd gelijk. Het is zijn goed recht niet akkoord te gaan met de stelling van anderen, maar waarom moet hij dan de anderen als idioten kleineren. Pretentieus en overmoedig is dat.

Rudolf Leplae, via de website

Bollekesplein (2)

Krijgt de sprakeloze "moeder aller verkiezingen" eindelijk een stem? (Tom Lanoye, Het bollekesplein, DM 4/12). Doe zo verder, Tom.

Wim Van de vijver, via de website

Bollekesplein (3)

Al die trammelant over het De Coninckplein, zowel van linkse als rechtse kant, dat gaat mijn petje te boven. Sinds ik aan en op 't Keuningsplèntje uitging in de jaren (60 ben ik mij er niet bewust van geweest dat ik mij naar het Pieter de Coninckplein begaf om de bloemetjes buiten te zetten. Zoals ik 't Keuningsplèntje slechts ken onder die naam en niet onder Hendrik Conscienceplein. Ik ging, tout court, in die tijd gewoon naar 't Keuningsplèntje. Wat mij toen wel opviel waren borden die er toen welig tierden met "Defendu aux Nord-Africains". Of het Pieter of Herman wordt kan mij gestolen worden. Waarom er nu juist door de 'cultuurelite' dat ballonnetje (een scheet in een netzak) wordt opgelaten om het Pieter de Coninckplein om te dopen tot Herman de Coninck, is mij een raadsel. Ik denk dat als Herman de Coninck nog zou leven, hij er niet van wakker zou liggen dat straat noch plein nog steeds zijn naam niet dragen. Als het per se wel moet, waarom dan niet het Tramplein omvormen tot het Herman de Coninckplein? De onmiddellijke omgeving daar was uiteindelijk toch Hermans intieme habitat?

Luc Maeckelbergh, Antwerpen

Bollekesplein (4)

Heeft Bart De Wever gezegd dat hij geen plein voor Herman de Coninck wil, of dat hij het hernoemen van het Pieter de Coninckplein een dom idee vindt? Behoort de titel van Tom Lanoyes opiniestuk dus ook al tot zijn fictie-schrijfsels? Mag het a.u.b. feitelijk correct blijven?

Jan Boonen, via de website

Bollekesplein (5)

Waarom moet iemand die nog niet zo lang (Lissabon 1997) gestorven is en zijn links gedachtegoed projecteerde op alles en nog wat nu plots de vervanger worden van een historische figuur uit het boek van Hendrik Conscience? Dat is toch te belachelijk voor woorden? Ik ben zelf literair auteur en steun dat verzoek helemaal niet. Kunst en literatuur moeten buiten politiek worden gehouden!

RenéPieters, via de website

Bollekesplein (6)

De flamingantische kerkfabriek is in volle actie geschoten. Boeiend schouwspel. Misschien het plein omdopen tot het Jommekesplein? Ook een fictief personage dat dicht bij de Vlaams socio-culturele eigenheid aanleunt?

J. Begoode, via de website

Het merk Vlaanderen

Vlaanderen zal zijn symboliek moeten heruitvinden, als het onafhankelijkheid ambieert. Dat argumenteert Guillaume Van der Stighelen in zijn opiniestuk (DM 4/12). Een positief symbool waar heel Vlaanderen zich achter kan scharen? Dat kan bijna niet anders dan de toog van het dorpscafé zijn.

Gerard van Rooijen, via de website

Het merk België

Ik vond nu net dat België aan een make-over toe was om het De Wever moeilijk te maken; weg met dat ouderwets bruine veloursen broeken koningshuis, en een coole president in de plaats; weg met die voze zwart-geel-rode vlag en al die debiele leeuwen, en een vlag met lichtgroen, roze en lichtblauw; weg met die bombastische Brabançonne, en iets opzwepend van Netsky; en weg particratie en gewoon rechtstreeks stemmen op beleidskeuzen via een checklist op een tablet. Op naar de toekomst.

Michael Diercks, via de website

Have en havenots

De maatschappelijke kloof tussen arm en rijk in dit land blijft groeien, schrijft Yves Desmet (DM 4/12). Ik zit in de uitzonderlijke situatie dat ik uit ervaring kan spreken. De vrouw van mijn broer is Marokkaanse en komt uit een gezin met acht kinderen dat in pure armoede is opgegroeid. De vader heeft het gezin laten zitten toen zij drie jaar was. Ze heeft broers die in de gevangenis hebben gezeten, maar zij is afgestudeerd als psychologe met een universitair diploma en is volledig geïntegreerd. Zij heeft er keihard voor gewerkt. Zou dit laatste dan toch de reden zijn waarom het haar wel gelukt is?

Kevin Verbessem

Have en havenots (2)

In plaats van ondersteunende maatregelen te nemen en toe te juichen, is er een beweging voor nog meer individualisme en een "responsabilisering van armen". Studies hebben al lang aangetoond dat niet een individu verantwoordelijk is voor zijn leefsituatie maar de hele sociale context. Maar die sociale context aanpakken wordt als links (en dus slecht) ervaren. Mensen moeten nu eenmaal samenleven. En daar hoort delen bij. Doe je dat niet, dan creëer je miserie.

Philippe Verhegge, via de website

Voetbal

Na het ontstellende nieuws dat een aantal jeugdige voetballers in Nederland een lijnrechter doodschopten, nu het bericht dat jonge spelers in België een scheids- en lijnrechter molesteerden. Kinderen halen hun inspiratie altijd wel ergens en staan heel open voor beïnvloeding, ook in dit geval is het niet zo moeilijk te weten wat hen triggert. Om dat te achterhalen moet je maar een enkele keer een voetbalmatch meepikken bij de jongste voetballertjes. Welke bagger je daar door de voorbeeldfuncties genaamd mama en papa hoort schreeuwen, grenst aan surrealisme. Als een jongetje dat zijn ouders week in week uit hoort doen, lijkt het me logisch dat die dat uiteindelijk als normaal gedrag gaat beschouwen en hij dit later kopieert. Een verplichte muilkorf zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat we een paar jaar nodig hebben om er genoeg van te produceren. Dus rest er slechts één oplossing: een verbod aan ouders en grootouders om nog een match van hun kroost bij te wonen. In de auto is het nog lekker warm ook, dat ze daar hun zoon opwachten.

Raf Vandenbergh, Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234