Woensdag 01/02/2023

ReconstructieDrugssmokkel

Bolle Jos, amper 30 en de nieuwe drugskoning van de Antwerpse haven: ‘Keihard en schuwt geweld niet’

‘Bolle Jos’ wordt gezocht voor verschillende drugstransporten in Antwerpen en voor de verdwijning van tante ‘Naïma Jillal’, een grote speler in de cocaïnehandel in Nederland.  Beeld Politie
‘Bolle Jos’ wordt gezocht voor verschillende drugstransporten in Antwerpen en voor de verdwijning van tante ‘Naïma Jillal’, een grote speler in de cocaïnehandel in Nederland.Beeld Politie

Het Antwerpse gerecht is met man en macht op zoek naar Nederlander Jos L. (30), bijgenaamd ‘Bolle Jos’, die verantwoordelijk zou zijn voor verschillende grote drugstransporten via de Antwerpse haven. Wie zijn plannen dwarsboomt, wordt uitgeschakeld. Hij wordt gezien als de opdrachtgever voor de mishandeling van een brandwacht die in de weg liep bij een uithaling van 476 kilogram cocaïne op de fruitkaai in Antwerpen.

Yelle Tieleman en Patrick Lefelon

Het is 24 augustus 2020 en op de Belgian New Fruit Wharf in de Antwerpse haven meert de Mave Andromeda aan. Het schip is vertrokken in Guayaquil, de grootste stad in Ecuador. Op hetzelfde moment voeren twee mannen via hun versleutelde Sky-telefoons een belangrijk gesprek. “Secu werkt vandaag. Laat me weten wat u wilt doen. Secu vraagt 150k. Sluit camera’s. Sluit ogen. Kaai is van u.” Dat stemt de ander tevreden. “Kan u secu toevoegen? Even alles bespreken.”

Volgens de Antwerpse federale politie bespreken Jos L. uit Breda (alias Bolle Jos) en een medeverdachte hoe een corrupte beveiligingsmedewerker tegen betaling een oogje zal dichtknijpen, zodat zijn uithalers een fikse partij cocaïne kunnen veilig stellen. Jos L. wordt naar aanleiding van deze zaak door de Belgische politie op de opsporingslijst geplaatst en ook de Nederlandse autoriteiten zijn driftig op zoek naar hem.

Hoewel hij pas 30 jaar is, loopt Jos L. al een tijdje mee in de internationale drugshandel. Zijn naam wordt genoemd in het omvangrijke liquidatieproces Eris, waarin hij – zonder concrete verdenking – wordt gelinkt aan de moord op de Antwerpse zakenman Stefan Bogaerts. Zijn naam valt ook in de mysterieuze verdwijning van ‘tante’ Naïma Jillal uit Amsterdam. Zij was een sleutelspeler in de internationale cocaïnehandel en is sinds eind 2019 spoorloos. Haar handtas en kledingstukken zijn teruggevonden onder het beton in een Antwerpse havenloods.

Ingewijden in het criminele milieu zeggen dat Jos L. geweld niet schuwt en ‘keihard’ zou zijn. Hij heeft naast Bolle Jos nog meerdere bijnamen: El Presidente en El Ganador; de overwinnaar. Beide namen gebruikt hij in de versleutelde Sky ECC-chatapp als gebruikersnaam. Dankzij het kraken van Sky is de Antwerpse politie er in geslaagd de versleutelde communicatie leesbaar te maken.

Brandwacht wijkt niet

Terug naar de Antwerpse haven. Eigenlijk is het de bedoeling dat de cocaïne uit container CLRU1260370 al vier dagen wordt veilig gesteld. Het plan is als volgt: de vrachtwagen die de container vervoert wordt gekaapt als die het haventerrein verlaat. “Agressie en vuurwapengeweld zal niet worden geschuwd”, staat in de justitiedocumenten die Het Laatste Nieuws hierover heeft gezien. Na de kaping wordt de vrachtwagen naar een loods gereden om de cocaïne vervolgens uit de container te halen. Als blijkt dat de container naar een andere kade wordt gereden wordt het plan uitgesteld.

Op verzoek van Jos L. is er een groepsgesprek aangemaakt met de beveiligingsmedewerker. Om 22.15 uur schrijft hij dat hij akkoord gaat. “Hetgeen ik voor jullie kan doen is mijn ogen dicht doen en niks melden. Mijn taak is direct melden als er beweging is op de kaai en alarmeren. Jullie kennen de taak van een secu.” Hij meldt dat ook de Douane actief is en dat ze moeten uitkijken. En hij heeft nog een belangrijke waarschuwing. “Jullie kunnen niet voor 00.30 uur binnen. Onthoud dat goed. Want dan is er nog een andere collega, en als die wat ziet alarmeert die direct. Dus wacht op mijn teken.” Jos L. reageert direct. “Doen we broer, op uw teken.”

Transporteur Thomas V.d.A. (l.) en veiligheidsagent Vincent D.B. (r) waren volgens het Antwerpse gerecht handlangers van Bolle Jos tijdens de uithaling van 476 kg cocaïne, waarbij de brandwacht werd aangepakt.  Beeld rv
Transporteur Thomas V.d.A. (l.) en veiligheidsagent Vincent D.B. (r) waren volgens het Antwerpse gerecht handlangers van Bolle Jos tijdens de uithaling van 476 kg cocaïne, waarbij de brandwacht werd aangepakt.Beeld rv

De beveiligingsagent meldt dat hij graag helpt, maar dat zijn mogelijkheden niet onbeperkt zijn. Hij kan bijvoorbeeld geen collega’s, die niet in het complot zitten, wegtoveren. Zo staat er bij een aangemeerd schip een brandwacht, een veiligheidsagent die toezicht houdt op wie van en aan boord gaat.

Jos L. heeft wel een ideetje hoe hij die extra service kan afdwingen. “U bent security. Betaal ik u goed extra voor. Dat die brandwacht weg is daar, een stukje. Geef die man eten en drinken. Laat hem als koning voelen.” De beveiliger zegt het te gaan proberen. “Ik ga dat straks bekijken. Als dat een brandwacht is, dan is dat iemand die iets specifieks in het oog moet houden. En dan kan ik daar niks aan doen.”

Als de beveiliger nogmaals aangeeft dat de brandwacht een groot probleem kan zijn om de drugs ongezien uit de container te halen, blijkt dat Jos L. bereid is fors geweld te gebruiken. “Of we gijzelen die of zo. Heb SWAT-team, gaan prof (professioneel, red.) zo op hem. Maar liefst even dat u hem weg krijgt. Tactisch even weglokken, even wat eten ofzo.”

‘Scherp zijn, geen fouten maken’

In de uren die volgen is er voortdurend contact tussen de beveiliger en Jos L. over de geplande actie. Zo geeft de beveiliger de tip mee dat als zijn handlangers het terrein ongezien op willen komen, het hekwerk zorgvuldig moet worden ingeknipt. Er zal niet direct een alarm afgaan, maar het is zaak van links naar rechts te knippen, en niet van beneden naar boven. Dat valt namelijk minder op. “Zodra er sporen zijn wordt dat gemeld, en wordt er een heel onderzoek ingesteld. Dus werk netjes.”

Dan volgt een eerste signaal dat het misschien wel eens mis kan gaan op de kaai. Eerst heeft de beveiliger al gemeld dat een witte Mercedes die de mannen van Jos L. gebruiken is opgevallen bij een collega. Die moet zo snel mogelijk weg. Om 00.42 uur schrijft hij vervolgens dat hij ‘slecht nieuws’ heeft. Er is inderdaad een brandwacht aanwezig bij een aangemeerd schip. En als de beveiliger drie kwartier lang een ronde over het terrein doet en de brandwacht aanspreekt, vertelt die dat hij orders heeft om te blijven. Hij zit in zijn auto en kijkt voortdurend op zijn telefoon, meldt de beveiliger.

Duik in Leopolddok

Dan gaat het plots snel. Het is 01.15 uur, als vijf gemaskerde mannen op de auto af rennen en de brandwacht eruit sleuren. Terwijl de brandwacht mee wordt getrokken, krijgt hij klappen en trappen op zijn hoofd van zijn belagers. De brandwacht wordt naar een container dertig meter verderop getrokken, terwijl zijn belagers proberen een zak over zijn hoofd te trekken. Zijn telefoon wordt hem afgenomen. Dan trilt de telefoon van de beveiliger. “We hebben busje gegijzeld. Dus geen fouten meer. Scherp zijn,” stuurt Jos J. Wat hij dan nog niet weet, is dat de brandwacht aan zijn belagers weet te ontsnappen en in het water van het Leopolddok is gesprongen.

De mannen zijn inmiddels bezig om de cocaïne uit de container te halen. Die zit onder de aluminium vloer van de container, waar normaal een isolatielaag zit, en moet worden losgeslepen. Pottenkijkers zijn dus niet gewenst, en als er toch mensen binnen komen zal er worden geschoten met automatische vuurwapens. “AK’s binnen, schieten alles plat wat beweegt,” schrijft Jos. De beveiliger meldt op zijn beurt dat hij een camera heeft kunnen uitzetten. “Is jullie voordeel. Voorlopig alles safe.”

Om 02.30 uur vraagt Jos nog eens aan de beveiliger om goed op te letten. Zijn mannen zijn nog steeds bezig om de coke veilig te stellen. “Secu, let op he. Zijn nu slijpen nog, vloer is nog niet los. Dus deur bak (container, red.) staat open. En let op he, als iets anders komt binnengereden.” Een half uur later is er paniek. “Ik hoor er is blauw (politie, red.). Waarom meld (sic) u niks”, vraagt Jos, gevolgd door vijf vraagtekens. “Is ziekenwagen,” reageert de beveiliger.

Het klopt. De ontkomen brandwacht heeft, naar later blijkt zwaargewond, drie kwartier in het water gelegen en zich verscholen achter het schip. Daarna heeft hij de bemanning van het schip weten te alarmeren, ze helpen hem aan boord en bellen de hulpdiensten.

De beveiliger pakt snel zijn telefoon en stuurt berichten. “Opletten mannen. De politie komt nu. Die man heeft flikken gebeld.” Jos heeft dan nog geen idee. “Welke man?” vraagt hij. “Jullie hebben die man geslagen. Die is gaan lopen en heeft de politie gebeld.” Heel langzaam komt dan het besef wat er aan de hand is. “Klopt niet. Die was in het water gevallen. Ze zagen hem niet meer, zeiden die idioten.”

Ook Antwerpenaar Yannick W. alias ‘Flash’ wordt tot de bende van Bolle Jos gerekend. ‘Flash’ werd een jaar geleden in de mondaine badplaats Almunecar in Spanje gearresteerd.  Beeld Guarda Civil
Ook Antwerpenaar Yannick W. alias ‘Flash’ wordt tot de bende van Bolle Jos gerekend. ‘Flash’ werd een jaar geleden in de mondaine badplaats Almunecar in Spanje gearresteerd.Beeld Guarda Civil

De politie vindt in de containers uiteindelijk een flinke hoeveelheid cocaïne: 476 kilo. Een dag later is Jos L. alweer bezig met de volgende partijen; een partij van 550 kilo en later nog eens 308 stuks coke.

De vijf mannen die bezig waren bij de container weten aan de politie te ontkomen. Wel laten ze een slijptol en een mobiele telefoon achter, op de camerabeelden waar ze wél op staan zijn ze onherkenbaar. Op de plek waar de auto van de brandwacht stond herinnert alleen een opgedroogde plas bloed nog aan het heftige geweld. De dag erna bespreekt de beveiliger het incident met een andere man die in het complot lijkt te zitten. “Die brandwacht slaan heeft ze de das omgedaan.” Daar is zijn gesprekspartner het mee eens. “Anders moeten die eens een les nemen. Persoon vasthouden for dummies.”

Bende van 6 miljoen

Eind november werd een groot aantal verdachten opgepakt. Volgens het parket van Antwerpen zijn in totaal twintig personen opgepakt, die zo’n 6 miljoen zouden hebben verdiend met de drugssmokkel. Een aantal van hen wordt ook verdacht van betrokkenheid bij het geweld met de brandwacht. Ook de ‘secu’ is aangehouden. Sommige verdachten, zijn voortvluchtig en tegen hen is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Onder hen “Bolle Jos” Jos L. en de Limburgse drugscrimineel Flor B. die op de lijst van ‘Most Wanted’ van Europol staat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234