Zondag 07/03/2021

Boksende bungeejumper wordt Canadese premier

Justin Trudeau (43) is de gedoodverfde premier van Canada. 'Mister Nice Hair' was niet de favoriet, maar schopte het door omstandigheden toch tot verkiezingswinnaar.

"Vanavond wil ik toasten op de toekomstige eerste minister van Canada, Justin Pierre Trudeau."

Het zou zomaar een speech kunnen zijn van gisteravond om te vieren dat de Canadese liberalen net een absolute meerderheid haalden en een einde maakten aan het tienjarige bewind van de conservatief Stephen Harper. In werkelijkheid zijn het woorden van de Amerikaanse president Richard Nixon, en dateert de toast al uit de lente van 1972 bij een bezoek aan Ottawa. Justin Pierre Trudeau was toen amper vier maanden oud. Zijn vader, de liberale legende Pierre Elliott Trudeau, was de eerste minister. Over voorbestemming gesproken.

De kleine Trudeau zag het levenslicht, op kerstdag 1971, in 24 Sussex zelfs, de ambtswoning van de premier. Zijn vader zwaaide de scepter over Canada van 1968 tot 1979, en nog eens van 1980 tot 1984. Voor de veiligheidsdiensten van de familie ging Justin zijn hele jeugd bij de naam 'Maple 3'.

Bungeejumper

Toch leidde het pad van de jonge Justin niet meteen naar een beloftevolle politieke carrière. Hij leek zijn vaders tegenpool te zullen worden. Pa Trudeau studeerde rechten aan de universiteit van Montreal en economie aan Harvard, zijn zoon koos voor een bachelor in literatuur en een lerarenopleiding en gaf vervolgens jarenlang wiskunde en Frans aan een middelbare school. Ook privé bewandelde Justin een ander pad. Zo is hij regelmatig in een boksring te vinden en is hij een fervent bungeejumper. Hij waagde zich zelfs even aan een acteercarrière. In een tweedelige televisieserie over de Eerste Wereldoorlog op de Canadese televisie gaf hij gestalte aan een soldaat die in 1917 in Passchendaele om het leven kwam.

Dat er in Justin Trudeau ook een begenadigd politicus kon schuilen, zag de wereld voor het eerst op de staatsbegrafenis voor zijn vader in 2000. De 28-jarige Justin sprak daar als oudste zoon een eulogie uit die de natie rillingen bezorgde. De speech staat te boek als een van de belangrijkste Canadese events van de afgelopen 50 jaar.

Pas in 2007 koos Justin effectief voor de politiek. Maar wie denkt dat zijn bedje dankzij zijn stamboom gespreid was, slaat de bal mis. Zoon Trudeau moest zwaar knokken om een regionale liberale nominatie binnen te rijven. Daarna ging het snel. Zijn verkiezing tot partijvoorzitter in 2013 was quasi vanzelfsprekend.

Toch was hij heel lang geen topfavoriet voor de verkiezingen afgelopen maandag. Omdat de liberale partij bij de vorige verkiezingen in 2011 ei zo na van de kaart geveegd werd - Trudeau slaagde er deze week in om het aantal liberale zetels zowat te verzesvoudigen van 34 naar 184 op 338 - maar ook omdat Trudeau niet serieus genomen werd. Vooral de conservatieven van Harper viseerden hem in televisiespotjes over Justin 'Just not ready' Trudeau en meneer 'Nice Hair'. Dat Trudeau in het verleden wel eens de mist in durfde gaan, was daarbij uiteraard koren op de molen. Zo liet hij zich ooit ontvallen dat China toch wel een fantastisch economisch systeem heeft.

Syrische jongen

Campagne voeren daarentegen, dat bleek wel volledig zijn ding. Trudeau is charmant, perfect tweetalig en weet met alle lagen van de bevolking om te gaan. Samen met zijn vrouw, televisiejournaliste Sophie Grégoire, twee zoontjes en dochtertje, is hij een graag geziene gast in de boekskes. En last but not least, hij verkondigt een boodschap die de Canadezen wel bevalt: Canada moet opener, zelfzekerder en hoopvoller worden. Toch bengelde Trudeau tot voor kort op een derde plaats in de peilingen.

De omslag, die kwam er een beetje ondanksv hemzelf. De tegenstanders van Harper zagen in Trudeau de ideale hefboom om de conservatief uit 24 Sussex te wippen. De genadeslag voor Harper kwam er volgens analisten begin september. De driejarige Syrische jongen Aylan Kurdi, die aanspoelde op een Turks strand, veroorzaakte een schokgolf in Canada. De familie van de jongen wilde asiel in het land, een tante woont er al. Het rigide asielbeleid van Harper keerde van de weeromstuit als een boemerang in zijn gezicht.

Met een absolute meerderheid start kerstkind Trudeau onder een uitstekend gesternte. Maar zelfs zijn aanhangers waarschuwen al dat een uitstekende campagne rijden nog geen garantie is voor een succesvolle regeringsrit.

Nog moeilijker wordt het wellicht voor Trudeau om aan zijn eigen verwachtingen te voldoen. Uit de lofrede voor zijn vader: "We wisten dat we de meeste bevoorrechte kinderen ter wereld waren. En dat we niets gedaan hadden om dat te verdienen. Dat we integendeel ons hele leven lang hard zouden moeten werken om de verwachtingen in te lossen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234