Vrijdag 09/12/2022

Sportweekend

"Boksen laadt ons mentaal helemaal op"

Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde (rechts) op hun bokstraining Beeld Faye Pienaert
Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde (rechts) op hun bokstrainingBeeld Faye Pienaert

Joggen, mountainbiken, boksen, spinnen, zwemmen... Iedereen zoekt zijn eigen manier om fris en scherp te blijven. Voortaan horen we elk weekend bij inspirerende Belgen hoe zij de batterijen opladen. Yuri Vandenbogaerde en Dries Henau boksen tot ze fysiek bekaf zijn. "Maar een betere mentale boost bestaat er niet."

Katrien Depoorter

Dries (30) en Yuri (26) zijn levens- en zakenpartners. Anderhalf jaar geleden wonnen ze de finale van het Eén-programma Topstarter met hun concept 'Wasbar'. In een mum van tijd openden ze drie trendy wasserettecafés in Gent, Antwerpen en Kortrijk. Daarnaast runnen ze een marketingbureau (Make Them Talk), hebben ze al twee lifestyleboeken op hun naam staan, begeleiden ze studenten en geven ze lezingen in binnen- en buitenland. "Wij kunnen altijd een reden bedenken om niet te sporten want ons werk is nooit gedaan. Als de motivatie eens wat minder is, peppen we elkaar op. Niet neuten!"

Yuri Vandenbogaerde en Dries Henau Beeld Faye Pynaert
Yuri Vandenbogaerde en Dries HenauBeeld Faye Pynaert

Jullie zien er veel vitaler uit dan een tijd geleden. Wat is er gebeurd?
Dries: Tot een half jaar geleden werkten we dag in dag uit en hielden we er ongezonde levensgewoontes op na. Vaak aten we maar om tien uur 's avonds en net als veel mensen die in de horeca werken dronken we te vaak alcohol. Van beweging was er al helemaal geen sprake."

Yuri: "Zeker ik had daar genoeg van. Ik ging in mijn jeugd naar de sportschool en was het gewoon om 27 uren per week te trainen. De jaren voor Wasbar was ik choreograaf en lid van verschillende danscompagnies, maar daar kwam een einde aan toen we met de zaak begonnen. Na een jaar vonden we het welletjes en begonnen we twee keer per week te lopen. Maar je kent dat wel: de ene keer hou je vol, de andere keer hou je 't na een kwartier al voor bekeken en maak je jezelf wijs dat dat beter is dan niets."

Dries: "Voor ons tweede boek 'Hou je Manieren' moesten we op de foto in bloot bovenlijf en toen schoten we pas écht in actie. Weg met de pap, tijd voor spieren. Vijf weken lang hebben we elke morgen van 7 tot 8 uur intensief getraind in Venice Beach in Gent en zo ontdekten we het boksen. Dat was het begin van een veel gezonder leven."

Yuri Vandenbogaerde Beeld Faye Pynaert
Yuri VandenbogaerdeBeeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Bleef het dan niet bij sporten alleen?
Yuri: "Nee, voor ons horen sport en gezonde voeding samen. Als je elke dag traint, denk je: 'Ik ben healthy, ik ben goed bezig'. Dan heb je helemaal geen zin in comfort food. Na elke training kochten we verse groenten zodat we 's middags een gezonde maaltijd konden bereiden."

Dries: "Hebben we eens een week geen tijd om te sporten, dan keren de slechte gewoontes snel terug en eten we meer pizza, frieten...

Zijn jullie na de fotoshoots blijven sporten?
Dries: "Ja, we hebben de smaak te pakken. We plannen drie trainingen in per week. Boksen doen we op vrijdagavond, daarna gaan we aperitieven in onze zaak in Gent met onze vrienden."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Waarom boksen?
Dries: "Als we boksen, doen we kracht- en cardiotraining tegelijk en toch voelt het niet aan als louter sport. Ik kan frustraties en stress van me af kloppen, me uitleven en mijn werk even vergeten want boksen vraagt veel concentratie. Eens terug thuis, doen al mijn spieren pijn, maar ben ik vaak mentaal helemaal opgeladen waardoor ik efficiënter kan werken."

Yuri: "Het grappige is dat ik vier jaar geleden een bokszak heb gekocht, maar er eigenlijk nooit op sloeg. Integendeel, dat ding hing in de weg aan een katrol in de living. Veel dansers schakelen over naar boksen want er zijn wel raakvlakken: de coördinatie van arm- en beenbewegingen, gebruik van je volledige lichaam... Eén van onze trainers was vroeger professioneel balletdanser."

Leg eens uit hoe zo'n uurtje boksen verloopt.
Yuri: "Er is veel afwisseling. Ofwel boksen we tegelijk op de zak, ofwel meppen we tegen paletten die de trainer ons voorhoudt. Dat vind ik super, want hij laat ons vooruit, achteruit, links of rechts gaan, kortom de hele zaal doorkruisen. Geen moment staan we stil en we zijn één en al focus. Terwijl de ene dan bokst tegen de trainer, is de andere bezig met pompen of buikspieroefeningen."

Dries: "We kennen al een vijftal boksbewegingen: links, rechts, hoek links, hoek rechts en uppercut. Elke reeks vormt een combinatie van die bewegingen. Binnenkort komen daar nog beenbewegingen bij. Na het boksen zijn we verplicht nog een tiental minuten te lopen of te roeien. Dat is er voor mij vaak te veel aan, maar ik voel wel dat mijn lichaam dat nodig heeft."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Jullie leven en werken samen. Nooit zin om eens apart te sporten?
Dries: "Nee, want sporten met twee is veel plezanter. Bovendien motiveren we elkaar. Zonder Yuri had ik zeker al tien keer afgebeld voor een training, hij moet me soms overtuigen. En vice versa."

Yuri: "Niet neuten. Sportzak nemen en gaan, gaan, gaan", klinkt het dan. Ter plaatse is het ook een voordeel met twee te zijn, we willen niet onderdoen voor elkaar."

Hoe krijgen jullie dat eigenlijk ingepland in jullie drukke agenda?
Yuri: "Dat hebben we moeten leren. Wij voelen ons steevast schuldig als we niet met de zaak bezig zijn. Maar we zien ook in dat je af en toe stoom moet aflaten omdat het anders niet vol te houden is. Zonder sport verval ik in negatiever denken. Dus nu blokkeren we tijd in onze agenda's en spreken we af met de trainer. Zo kunnen we er niet onderuit."

Dries: "Voor ons is het zeven dagen op zeven druk en dat zal nog een tijdje zo blijven. We gunnen onszelf daarom elke dag een klein stukje weekend en daar horen onze sportuurtjes bij."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234