Zondag 19/09/2021

Politiek

Bogaert pleit voor verbod op dragen van grote en zichtbare religieuze tekens

Hendrik Bogaert. Beeld BELGA
Hendrik Bogaert.Beeld BELGA

Als het van CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert afhangt, moet er een verbod komen op het dragen van "grote en zichtbare religieuze tekens voor religies met meer dan vijf procent aandeel van de bevolking". Dat verbod is volgens hem nodig als hefboom om onze vrije en inclusieve samenleving te vrijwaren. Zijn partij reageert dat ze geen voorstander is van een algemeen verbod.

Bogaert doet zijn pleidooi in een nieuw essay met als titel 'In vrijheid samenleven' dat vandaag werd voorgesteld. De CD&V'er vertrekt vanuit de vrees dat de gezamenlijke samenleving dreigt te verbrokkelen in "sub-gemeenschappen". Die verbrokkeling zou volgens hem kunnen eindigen in een "gesplitste samenleving" zonder brede sokkel van gedeelde normen en waarden.

Volgens Bogaert zitten we met onze samenleving op een "kantelpunt" en is het daarom nodig en verdedigbaar om te snoeien in de vrijheden van sommigen om de vrijheden van anderen te vrijwaren. Die benadering past Bogaert toe op de vrijheid van religie. Dat recht is volgens hem wel "één van de mooiste basisrechten van elke mens", maar de vrijheid van religie is ook niet absoluut en onbegrensd. Zelf spreekt Bogaert van een "niet-lineair mensenrecht dat afbuigt waar de vrijheden van anderen beginnen".

Klein kruisje

Concreet stelt Bogaert voor een verbod in te voeren op het dragen van grote en zichtbare religieuze tekens in Europa voor religies met meer dan vijf procent van de bevolking. Kleine tekens zoals een klein kruisje of een hamsa voor moslims zouden volgens Bogaert wél nog mogen. Een totaalverbod zou volgens de CD&V'er immers te ver gaan. "Dat zou niet redelijk en proportioneel zijn", klinkt het.

Bogaert voorziet wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor gebedsplaatsen, de private plaatsen en de clerus van alle religies zoals priesters en imams. De CD&V'er verdedigt ook de drempel van vijf procent, al had het even goed vier of zes procent kunnen zijn. "Maar ook geen tien", klinkt het. "Onze basishouding ten aanzien van een religie die klein is, moet anders zijn dan ten aanzien van een religie die groot is. De situatie is anders door de kleinere impact op de vrijheid van anderen en dit verantwoordt een aparte behandeling", aldus Bogaert, die ook verwijst naar de kiesdrempel van vijf procent die geldt in de politiek.

Bogaert ontkent dat zijn pleidooi gericht is tegen de islam of tegen spiritualiteit in het algemeen. Maar er moet volgens de CD&V'er wel een "gelijk speelveld" komen voor alle religies. "Respect voor religie mag eindeloos zijn, maar het denken erover mag niet eindeloos optimistisch zijn", aldus nog Bogaert.

Kanttekeningen

Politoloog Carl Devos, die de voorstelling van het essay vandaag inleidde, plaatst meteen een aantal kanttekeningen bij het werkstuk van Bogaert. Zo mist de Gentse prof "onderbouwing" en vraagt hij zich af of Bogaert het probleem dat hij wil oplossen niet net groter maakt door zo'n radicaal voorstel te lanceren. Volgens Devos leest het essay ook als "het antwoord van CD&V op de rechtsdominantie van N-VA op dit thema".

Maar de vraag is in hoeverre Bogaert hierin het standpunt van zijn partij verkondigt. De partij zelf laat verstaan dat het eind vorig jaar op haar WIJ-congres standpunt heeft ingenomen over de plaats van religie en levensbeschouwing in de samenleving. "Meningen zijn vrij, maar zoals altijd telt voor ons wat we als partij daarover besloten hebben op dat congres. En onze leden zijn daarover duidelijk: CD&V is geen voorstander van een algemeen verbod op het dragen van zichtbare religieuze tekens zoals de hoofddoek. We menen dat zo'n verbod geen efficiënt middel is om integratie te bevorderen. Verder staat het op gespannen voet met het grondrecht van de vrijheid van religie", luidt het in een reactie op het essay.

CD&V-vicepremier Kris Peeters distantieert zich van het voorstel van Bogaert. "Ik ben geen voorstander van een algemeen verbod op het dragen van zichtbare religieuze tekens. In Antwerpen zie ik elke dag dat het feit dat mensen werken, deelnemen aan het openbare leven, met elkaar omgaan, veel belangrijker is voor het samenleven dan de symbolen waarmee ze zich identificeren", stelt Peeters op Twitter.

Ook uit Open Vld-hoek krijgt het voorstel van Bogaert kritiek. "Ik blijf groot voorstander van strikte scheiding van geloof en staat en vrijheid van religie. Religieuze kentekens verbieden in het straatbeeld staat daar haaks op en is zeer onliberaal. Ik kijk uit naar de verderzetting van onze discussie in de commissie Grondwet", tweette Open Vld-Kamerlid Patrick Dewael.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234