Woensdag 19/01/2022

Boete voor minachting VN-hof

De Franse journaliste ziet de rechtszaak tegen haar als een aanslag op de persvrijheid. Volgens de oud-Balkancorrespondente van de Franse krant Le Monde kan haar proces leiden tot zelfcensuur.

Florence Hartmann was van 2000 tot 2006 woordvoerster van voormalig hoofdaanklaagster Carla Del Ponte. In die periode stond oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië terecht voor het Joegoslavië-Tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag.Na haar tijd in dienst van de VN publiceerde Hartmann een boek, Paix et Châtiment (‘Vrede en Bestraffing’), en een artikel voor het Bosnian Institute. Daarin beschuldigt zij de rechters van het Tribunaal ervan dat zij tijdens het Milosevicproces informatie uit handen van het Internationale Gerechtshof (ICJ) heeft gehouden. Het ging om vertrouwelijke documenten waaruit de betrokkenheid bleek van de Servische regering in de Bosnische oorlog.

Bloedbad van Srebrenica

De precieze details van de documenten werd nooit openbaar gemaakt, maar ze zouden bewijzen bevatten van de contacten tussen de Servische regering en het Bosnisch-Servische leger over onder meer de massamoord van 8.000 moslimmannen en -jongens in het Bosnische dorp Srebrenica in 1995. Het Tribunaal verzweeg het bestaan van deze documenten voor het ICJ, dat in dezelfde periode van het proces Milosevic de genocideklacht behandelde die Bosnië tegen de Servische regering had ingediend. Het ICJ oordeelde in februari 2007 dat de massamoord van Srebrenica een daad van genocide was, maar dat Servië niet verantwoordelijk kon worden gehouden, noch volwaardig noch als medeplichtige. Volgens Hartmann kon Servië wel degelijk tot een hoge schadevergoeding worden veroordeeld als het Tribunaal alle informatie aan het ICJ had doorgespeeld. Ze stelt dat de rechters Servië beschermden omdat een genocideveroordeling “enorme politieke en economische gevolgen voor Servië zou hebben gehad”.De regering in Belgrado had de door Hartmann gewraakte informatie op basis van ‘vertrouwelijkheid’ aan het Tribunaal uitgeleend voor het Milosevicproces. Volgens de rechters in de minachtingszaak heeft Hartmann daarom het vertrouwen in de beschermingsmaatregelen van het Tribunaal ondermijnd. De rechters benadrukten gisteren het belang van de samenwerking van staten met het Tribunaal. Landen zouden minder geneigd kunnen zijn informatie aan het Tibunaal te geven als dat niet op een efficiënte manier vertrouwelijkheid kan beloven.De rechters noemden het vergrijp van Hartmann ernstig, maar riepen tegelijk ook verzachtende omstandigheden in. Zo werkte de verdachte mee met het onderzoek en had ze geen strafblad. De maximumstraf voor minachting van het Tribunaal is zeven jaar cel en/of 100.000 euro boete. Hartmann werd uiteindelijk wandelen gestuurd met een boete van 7.000 euro.

Aanslag op persvrijheid

Hartmann ziet de rechtszaak tegen haar als een aanslag op de persvrijheid. Haar verdediging voerde aan dat andere journalisten al over de documenten hadden geschreven voor haar publicaties, en dat haar zaak als enig doel had om een juridisch precedent te scheppen. De rechters erkenden dat, maar oordeelden dat Hartmanns onthullingen de rechtsgang konden belemmeren. “We moeten de beschuldige of elke andere persoon afschrikken om in de toekomst vertrouwelijke informatie te verspreiden”, oordeelde rechter Bakone Moloto gisteren.Volgens de oud-Balkancorrespondente van de Franse krant Le Monde kan haar proces leiden tot zelfcensuur. De pers zou het werk van het Tribunaal dan niet meer kritisch doorlichten. Hartmann gaat dan ook in beroep. “Het gaat om het principe, niet om het geld”, zei haar advocaat Guénaël Mettraux gisteren. “De feiten en het recht staan volledig aan onze zijde.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234