Woensdag 17/07/2019

Video

Boete van 50 euro bestaat niet meer: verkeersboetes duurder vanaf vandaag

Beeld belga

De tarieven voor verkeersboetes met onmiddellijke inning stijgen vandaag. Alle boetes worden zo'n 5 procent duurder, dat betekent dat een lichte snelheidsovertreding geen 50 euro meer kost, maar 53 euro. En voor de zwaardere overtredingen betaal je al snel enkele tientallen euro's meer. Een overzicht.

Snelheidsovertredingen

Mensen met een zware voet worden vanaf vandaag zwaarder beboet. Voor de eerste 10 kilometer per uur boven de toegelaten maximumsnelheid betaal je niet langer 50 euro, maar 53 euro. Per extra kilometer per uur komt daar nog eens 6 euro bij, vroeger was dat 5 euro. Wie binnen de bebouwde kom of in zone 30 wordt gesnapt, betaalt 11 euro extra in plaats van 10 euro.

Rijden onder invloed

Wie een glaasje te veel op heeft achter het stuur, zal dat extra voelen in zijn portefeuille. Wie tussen 0,5 promille en 0,8 promille in zijn bloed heeft, betaalt vanaf nu 179 euro in plaats van 170 euro.

Wie nóg meer gedronken heeft, mag zich opmaken voor een bezoekje aan de politierechtbank. Die boetes liggen hier niet vast, de politierechter mag dus zelf bepalen welke straf hij jou dan oplegt.

Lees verder onder de foto.

Beeld photo_news

Eerste graad: 55 euro wordt 58 euro

Dit zijn alle overtredingen die niet tot de tweede, derde of vierde graad behoren. Onder deze categorie vallen de pechstrookrijders, maar ook bestuurders die hun richtingsaanwijzers niet gebruiken wanneer dat verplicht is. Ook 's nachts fietsen zonder licht behoort tot de eerste graad.

Tweede graad: 110 euro wordt 116 euro

Dit zijn overtredingen waarbij de overtreder onrechtstreeks een ongeval zou kunnen veroorzaken. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld de bellers en sms'ers achter het stuur, en ook het niet dragen van de gordel. Ook rechts inhalen en parkeren op een gehandicaptenplaats behoort tot de tweede graad.

Derde graad: 165 euro wordt 174 euro

Dit zijn overtredingen waarbij een rechtstreeks ongevalrisico is. Wie 's nachts zonder lichten met de auto rijdt, begaat een derdegraadsovertreding, maar ook door het rood rijden behoort tot deze categorie, net als een inhaalverbod niet naleven.

Vierde graad: 450 euro wordt 473 euro

Dit zijn overtredingen die een zeer groot, onvermijdelijk ongevalrisico met zich meebrengen. Voor de overtredingen moet je altijd voor de politierechter verschijnen, de boetes worden dus niet onmiddellijk geïnd. Tot overtredingen van de vierde graad behoren bijvoorbeeld het negeren van een bevel van een bevoegd persoon, het uitdagen van een andere bestuurder, spookrijden, straatracen en stilstaan op een overweg.

Minimumbedragen
Alle bovenstaande boetes zijn minimumboetes. Zo kunnen boetes van de eerste graad oplopen tot 1.375 euro, net als boetes van de tweede graad. Een tweedegraadsovertreding kan ook leiden tot een kort rijverbod. Boetes van de derde graad en vierde raad kunnen oplopen tot 2.750 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden