Zondag 19/01/2020

BOERENPSALM

DICK TRACY

VT4 20.15

Amerikaanse misdaadfilm van Warren Beatty uit 1990.

Met Warren Beatty, Al Pacino en Madonna.

Ondanks de zeer indrukwekkende rolbezetting mist deze film, gebaseerd op de stripfiguur van Chester Gould, warmte en een verhaal. De eigenlijke sterren waren de decorbouwer en de cameraman. Eigenlijk vormt de stijl van deze prent het voornaamste attractiepunt, waarbij de 'look' van deze originele strips bijzonder nauwgezet werd gevolgd. Die vorm is in dit geval interessant, zelfs boeiend. Ook al wordt er vaak denigrerend gedaan over mooie maar domme blondjes, er is nog altijd geen wet die gebiedt dat men met mooie blondjes ook over Wittgenstein moet kunnen praten.

HHII Dick Tracy is een bewegend stripverhaal geworden. Niets meer, maar ook niets minder.

CRY FREEDOM

VT4 22.05

Britse biografische film van Richard Attenborough uit 1987.

Met Denzel Washington, Kevin Kline en Penelope Wilton.

De waargebeurde geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse zwarte leider Steven Biko die door de staatsveiligheidsdienst werd vermoord. Het scenario is gebaseerd op de boeken Biko en Asking for trouble van journalist Donald Woods. In het eerste en interessantste deel van de prent wordt uitgebreid aandacht besteed aan de morele en intellectuele metamorfose van Woods, vertolkt door Kevin Kline. Biko fungeert daarbij letterlijk en figuurlijk als gids. In het tweede deel neemt Woods zich voor om de moord op Biko publiekelijk aan te klagen. Gedurende één uur toont de prent niets anders meer dan de ontsnappingspogingen van Woods en zijn gezin. Heel spannend allemaal, maar het heeft nog weinig met het aanklagen van het apartheidsregime te maken.

HHHIGOEDE BEDOELINGEN MAKEN HELAAS GEEN MEESTERWERK VAN DEZE PRENT DIE DUIDELIJK IN TWEE AFZONDERLIJKE DELEN UITEENVALT.

TV 1 21.10

Vlaamse film van Roland Verhavert uit 1988.

Met Ronny Waterschoot, Jef Burm en Magda Lesage.

Geslaagde verfilming van Felix Timmermans' bekende roman, het epos van een Vlaamse boer, zijn zwakheden, de arbeid, de vruchtbaarheid, de ellende, het lijden en de vroomheid. Somber, krachtig en synthetisch in beeld gebracht met een berekende vorm van theatraliteit die waarempel herinnert aan bepaalde heimatfilms van Fassbinder. Ondanks het samenbrengen van alle bestaande nootlotclichés is de prent een overtuigend mengsel geworden van dramatiek, humor en ernst. Of zoals Ronny Waterschoot het zei: "Een personage van Timmermans spelen, dat is niet alleen maar een boer spelen in zijn gewone doen. Maar dat is ook proberen de humor en aandacht voor de natuur daarin te leggen."

HHIIRONNY WATERSCHOOT ZET EEN PRACHTIGE PRESTATIE NEER ALS BOER

WORTEL. FELIX TIMMERMANS KON HEM NIET BETER OMSCHREVEN HEBBEN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234