Dinsdag 31/03/2020

boze boeren

Boeren overtraden de wet met hun wegblokkades

Boze boeren blokkeerden gisteren onder meer de oprit van de E17 in Aalter.Beeld Bas Bogaerts

Boze boeren wierpen gisteren op verscheidene plaatsen in het land blokkades op. Maar mag dat zomaar? Nee, zegt professor Patrick Humblet op Radio 1.

Het blokkeren van de openbare weg mag niet, zo legt professor collectief arbeidsrecht Patrick Humblet (UGent) uit in 'De Ochtend' op Radio 1. "Een artikel in het strafwetboek verbiedt dat mensen wegen, spoorwegen of zelfs binnenwateren zouden blokkeren. Dat mag dus niet en daarvoor kan men eventueel strafrechterlijk veroordeeld worden. De straffen kunnen oplopen tot 10 jaar, hoewel dat in de praktijk nog nooit is gebeurd."

Als er toch een veroordeling van komt, heeft dat vaak te maken met het gebruik van geweld tijdens de blokkade. Humblet haalt een voorbeeld uit 2002 aan, toen stakers de E19 blokkeerden. "Daar zijn een aantal mensen veroordeeld, niet alleen voor het blokkeren, maar ook voor het gebruik van geweld. In die zaak zijn straffen tot drie jaar uitgesproken, weliswaar met uitstel."

Gedoogbeleid

Meestal zal de politie een wegblokkade echter gedogen, stelt Humblet. "Als je geconfronteerd wordt met 500 boze boeren, ga je geen olie op het vuur gooien door pv's uit te schrijven." Bovendien heeft een Antwerpse rechtbank enkele jaren geleden geoordeeld dat filterblokkades onder bepaalde voorwaarden moeten kunnen.

"Als een actie op voorhand werd aangekondigd, het niet om een volledige of onbeperkte blokkade gaat, de politie ter plaatse is en het om een syndicale actie gaat, kan zo'n actie volgens het Antwerpse hof van beroep getolereerd worden", legt professor Humblet uit. Die criteria zijn afkomstig uit de rechtsspraak van het Europees Hof van Justitie.

Schadevergoeding

Humblet waarschuwt wel dat er een verschil is tussen het strafrechtelijke en het burgerrechtelijke aspect. "Als er gisteren mensen in de file schade hebben geleden, zouden ze die eventueel kunnen verhalen op de boeren of op de staat, indien die onvoldoende moeite heeft gedaan om die blokkades op te heffen."

Met het stakingsrecht heeft zo'n blokkade overigens niks te maken, stelt Humblet. "Alleen mensen met een arbeidsovereenkomst of ambtenaren kunnen staken. Een boer kan dat dus niet, hij kan alleen een collectieve actie voeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234