Woensdag 28/10/2020

Update

Boeren betreuren geweld heethoofden: "Dit is niet waar wij voor staan"

Nederlandse ME'ers worden ingezet bij het boerenprotest in Brussel. Vier pelotons ME'ers zijn erheen gestuurd.Beeld EPA

In Brussel protesteren landbouwers vandaag tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Omstreeks 16.00 uur heeft de politie er traangas ingezet tegen de harde kern van de relschoppende landbouwers die het Schumanplein in Brussel blijven belegeren. De manifestanten gooien met zware straatstenen en flesjes naar de politie, die antwoordt met traangas en het waterkanon. Nochtans liet Europa inmiddels weten 500 miljoen aan noodhulp voor de boeren uit te trekken. (Illustratie Tomas Schats)

In Brussel hebben naar schatting 4.800 landbouwers geprotesteerd tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Omstreeks 10.30 uur gingen de acties van start. De boze boeren zijn uitgerust met koebellen, tractorhoorns en voetzoekers.

Bij aanvang van de mars naar de Europese wijk dreigden verschillende boerenorganisaties al met hardere acties indien Europa in de loop van de dag niet met een groot signaal voor de dag kwam. Vooral de Franse tak van het European Milk Board reageerde scherp. "Als er nu geen grote beslissing wordt genomen, zullen we middelen gebruiken die we nog nooit hebben gebruikt. De acties zullen gewelddadig worden, om onze families te beschermen."

Dat signaal kwam er inmiddels: de Europese Commissie kondigde aan een steunpakket van 500 miljoen euro uit te trekken. Toch lijken de protestacties voorlopig niet in hevigheid af te nemen. Een harde kern protestanten blijft het Schumanplein in Brussel bezetten: de politie zette inmiddels traangas en het waterkanon in om de situatie opnieuw onder controle te krijgen. Wel verlieten inmiddels de eerste colonnes tractoren het Brusselse.

Volgens federaal minister van Landbouw Willy Borsus schieten de voorstellen van de Europese Commissie om de crisis in de landbouwsector aan te pakken, dan ook tekort. "Deze maatregelen zijn ontoereikend en vaag en dragen niet bij aan een structureel antwoord op de landbouwcrisis."

Beeld EPA

Grimmige sfeer

In de loop van de dag werden agenten bekogeld met eieren. Een aantal boeren heeft geprobeerd om met tractoren door de barrages te breken, waarna de politie het waterkanon enkele keren ingezet heeft. Vervolgens werd er met hooi naar de politiemacht gegooid. Dat hooi vatte vuur. Daarna werd de sfeer op het Schumanplein nog grimmiger. Woedende betogers staken er een grote brand aan. De boompjes op het plein werden uitgerukt en op de brandstapel geworpen.

Omstreeks 13.50 uur werd het waterkanon opnieuw ingezet, dit keer om de vlammen te doven. De politie wordt intussen met allerlei objecten - als flesjes, stenen en stokken - bekogeld. Drie agenten raakten daarbij gewond. Twee van hen konden ter plaatse verzorgd worden, de derde werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht en is tien dagen werkonbekwaam.

Omdat de confrontatie tussen de boze protestanten en de ordehandhavers blijft duren, zette de politie het waterkanon nogmaals in om betogers van hun tractor te spuiten. Nadat een boer hem een ei naar het hoofd slingerde, beantwoordde een agent die actie zelfs met traangas.

Ondanks het voorgestelde steunpakket van de Europese Commissie lijkt de situatie voorlopig status quo te blijven: een harde kern betogers, onder meer uit Frankrijk en Duitsland, blijft postvatten op het plein. Tientallen ordehandhavers houden de buurt hermetisch afgesloten. De brandhaarden rond het plein flakkeren opnieuw op.

Sinds 16.30 uur woeden de rellen in de Brusselse Europese wijk zelfs opnieuw in alle hevigheid. De politie wordt zwaar bekogeld en zet naast het waterkanon nu ook traangasgranaten. Wel verlieten inmiddels de eerste colonnes tractoren de Brusselse binnenstad.

Kritiek op geweld

Naast een harde kern van oproerkraaiers kijkt ook een heel aantal betogers vreedzaam toe vanaf de zijlijn. Veel landbouwersorganisaties zijn dan ook teleurgesteld in het geweld waarop de betoging is uitgedraaid. "Door het geweld van enkele heethoofden hebben onze mensen niet de kans gehad de speeches te volgen", zegt een boze vertegenwoordiger van de Franse boeren. Wij hadden een vredelievende manifestatie gewild. Dit is niet waar we voor staan en we moeten afstand nemen van de organisaties die dit hebben opgestookt", vindt een Italiaanse sectorverantwoordelijke.

Beeld EPA
Nederlandse ME'ers worden ingezet bij het boerenprotest in Brussel. Vier pelotons ME'ers zijn erheen gestuurd.Beeld EPA

Hulp uit Nederland

In de Belliardstraat staan rond het middaguur honderden tractoren. Autobanden zijn in brand gestoken en zorgen voor een zwarte rookpluim boven de wijk.

Inmiddels heeft een indrukwekkende politiemacht, waaronder een groot aantal agenten in gevechtskledij, omstreeks 12.30 uur de twee boerenbetogingen in Brussel laten samenvloeien. De federale en lokale veiligheidsdiensten krijgen ook hulp en ondersteuning van 140 Nederlandse agenten.

"Meer deelnemers dan verwacht"

Volgens een telling van de politie zouden er 4.800 actievoerders in Brussel. In totaal staan er in de Europese wijk volgens de politie 1.455 tractoren. Ruim 1.500 deelnemers uit verschillende EU-landen verzamelt aan het Schumanplein, in de Europese wijk. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein.

Een tweede groep, van ongeveer 3.000 landbouwers en honderden tractoren, zal in colonne van het Noordstation naar het Schumanplein trekken. Die tocht gaat via de Albert II-laan, Kruidtuinlaan, kleine ring, Belliardstraat en Oudergemlaan (tractoren) en Breydelstraat (te voet).

Beeld AP

Hinder in Brussel

De politie laat via Twitter weten dat de Kruidtuintunnel, de Louiza- en de Troontunnel richting Koekelberg opnieuw geopend zijn. Politiezone Hoofdstad Elsene vraagt om het centrum te vermijden. De MIVB heeft twee metrostations gesloten: Maalbeek en Schuman. Dat zijn plekken waar de boeren verzamelen. Het treinstation Brussel-Schuman is nog tot omstreeks 19.00 uur niet toegankelijk voor reizigers. Treinen zullen geen halt houden in het station. Pendelaars kunnen wel uitstappen in station Brussel-Luxemburg.

Ook de bussen van De Lijn en de MIVB ondervinden hinder van de betoging. De problemen beperken zich vermoedelijk niet tot de ochtendspits. De uittocht van tractoren uit Brussel vanaf 15.30 uur kan het busvervoer ook in de avondspits verstoren.

Omstreeks 16.45 uur hebben de eerste colonnes tractoren Brussel verlaten. Voorlopig met weinig of geen verkeershinder tot gevolg. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Volg de verkeersituatie in Brussel op de voet via het verkeerscentrum van Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234