Maandag 24/02/2020

Boer vindt vrouw

Op 1 december houdt Piet Vanthemsche het voor bekeken als voorzitter van de Boerenbond. Hij wordt opgevolgd door Sonja De Becker (48) die al jaren achter de schermen actief is. Dat ze nu naar voren treedt, lijkt niemand te verrassen.

"Bent u de volgende voorzitter van de Boerenbond?" Die vraag kreeg Sonja De Becker, ergens in april 2011 al door een journaliste van deze krant voorgeschoteld. De vrouw, toen algemeen secretaris, lachte en antwoordde: "Dat zou ik zo niet durven zeggen. Ik heb nooit een carrièreplan uitgestippeld."

Uitgestippeld of niet: vanaf 1 december zit ze wel in de voorzittersstoel. Piet Vanthemsche, die sinds 2008 aan het hoofd van de bond staat, wil dan aftreden om een nieuwe wending geven aan zijn beroepsloopbaan te geven. Wat voor wending dat mag zijn, dat wilde de man, die eerder gedelegeerd bestuurder van het federale voedsel- en geneesmiddelenagentschap was, niet kwijt.

Dat hij opgevolgd wordt door De Becker, daar staat niemand echt van te kijken. Een logisch vervolg, klinkt het. De Becker is immers iemand die de organisatie door en door kent. Haar eerste sollicitatiebrief ooit kwam bij de Boerenbond terecht. Die verstuurde ze als 23-jarig meisje, met net een diploma rechten op zak. De brief leidde tot een eerste job, op de juridische dienst. In 1999 werd ze, na een korte uitstap als diensthoofd milieuconsulting bij SBB, een dochteronderneming, adjunct-algemeen secretaris bij de bond. Ze werd ook benoemd tot algemeen secretaris, en in 2001 tot ondervoorzitter.

"Zij heeft doorheen haar loopbaan een uitstekende kennis en ervaring opgebouwd van de verschillende facetten van de Vlaamse land- en tuinbouw en van de werking van de organisatie", zo vat de Boerenbond het zelf samen in een persbericht.

Grote dossierkennis

Wat voor voorzitter De Becker zal worden, wil ze zelf niet kwijt. Gesprekken met de pers bewaart ze voor later, zegt haar woordvoerster. De mensen die haar kennen, hebben wel een vermoeden. Karel Van Eetveldt van Unizo, die met haar in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) zetelt, benadrukt vooral haar dossierkennis en haar vastberadenheid. "De Becker zit al meer dan tien jaar in dat adviesorgaan. Ik denk niet dat ze op dat niveau nog veel kan leren. Het is vooral op het federale, dat ze zal moeten bijbenen. Maar dat gaat haar lukken. Daarvoor heeft ze de intelligentie."

De Becker maakt niet alleen deel uit van de SERV. Wie haar cv leest, moet zich een weg banen tussen de mandaten. Veel daarvan zijn gelinkt aan de Boerenbond, zoals dat bij dienstenleverancier Acerta. Maar er staat ook sinds 2011 'regent van de Nationale Bank van België', een van de meest prestigieuze raden van bestuur van het land.

Om maar te zeggen, het is een machtige vrouw. Eentje die straks nog meer macht toegeschoven krijgt. Luc Cortebeek, voormalig voorzitter van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV), meent dat ze daar mee om kan. "Sonja is geen tafelspringer", klinkt het. "Ze is heel beredeneerd, heel consequent ook." Hij gelooft dat ze de juist persoon op de juiste plek is. "Omdat ze heel dicht bij de landbouwer staat. Ze kan tot zijn hart spreken."

De Becker is dan ook een echt boerenmeisje. Haar ouders waren witlooftelers. En ook zij wroette vroeger met haar eigen handen mee in de aarde op de boerderij in Erps-Kwerps. Ze woont nog steeds in hetzelfde dorp. Met haar man, zonder kinderen. "Het is zo gelopen, omdat het nooit het goed moment leek", zei ze in 2011. "Op een bepaald moment, dan ben je ook op een leeftijd waarop het niet meer hoeft." Vrienden en familie hebben er nooit opmerkingen over gemaakt. "Ons Sonja, die is altijd bezig met de Boerenbond, zeggen ze."

En vanaf 1 december geldt dat dus nog beetje meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234