Dinsdag 07/12/2021

‘Boeken zijn een veilig onderwerp’

‘Welke boeken hebben je leven veranderd?” Vanachter zijn zwartomrande bril kijkt de man verwachtingsvol naar de Aziatische vrouw in T-shirt en gympen aan de andere kant van de tafel. “Daar heb ik nooit over nagedacht”, zegt ze. “Mensen zijn belangrijker voor me.”Fout antwoord. Minachting druipt van zijn gezicht. “Ik ben een schrijver en voor mij is niets belangrijker dan boeken”, zegt hij. “Zelfs mensen niet.”Gekwelde blik van de overkant. “Maar als je dezelfde passie hebt, zit ik helemaal op je golflengte”, sust de schrijver.Klingeling! Het belletje verlost de vrouw van haar gesprekspartner. Die schuift door naar de volgende. “Welke boeken hebben je leven veranderd?”De opzet van read dating is simpel: de vrouwen zitten achter een rij tafels, de mannen ervoor. Ieder praat acht minuten met de persoon tegenover zich over boeken, waarna de mannen een plaats doorschuiven en het ritueel opnieuw begint. “De inwoners van Seattle zijn heel intelligent en praten graag over veel verschillende onderwerpen”, zegt Stesha Brandon, evenementenmanager bij de University Book Store, die de read-datingavonden organiseert. “Praten over boeken leek me een goede manier om iemand te leren kennen. Het breekt meteen het ijs.”Deelnemers krijgen een nummer, zodat niemand hun werkelijke naam kent. Op een formulier vullen ze in welk ‘nummer’ ze nog eens willen zien. Als de gevoelens wederzijds zijn, geeft de University Book Store de personen in kwestie elkaars contactinformatie. Het eerste read-datingevenement in februari, waarop ongeveer veertig mensen kwamen opdagen, leverde vijf matches op, zegt Brandon. Tijdens het tweede read-datingevenement, dat op een donderdagavond eind april in de University Book Store wordt gehouden, zijn er weer veertig deelnemers, van 25 tot 35 jaar. Het is een eclectisch gezelschap, variërend van introverte baardmannen en onopvallende boekenwurmen tot vlotte meiden en praatgrage types met zonnebril in het haar.

Een goed gesprek

De sfeer is aanzienlijk meer ontspannen dan de eerste keer, observeert medeorganisator Griffin Taylor, die flessen wijn staat open te maken. “Vorige keer stormden ze meteen op me af toen de wijn ontkurkt werd!”Wat nu eigenlijk de bedoeling van read dating is, is niet iedereen meteen duidelijk. Een man met stekeltjes en trainingsjack - type gabber - houdt stug de oordopjes van zijn iPod in zodra de gesprekken beginnen. Verdwaasd zit hij om zich heen te kijken. Dan loopt hij weg. Zijn gesprekspartner blijft giechelend achter. Als de man terugkomt, vraagt hij aan zijn buurman: “Wat moet ik doen?”Anderen zijn niet te stuiten. Twee sciencefictionfanaten zijn verwikkeld in een levendig gesprek over hun favoriete boeken. Het stel ernaast is gek op Fight Club-auteur Chuck Palahniuk. Hij heet Lenin Garcia en is een breed lachende, 28-jarige grafisch ontwerper uit Puerto Rico die nog maar een jaar in Seattle woont. Hij is hier omdat hij een liefhebber is van een goed gesprek. En dat is in een bar niet mogelijk. Maar eigenlijk praat hij liever over sport. “Als er een sport-datingavond was, zat ik daar.”

Surrealistisch en treurig

Verderop zit een rustige, 33-jarige vrouw die voor de tweede keer meedoet. Boeken zijn een veilig onderwerp, zegt ze. “Je kunt er altijd op terugvallen. En het geeft je de kans te zien hoe iemands hersenen werken.” Ze sprak net iemand die vier boeken tegelijk aan het lezen is. “Dat betekent misschien dat hij zich niet intensief met iets bezighoudt.”Hoe meer wijn er vloeit, hoe makkelijker de gesprekken verlopen. Als het evenement na vijf ronden eigenlijk is afgelopen, vragen de deelnemers bij de organisatie zelfs twee extra ronden aan. De schrijver met de zwartomrande bril schuift aan bij een sexy bibliothecaresse in een strak bloesje. Ze knippert niet eens met haar ogen op zijn standaardvraag welke boeken haar leven hebben veranderd. “Siddhartha van Hermann Hesse en His Dark Materials van Philip Pullman”, antwoordt ze en ze kijkt de man vanonder haar donkere pony indringend aan. “Het eerste gaat over zoeken naar jezelf, het tweede sprak me als agnost aan.”“Wauw!”, roept hij uit. Zijn ogen lichten op. “Waar kom je vandaan?”Ze komt oorspronkelijk uit Michigan en heet Kristy. “Het was niet zo eng als ik dacht”, zegt ze wanneer het read-datingevenement om halfnegen echt is afgelopen. “Omdat ik op een middelbare school werk, lees ik veel tienerboeken en ik was bang dat iedereen hier een intellectueel zou zijn.”

‘Just friends’

Snel, voordat de boekenwinkel sluit, vullen de deelnemers ‘ja’s’, ‘nees’ en ‘just friends’ in op hun formulier. Met tien matches is de oogst vanavond twee keer zo groot als tijdens de eerste read-datingavond.De schrijver met de zwartomrande bril zet nog even wat kruisjes op zijn kaart. Hij heet Ken, is 35 en is eigenlijk een computerprogrammeur die na zijn dagtaak schrijft. Wat hij van read dating vond? “Surrealistisch, interessant en heel treurig”, somt Ken zonder aarzelen op. “Het bewijst dat een stel sociaal achterlijken het moeilijker maakt om in het digitale tijdperk met elkaar te communiceren. Daarom moeten we het via dit soort geforceerde ontmoetingen doen.”Heeft hij ondanks al die bezwaren een vrouw ontmoet die hem leuk lijkt? Twee maar liefst, geeft hij toe. “Maar ik neem het niet serieus, hoor.” Als de sexy bibliothecaresse bij zijn twee keuzes zat, heeft hij pech gehad. Op haar kaart staan alleen maar ‘nees’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234