Dinsdag 05/07/2022

NieuwsLiteratuur

Boeken toe voor Boekenbeurs: overnemer gezocht

Drukte tijdens de Boekenbeurs van 2019.  Beeld Benoit De Freine
Drukte tijdens de Boekenbeurs van 2019.Beeld Benoit De Freine

Er wordt een overnemer gezocht voor Boek.be, de organisator achter de Antwerpse Boekenbeurs. Die lokt die elk jaar duizenden mensen naar Antwerp Expo. De jongste jaren zag ze zich evenwel geconfronteerd met tegenvallende cijfers. In september vorig jaar kreeg de organisatie al bescherming tegen schuldeisers.

Lieven Desmet

Alle activa van boek.be, de belangenorganisatie van de Vlaamse boekensector en sinds 1932 organisator van de Boekenbeurs, staan te koop. De vzw kampt al enkele jaren met financiële problemen. In 2019 liep het verlies van het boekjaar op tot meer dan 100.000 euro, leert de jongste jaarrekening. Boek.be had een groot herstructureringsplan opgesteld. Daarbij werd in de eerste plaats gezocht naar een oplossing voor de afbetaling van de schulden uit het verleden. Dit zou gebeuren door een schuldherschikking en de opbrengst uit de verkoop van het Huis van het Boek.

Maar toen kwam corona, en moest de Boekenbeurs 2020 afgelast worden. Meteen viel de belangrijkste inkomstenbron weg voor de vzw. Dat zijn vooral de standgelden van de uitgeverijen en de ticketprijzen van de bezoekers. Daardoor zag de vzw geen andere oplossing dan bescherming te vragen tegen haar schuldeisers, om een faling te voorkomen. De raad van bestuur van Boek.be besloot om de personeelsleden met onmiddellijke ingang in een stelsel van tijdelijke werkloosheid te plaatsen. Op verzoek van Boek.be werd op 19 februari een gerechtsmandataris aangesteld.

Interesse in uitgeverswereld

De Antwerpse advocate Nathalie Vermeersch zal als mandataris moeten proberen om een overnemer te vinden voor de activa van Boek.be. Het gaat dan onder meer om het merk, de goodwill en contracten met uitgevers. Het is vervolgens aan de ondernemingsrechtbank om te beslissen met welke overnemer eventueel in zee gegaan wordt. Momenteel staan nog negen mensen op de loonlijst. “Het behoud van de tewerkstelling is daarbij volgens de wet primordiaal”, zegt Vermeersch. “Wat mij betreft vormt het menselijk kapitaal de grootste waarde van Boek.be. De personeelsleden kennen de contracten met de uitgeverijen, hebben alle contacten en weten hoe een Boekenbeurs georganiseerd moet worden.”

Het is nu af te wachten of er genoeg potentiële overnemers zijn. Vanuit de uitgeverswereld kwam al interesse, luidt het. De sector is vastberaden om Boek.be te laten voortbestaan en zo de toekomst van de legendarische Boekenbeurs veilig te stellen. Lokale en regionale overheden vertoonden ook belangstelling. Vermeersch wil ook de blik over de grens richten, om te zien of daar ook interesse bestaat.

Boek.be overkoepelt verschillende belangenorganisaties van de Vlaamse boekensector. De vereniging werd in 1929 opgericht onder de naam Vereniging van het Vlaamse Boekenwezen. Sinds begin jaren 30 organiseert ze de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen. De organisatie krijgt geen structurele subsidies.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234