Woensdag 08/02/2023

Boeken over huizen om huizen mee te vullen

De allereerste sporen van het gebruik van baksteen dateren van 7500 voor Christus. Sindsdien blijft het een van de belangrijkste materialen in de architectuur. Hoewel soms verguisd en als hopeloos verouderd beschouwd, toont dit boek op meer dan 600 pagina's de mooiste moderne, bakstenen staaltjes van over de hele wereld.

100 Contemporary Brick Buildings is uitgegeven bij Taschen, 49,99 euro

Geen plaatjesboek, maar een nauwgezette uiteenzetting over waarom architectuur ertoe doet. Zoals Alain de Botton in Architecture of Happiness verklaarde hoe architectuur ons welbevinden beïnvloedt, zo zet Aaron Betsky uiteen waarom architectuur van belang is. Daarvoor haalt hij voorbeelden en ideeën aan, niet alleen uit de architectuur, maar ook uit velden als kunst, kunstgeschiedenis en filosofie. Die doorspekt hij op een vlotte manier met humor en anekdotes, met een geanimeerde redevoering als resultaat.

Architecture Matters is uitgegeven bij Thames & Hudson, 14,95 euro

In Brut ging De Morgen Magazine-journaliste Iris De Feijter samen met Irene Schampaert op zoek naar de mooiste huizen in ruwe materialen, van Nederland tot Brazilië. De beeldgedreven verhalen worden afgewisseld met persoonlijke verhalen van ambachtslieden die dag in dag uit werken met zulke materialen - steen, ijzersmederij... Het in een opwelling verwijderen van je plamuur, na het lezen van dit boek, is wel op eigen risico.

Brut is uitgegeven bij Lannoo, 39,99 euro

Wanneer een architect een gebouw neerzet, of een designer een meubel maakt, gaat hij of zij per definitie ook een engagement met de toekomst aan. In welke wereld zal het product enkele decennia later terechtkomen, in welke toekomst moet het integreren? Met het naderen van het nieuwe millennium stond de blik van veel architecten op oneindig. Inside Utopia vertelt het verhaal van de mooiste futuristische huizen. Je leest en ziet waarom het huis van Charles en Ray Eames een grote open ruimte was, en waarom ontwerper Verner Panton zulke psychedelische vormen maakte. Veel van deze retrohuizen, tot in de kleinste kiertjes gestileerd, zijn tot op vandaag nog om van te dromen. En zo was hun plan dus toch geslaagd.

Inside Utopia. Visionary Interiors and Futuristic Homes, Gestalten, 49,99 euro

Marc Kushner probeert uit te zoeken hoe onze manier van leven een invloed heeft op moderne architectuur. Smombies, ofte smartphonezombies? Dat gedrag kan ook zijn impact hebben op hoe de gebouwen van de toekomst eruit zullen zien. Hoe kunnen we kleiner wonen? Hoe kunnen we het veranderende klimaat aan? In dit boekje probeert Marc Kushner, een begiftigd TED-talker, een antwoord aan te reiken aan de hand van 100 hedendaagse futuristische gebouwen.

TED Boek: de toekomst van architectuur in 100 gebouwen, Davidsfonds Uitgeverij, 14,95 euro

Ideale inspiratie voor wie droomt van een ruimte binnen of buiten bezet met natuursteen. Dit boek toont op meer dan 200 pagina's hoe marmer, graniet en leisteen op moderne en tijdloze wijze kunnen worden toegepast.

Indoor & Outdoor. De schoonheid van natuursteen, Beta Plus Publishing, 89,50 euro

Als kind droomde je er misschien van om de wereld te ontvluchten naar je eigen kamp, als het even kon hoog in een boom. Die wens is voor velen met het ouder worden niet verdwenen. Van romantische, schijnbaar stokoude hutjes tot moderne versies, van woningen tot restaurants en theehuisjes. Dit boek toont 50 prachtige boomhutten én geeft tekst en uitleg over de architecten.

Tree Houses. Fairy Tale Castles in the Air, Taschen, 49,99 euro

In 1908 ging het essay Ornament and Crime van architect Adolf Loos de wereld rond. Het was een aantijging tegen de protserigheid. Zulke oppervlakkigheid was misdadig en moest ruimte maken voor een meer uitgepuurde stijl. Kort door de bocht: bye bye art nouveau, hello Bauhaus en modernisme! Het bijna-gelijknamige boek Ornament is Crime, dat volgende maand verschijnt, is minder een middelvinger, maar eerder een sterke visuele verzameling van modernistische én hedendaagse parels, met onder andere gebouwen van Walter Gropius, Frank Lloyd Wright en nieuwe namen zoals Sou Fujimoto en David Adjaye.

Ornament is Crime: Modernist Architecture verschijnt op 19 juni bij Phaidon, 35,38 euro

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234