Vrijdag 06/12/2019

Boeken in bloei

Boekenvak promoot 'aansprekend, gevarieerd palet, met zowel wat bekendere als nog onontgonnen talenten'

Bij haar eerste editie zeven jaar geleden was de Literaire Lente nog een hoogst schuchter kasplantje, nu is het gebeuren, met een aantal sterk sponsorende schouders, stilaan bloeirijp. Oorspronkelijk werd het evenement in het leven geroepen om ook in het voorjaar enige animo te veroorzaken rond het literaire boek. Het Vlaamse boekenvak had immers de neiging al zijn kruit te verschieten tijdens de levensbelangrijke periode rond de Antwerpse Boekenbeurs.

De 24 actietitels vormen nu telkens het speerpunt van de Literaire Lente. Lezers kunnen de pas verschenen boeken tijdens de maand april met een behoorlijke korting aanschaffen. Volgens de organisatoren Boek.be en Radio 1 is de selectie van zowel Nederlandstalige of internationale auteurs vooral een mix van 'eigentijds talent'. Iets wat je natuurlijk moeilijk kunt zeggen van de enige twee Duitse auteurs in de lijst. Günter Grass is met De rokken van de ui, de intussen beruchte autobiografie waarin hij opening van zaken geeft over zijn verleden bij de Waffen SS, de onbetwistbare ouderdomsdeken van de Duitse literatuur. Van de in 1985 overleden Heinrich Böll zijn de zopas in het Nederlands vertaalde Brieven uit de oorlog 1939-1945 opgenomen, waarin evenzeer de ambivalenties van een jonge Duitse soldaat aan het front centraal staan.

Verder nestelen nog nobele onbekenden als J.G. Ledgard (met het intrigerende Giraffe), Kuwana Haulsey, Vendela Vida en de twee Vlaamse allochtone debutanten Malika Chaara en Mustafa Kör zich in het kielzog van blockbusters die amper nog promotie vandoen hebben: Connie Palmen (Lucifer), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht), Amélie Nothomb (Dagboek van Zwaluw) en Richard Powers (De echomaker). Ingrid van der Veken en Johan De Boose, niet meteen tafelspringers én allebei present met een nieuwe roman, zullen de extra aandacht dan weer graag verwelkomen, net als de Nederlandse Vonne van der Meer met Take 7, haar nieuwe boek over een Deense filmmaker in Andalusië. Van der Meer (net als haar echtgenoot Willem Jan Otten praktiserend katholiek) heeft in Nederland een zekere faam, maar in Vlaanderen krijgt haar werk geen poot aan de grond.

Hoe anders ligt het intussen met de Japanner Haruki Murakami. Vijf jaar geleden was hij nog een geheimtip, nu ligt zijn naam op de lippen van elke zichzelf respecterende literatuurminnaar bestorven én verovert hij de hele wereld. Atlas ontsluit geleidelijk zijn integrale oeuvre in het Nederlands en is net toe aan zijn weemoedige Japanse doorbraakboek: de delicieuze, nog vrij traditioneel vertelde liefdesroman Norwegian Wood, waarin de combinatie van vederlichte dromerigheid én emotionele diepgang niettemin al weergaloos gecondenseerd valt aan te treffen.

Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de keuze van de 24 actietitels? Geert Joris van de organiserende brancheorganisatie Boek.be geeft uitleg: "Feitelijk start het hele proces al eind november, wanneer we de voorjaarsaanbiedingen van de uitgeverijen doornemen. Daaruit komen een 100-tal boeken die mogelijk in aanmerking komen. Uitgeverijen kunnen zelf ook voorstellen doen. Vervolgens overleggen we met medeorganisator Radio 1 en maken we een evenwichtige selectie van 12 boeken. Intussen wordt ook al nagevraagd of sommige auteurs in de periode van de Literaire Lente beschikbaar zijn voor podiumoptredens. Van hun kant kiezen de boekhandelaren in januari ook hun 12 boeken. We zorgen ervoor dat het een aansprekend, gevarieerd palet van 24 boeken wordt, waarin zowel wat bekendere als nog onontgonnen talenten hun plaats krijgen. Vandaar ook bijvoorbeeld de opname van debutanten als Mustafa Kör en Malika Chaara."

Houden Vlaamse uitgeverijen bij hun verschijningsprogramma in het voorjaar stilaan rekening met de Literaire Lente? Joris vindt van wel: "Het gebeurt meer en meer, omdat ze ook merken dat de Literaire Lente effect sorteert. Nederlandse uitgeverijen doen dat natuurlijk minder: zij zetten alles op alles op hun Boekenweek, begin maart. De Literaire Lente mikt trouwens in hoofdzaak op de Vlaamse boekhandel én lezers." (DL)

De 24 actietitels zijn:

* Heinrich Böll (D)

Brieven uit de oorlog 1939-1945

(De Arbeiderspers)

* Malika Chaara

Gezegend boven

alle vrouwen

(Manteau)

* On-Chiu Cheung

Een hart van mandarijntjes

(Van Halewyck)

* Johan de Boose

Noem het middernacht

(Meulenhoff/Manteau)

* Günter Grass (D)

De rokken van de ui

(J.M. Meulenhoff)

* Kuwana Haulsey (VS)

Engel van Harlem

(De Geus)

* Arthur Japin (NL)

De grote wereld

(De Arbeiderspers)

* Mustafa Kör

De lammeren

(Van Halewyck)

* John Lanchester (VK)

Familieromance

(Prometheus)

* J.M. Ledgard (VK)

Giraffe

(Signature)

* Paul Mennes

Kamermuziek

(Nijgh&Van Ditmar)

* Haruki Murakami (JP)

Norwegian Wood

(Atlas)

* Amélie Nothomb

Dagboek van Zwaluw

(Manteau)

* Connie Palmen (NL)

Lucifer

(Prometheus)

* Koen Peeters

Grote Europese roman

(Meulenhoff/Manteau)

* Leo Pleysier

De Latino's

(De Bezige Bij)

* Richard Powers (VS)

De echomaker

(Contact)

* Anne Provoost

In de zon kijken

(Querido)

* Johanna Spaey

Vlucht

(De Geus)

* A.F.Th. van der Heijden (NL)

Het schervengericht

(Querido)

* Vonne van der Meer (NL)

Take 7

(Contact)

* David Van Reybrouck

Slagschaduw

(Meulenhoff/Manteau)

* Ingrid Vander Veken

Dubbelspoor

(Meulenhoff/Manteau)

* Vendela Vida (VS)

Waar niemand is

(Arena)

Meer info: www.boek.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234