Woensdag 04/08/2021

BOEK: Tijl Uilenspiegel

Henri Van Daele bewerkte al in 1993 het boek van Charles De Coster, maar het Keizer Karel-jaar was voor Uitgeverij Averbode een ideaal moment om dit over te doen. Tijl Uilenspiegel was aanvankelijk de held van een oud Duits verhaal uit het begin van de 16de eeuw. Volgens de bewerking van Decoster uit 1867 werd Tijl Uilenspiegel in Damme bij Brugge geboren in de tijd toen Keizer Karel heerser was over onze gewesten. Tijl Uilenspiegel, die met zijn grappen en grollen de grote heren te kijk zet, zal ongetwijfeld op de sympathie van de jonge lezer kunnen rekenen. Die komt tegelijk meer te weten over het leven van de gewone man, maar ook over de terreur ten tijde van Karel V en diens zoon Philips II. Ook al zijn jongeren heel wat gewoon met de huidige beeldcultuur, toch kunnen de folteringen van Tijl en Soetkin of de levende verbranding van Klaas niemand onberoerd laten. Henri Van Daele is erin geslaagd om Uilenspiegel toegankelijk te maken voor kinderen vanaf 11 jaar. Toch is het geen makkelijk boek omdat veel kinderen de juiste historische context missen. Zij worden wel geholpen door een verklarende woordenlijst, achter in het boek. Maar misschien is er tijd om het boek samen te lezen, nu het vakantie is en de ouders niet weten wat laatst gedaan.

Tijl Uilenspiegel van Henri Van Daele. Vanaf 11 jaar, 184 bladzijden en 495 frank. Uitgegeven bij Averbode, tel. 013/78.01.70. Zie ook www.kidcity.be

GRATIS: 5 exemplaren van Tijl Uilenspiegel. Kaartje naar De Morgen-Metro/Uilenspiegel, Postbus 1 in 1070 Brussel.

STRIPS: Suske & Wiske in Bokrijk

Stripfanaten en fans van Suske & Wiske moeten zondag 6 augustus zeker vrijhouden. Op die dag viert Standaard Uitgeverij de 55ste verjaardag van Suske & Wiske in het domein van Bokrijk. De hele dag zijn er workshops met zelf strips maken, spelen met legoblokken in het Suske & Wiske Kinderland, er is een leeshoek met strips, een cybercafé, een tentoonstelling van Suske & Wiske door de jaren heen en een zoektocht naar De Dulle Griet. Tussendoor wagen de striphelden zich aan halsbrekende toeren in Circus Malter, een show die ze de hele dag door opvoeren. Blikvanger is de look-a-like-wedstrijd waarbij de hamvraag luidt: wie lijkt er het meest op Suske & Wiske? Deelnemers (tot 16 jaar) worden op zondag 6 augustus tussen 11 en 17 uur verwacht aan de stand van Vitamientje (de auto uit het stripverhaal) in het Openluchtmuseum. Daar wordt van elke kandidaat een polaroidfoto gemaakt. De winnaars worden om 17.30 uur bekendgemaakt en krijgen meteen hun gewicht in strips mee naar huis.

Suske & Wiske-dag: zondag 6 augustus van 10 tot 18 uur in het Domein van Bokrijk in 3600 Genk. Info: 011/265.300 of e-mail naar bokrijk@limburg.be

FESTIVAL: Zomer van Antwerpen

Een droom van een kermismolen, die vind je deze zomer in Antwerpen. Vorig jaar trok de kermismolen van François Delarozière voor het eerst door de stad. Samen met Zomer van Antwerpen ontwierp hij de Manège d'Andréa met 36 plaatsen, speciaal bedoeld voor iedereen tot 12 jaar. Vliegende mensen, nieuwsgierige kameleons, prehistorische monsters, alles spannender en avontuurlijker dan bij gewone molens. En er valt nog meer te beleven... Het Zweedse circus Cirkör bijvoorbeeld, en Cie Pocheros. Zie hiervoor pagina 11.

De kermismolen op Zomer van Antwerpen; van 5 tot 11 augustus in het Stadspark en van 19 augustus tot 3 september op het Museumplein, telkens van 14 tot 21 uur. 20 frank per rit. Info: 03/213.86.60 of www.antwerpenopen.be/zomer

AAN ZEE: Droomtorens in Middelkerke

Wie bij het aanhoudende slechte weer het gezin aan zee probeert te onderhouden met een ritje met de kusttram, zal ter hoogte van Middelkerke wakkergeschud worden door het jonge volkje dat ongetwijfeld de vijf kleurrijke torens opmerkt. Ze lijken op opgestapelde conservenblikken: bij nader toezien zijn het dragers van foto's van wolken, monden en ogen, de ene is groen, de andere goudkleurig. Elke toren - zo'n 10 meter hoog en als we goed kunnen tellen 60 rollen aan de basis die verder in 9 lagen piramidegewijs is opgebouwd - staat voor een ander zintuig. Binnenin lijken de torens op geheimzinnige hutten en worden de zintuigen op een weer andere manier voorgesteld. Je kunt er je eigen hartslag horen of jezelf zien op een scherm. De droomtorens zijn niet alleen bijzonder geschikt voor een lesje rekenen, ze leveren ook stof tot nadenken voor het hele gezin.

Droomtorens van Johan Opstaele op de dijk van Middelkerke. De hele zomer lang te bekijken, van 15.15 tot 20.45 uur. Info: Gemeentelijke Cultuurdienst, Kerkstraat 37 in 8430 Middelkerke, tel. 059/31.95.53 of cultuurdienst@middelkerke.be

PRETPARK: Park Paradisio

Wie niet houdt van opgepepte en sensationele pretparken, maar de voorkeur geeft aan rust en natuur, moet Park Paradisio bezoeken. In de provincie Henegouwen, niet ver van Mons, werd in '94 een themapark geopend met 300 vogelsoorten en meer dan 2.500 vogels. In een reuzenvolière van 100 bij 30 meter verblijven de vogels in een kunstmatig woongebied. Moerassen, tropisch woud of woestijn werden ontworpen om midden tussen de reigers, pinguins, flamingo's en ibissen te kunnen wandelen. Een ervaring voor klein en groot. Recent werd ook een reuzenserre geopend met tropische fauna en flora. Bijeneters, wevervogels, papegaaien, neushoornvogels, maar ook apen en kaaimannen. Bij goed weer is een dag in Paradisio te kort, want naast de serre en volière is het heerlijk wandelen in de ongerepte natuur van het 55 hectare grote park. Hier vind je de ruïnes van de cisterciënzerabdij uit 1148, tevens decor voor de dagelijkse (14.30 uur) demonstratie van roofvogels. Valken, arenden, buizerds en gieren worden door valkeniers aangezet tot acrobatische toeren in een duizelingwekkende vaart. Met speeltuin en kinderboerderij voor wie nog extra animatie nodig heeft.

Parc Paradisio in het Domaine de Cambron in 7940 Brugelette. Tel. 068/45.46.53 en www.paradisio.be. Van 8 april tot 5 november elke dag van 10 tot 18 uur, in juli en augustus tot 19 uur. Toegang gratis tot 3 jaar, 295 frank tot 14 jaar, 425 frank voor volwassenen. Huisdieren niet toegelaten. Makkelijk bereikbaar met de trein: lijn Ath-Mons, het station van Cambron-Casteau ligt op 600 meter van het terrein. B-dagtrip van de NMBS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234