Donderdag 08/12/2022

Voetbal

Boegeroep en lege zitjes: kan Coucke de Anderlecht-fans weer verzoenen met hun club?

Het paars-witte legioen staat niet als één man achter de club. Aan Marc Coucke om het tij te keren. Beeld BELGA
Het paars-witte legioen staat niet als één man achter de club. Aan Marc Coucke om het tij te keren.Beeld BELGA

Kale plekken in het stadion, boegeroep voor nieuwkomer Ryota Morioka: Anderlecht worstelt met zijn identiteit. Maar kan Marc Coucke, die in veel opzichten haaks staat op wat paars-wit zo lang dacht te zijn, de fans weer verzoenen met de club?

NVK

Zowat alles voelde anders aan voetbalclub Anderlecht afgelopen weekend, op de dag van de grote machtsoverdracht van de dynastie Vanden Stock aan opvolger Marc Coucke. Maar één ding bleef alvast wel gewoon bij het oude: de morrende fans, met ditmaal Ryota Morioka als gebeten hond. Nu was de Japanner inderdaad matig tot slecht - naast zijn twee (makkelijke) goals beperkte hij zich tot passes in de breedte of achteruit -, het is niet normaal dat een voetballer in zijn vierde wedstrijd al zo op de korrel wordt genomen.

Het is tekenend voor de negativiteit die de voorbije maanden en jaren de bovenhand heeft genomen bij fans van paars-wit. De fluiters met hun wegwerpgebaren zijn misschien niet de diehards die ook de verplaatsingen naar Eupen of Moeskroen maken. Maar in het eigen Astridpark is hun invloed groot en nefast. Coach Hein Vanhaezebrouck rekende niet voor niets voor dat zijn elftal op eigen veld beduidend minder goed presteert dan de concurrentie.

Polonaises

Er schort in die mate iets aan het Anderlecht-DNA dat het de ploeg zelfs punten kost. Het is die context die Marc Coucke moet zien om te buigen. Alleen is de vraag of dat ook zomaar mogelijk is. Het contrast tussen wat Coucke is en Anderlecht trachtte te zijn, is groot. Op het eerste gezicht past de schlagerliefhebbende, polonaise dansende Coucke niet bij het romantische paars-wit, club van stand. De recordkampioen die meer dan vijftig jaar lang in handen was van de statige Vanden Stocks, krijgt in volle crisistijd een nieuwe eigenaar die haaks staat op zowat alles waar de club voor staat. Van sober naar flamboyant. Van grijs naar felgekleurd. Van gereserveerd naar impulsief.

Maar het kán, zegt sportpsycholoog Filip Boen. "Een nieuwe eigenaar kan voor een nieuwe wind zorgen. En al zeker bij een club als Anderlecht, waar de fans worstelen met hun eigen club."

Boen spreekt uit ervaring. Hij schreef er een boek over, Iedereen supporter?, gesteund op wetenschappelijk onderzoek en gekoppeld aan zijn eigen ervaringen. De professor wéét wat het is om fan te zijn van een ploeg die het gehad heeft met het ancien régime en een nieuwe, gedreven eigenaar in de plaats krijgt. "Ik ben fan van Beerschot en zag in 2010 hoe Patrick Vanoppen de club overnam van Jos Verhaegen. Voor de buitenwereld is hij verantwoordelijk voor de vernietiging van de club. Maar toch bleven veel fans (te) lang achter hem staan."

null Beeld Belga
Beeld Belga

Spiegelen aan Vanoppen

Coucke doet er volgens de sportpsycholoog goed aan om zich te spiegelen aan Vanoppen. Niet aan diens financiële wanbeheer en gebrek aan diplomatieke vaardigheden, wel aan zijn intern leiderschap tegenover de fans.

"Vanoppen schaarde de fans achter zich door zijn persoonlijke aanpak", zegt Boen. "Hij veranderde de naam van Germinal Beerschot in Beerschot AC, wijzigde de clubkleuren van paars-geel-rood naar paars-wit en ging in een berenpak naar het stadhuis. Ondertussen stuurde hij de club naar de afgrond en had hij ruzie met zowat iedereen buiten de club, maar de fans bleven achter hem staan. Na jaren van spanningen tussen het bestuur en de supporters wist hij weer een gevoel van eendracht te creëren door de supporters en hun identiteit au sérieux te nemen."

Marc Coucke. Beeld ID
Marc Coucke.Beeld ID

Dat gevoel dat ze niet serieus genomen worden, heerst nu bij de achterban van Anderlecht. In dat gat kan Coucke duiken. Iets wat hij de voorbije dagen ook fijntjes deed door zich te distantiëren van recente 'suboptimale' beleidsbeslissingen van zijn voorgangers bij paars-wit. Ondertussen charmeert hij de volgers van zijn nieuwe club met zijn acties. Zondag danste de nieuwe voorzitter vrolijk op de Couckenbak-gezangen van een handvol supporters. Maandagavond verscheen hij op de beloftenwedstrijd van paars-wit, waar eigen jeugd al decennia een stokpaardje is.

En Coucke probeert de twee kanten van de taalgrens aan te spreken door ook in het Frans te tweeten, en gisteren te melden dat hij ondanks zijn aangekondigde persstop beschikbaar zou zijn voor La tribune, de Waalse tegenhanger van Extra Time.

Ongekunsteld

Het zijn het soort initiatieven die bij andere voetbalbobo's zeer gekunsteld kunnen overkomen en dus contraproductief werken. Niet zo bij Coucke. Het doet de nieuwe Anderlecht-baas nu al in de smaak vallen bij de brede achterban.

"Goede resultaten blijven het belangrijkste", zegt sportpsycholoog Boen. "Maar als Coucke erin slaagt dat de fans zich weer met de club vereenzelvigen, is dat al heel wat. Trouwens: dat betekent niet dat hij geen signaal kan sturen naar de supporters die nu fluiten. Je moet als effectieve leider ook ongewenst gedrag bij je eigen fans kunnen aankaarten. In het geval van Anderlecht kan dat door de spelers te beschermen die in principe wel bij de identiteit van de ploeg horen. Dat kon de club bijvoorbeeld gedaan hebben met Sofiane Hanni toen die uitgefloten werd, terwijl hij de kernwaarden van Anderlecht toch in zich had."

Het mag duidelijk zijn dat er kansen liggen voor Coucke en zijn nieuwe team om de achterban weer achter de ploeg en de club te krijgen. Al ziet Boen nog enkele potentiële hindernissen. "Zoals het feit dat hij geen échte Anderlecht-man is, aangezien hij eerst eigenaar van een andere club was."

Coucke gaf dat zelf ook ruiterlijk toe tegenover Frank Raes en de zijnen: "Ik heb altijd respect gehad voor Anderlecht, maar het ging niet verder dan dat." Al benadrukte de nieuwe voorzitter wel: "Dat gaat nu veranderen." Voor de wedstrijd tegen Moeskroen ging Coucke al élke businessloge binnen om alle gasten persoonlijk te begroeten.

Boen: "Het zal zaak zijn om een goed evenwicht te vinden: hij moet zichzelf blijven, want anders komt hij niet geloofwaardig over, maar de polonaise dansen op de tribune is misschien geen goed idee. Ik weet niet of emotionele tweets passen bij de stijl van het huis. (lacht) Maar nogmaals: als de resultaten goed zijn, zal niemand problemen hebben met wat carnaval."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234