Donderdag 12/12/2019

Boef, speciaal voor mijn achtjarige neefjes wil ik je crisismanager zijn

Fikry El Azzouzi (°1978) is schrijver van Drarrie in de nacht en Alleen zij

Beste Boef, laat ik je meteen een hart onder de riem steken. Ik vind je muziek best oké en mijn achtjarige neefjes Anouar en Amin zijn helemaal wild van je. Met deze brief zal ik vooral bij mijn neefjes scoren. Waarvoor dank trouwens.

Ik heb gezien dat je met een vlog uit de kast bent gekropen. Mijn neefjes kunnen maar niet geloven dat je niet eens een lekke band kunt vervangen. Een echte machoman kan een band wisselen, smeekt niet om een lift bij drie vrouwen en gaat niet nederig bij hen op de achterbank zitten om daarna een denigrerend filmpje over hen te maken. Dat vond ik niet galant, maar met hoffelijkheid zou je nooit zoveel succes hebben gehad. Je kreeg massa's terechte kritiek en nu hang je in de touwen. Speciaal voor mijn achtjarige neefjes wil ik je crisismanager zijn.

We beginnen met je misogynie. Dat was geen geheim, je moet het alleen beter verkopen.

Je hebt je al duizendmaal verontschuldigd, dat is een goed begin. Om jezelf beter te verkopen moet je ook eens kijken naar andere mannen die met vrouwenhaat zijn weggekomen. President Donald 'Grab-them-by-the-pussy' Trump, Nederlands kamerlid Thierry 'Een-vrouw-bedoelt-ja-wanneer-ze-nee-zegt' Baudet, Man van het jaar Bart 'Grappenmaker-onnozelaar-onstuimig-soms flirterig' De Pauw.

Laten we beginnen met al je nadelen: je bent een moslim. Ook al feest je, snuif je, drink je, bid je niet en is je werkelijke god flous (geld). Je bent een Marokkaan. Algerijn, Marokkaan, dat is maar een detail. Je hebt een snor.

Je bent helaas ook niet wit, daarom zal het voor jou nog lastiger worden om als vrouwenhater weg te komen. Neem nu het woord 'kech'. Het bevat te veel keelklanken en daarom zal het niet zoals 'tentsletje' door Van Dale worden verkozen tot woord van het jaar. Het woord verwijst trouwens naar "een meisje dat op een festival met verschillende mannen seksuele betrekkingen heeft in haar tentje". Misschien moet staatssecretaris voor dubbele maatstaven Zuhal Demir (N-VA) de Van Dale ook een klein, idioot, zielig, mannetje vinden omdat het zo'n woord heeft gepromoot.

Sommige seksistische opmerkingen zijn zo ingeburgerd dat we er nauwelijks nog bij stilstaan dat ze eigenlijk seksistisch zijn. Daarom is het ook goed dat we nu in #metoo-tijden leven.

Bom op de samenleving

Laten we het nu over je voordelen hebben. Je filmpje gooide een bom op de samenleving en iedereen had plots een mening over je. Slechte publiciteit is ook publiciteit. En je kreeg de clichévraag die ze een witte misogyn nooit stellen: 'Zijn man en vrouw voor jou gelijkwaardig?'

Je wordt nu geboycot door enkele radio-dj's, maar dat zal je niet schaden. Jij hebt ze niet nodig, zij hebben jou nodig om mee te zijn. Online brak je alle records en dat succes heb je volledig aan jezelf te danken. Je doelgroep zijn jongeren die je via sociale media volgen en de mainstreammedia links laten liggen.

Je wordt gefileerd door hoogopgeleide opiniemakers die worden gelezen door hoogopgeleide lezers. Niet bepaald je doelpubliek. Jongeren hebben nu eenmaal weinig zin om schoolmeesterachtige stukken te lezen. Ze houden van je rauwe filmpjes en stopwoorden als "het is gewoon Boef, man" of je simpele maar geniale taalvondst: "Ik heb slaaptekort want ik slaap te kort".

Het grootste voordeel is je indrukwekkende impact op jongeren. Rebels als ze zijn vonden ze je al cool toen je als treitervlogger furore maakten. Die jongeren zullen je ook steunen in moeilijke tijden. Bij hen heb je niets te bewijzen en toch moet je hen overtuigen dat seksisme not done is. Het is een werk van lange adem, maar alleen zo kun je mij en anderen ervan overtuigen dat je excuses oprecht waren.

PS: Ik kan ook geen band wisselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234