Zondag 31/05/2020

Borgerhout

Bodycams moeten discussies uitsluiten

De politiezone Westkust experimenteert al sinds 2009 met de mobiele camera'sBeeld Photo News

Twee agenten werden vrijdag in Borgerhout volgens de politie belaagd en geslagen door jongeren. Maar buurtbewoners spreken dat verhaal tegen en op filmpjes is niks te zien. Zijn bodycams de gedroomde oplossing?

Maandag publiceerde vtm een nieuw filmpje van het incident in Borgerhout, opgenomen vanop het balkon van een buurtbewoner. Net zoals op de beelden die dit weekend al circuleerden is er ook nu niet te zien dat de jongeren de politie te lijf gaan. “Maar het is niet omdat het niet op camera vastgelegd is, dat het niet gebeurd is", reageert de Antwerpse politie.

Om dergelijke discussies in de toekomst te vermijden, wil Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn korps zo snel mogelijk uitrusten met bodycams. Dat zijn compacte mobiele camera's die op het uniform van een agent bevestigd kunnen worden en ingeschakeld wanneer nodig.

Onder meer in Mechelen en de politiezone Westkust wordt er al mee geëxperimenteerd. Tot grote tevredenheid, zegt Nico Paelinck, behalve korpschef van zone Westkust ook voorzitter van de vaste commissie lokale politie. "Wij waren in België de eersten om de bodycam te gebruiken. We zochten een manier om het fysiek en verbaal geweld tegen de politie tegen te gaan. Uit Britse studies bleek dat te kunnen met de bodycam: niet alleen daalt de agressie, agenten maken ook betere vaststellingen doordat ze de feiten achteraf kunnen herbekijken, er zijn minder betwistingen voor de rechtbank en de camera heeft ook een corrigerende werking op het gedrag van agenten."

U wordt gefilmd

Hoewel de zone Westkust al sinds 2009 zes camera's in gebruik heeft, draaien die maar uiterst zelden. Momenteel mogen die namelijk enkel gebruikt worden wanneer er sprake is van een volkstoeloop. En dan nog enkel met voorafgaande toestemming van de burgemeester en de privacycommissie.

De bedoeling is wel dat daar op korte termijn verandering in komt, luidt het op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het wetsontwerp over nieuwe camerawet, waarin ook het gebruik van bodycams gereglementeerd wordt, werd al goedgekeurd binnen de regering maar ligt nu voor advies bij de Raad van State. Daarna moet de wet nog door het parlement. Geeft dat ook zijn zegen, kan de bodycam bij quasi iedere interventie op de openbare weg worden ingezet, zegt de woordvoerder van Jambon. "Op voorwaarde dat de agent steeds meldt aan de betrokkenen dat ze gefilmd worden."

Maar zelfs dan is het niet de bedoeling dat de camera's constant draaien. Om te beginnen al om dat dat "een veel te kostelijke zaak" zou worden, zegt Paelinck. "Die beelden worden automatisch opgeslagen op een server. Alles bijhouden, kost enorm veel capaciteit." Aan de kust worden beelden nu een maand bewaard. Zaken die langer bijgehouden moeten worden, worden op cd-rom gebrand.

Niet zaligmakend

Hoewel de politievakbond tegen de invoering van de bodycam gekant is, omdat het volgens hen een zoveelste controlemiddel op de politieambtenaar zal zijn, vindt het voorstel wel veel bijval in academische middens. "Studies zijn inderdaad positief", zegt criminologe Sofie De Kimpe (VUB). "Geweld is altijd een wisselwerking en het is dus dubbel positief dat zowel het gedrag van de burger als dat van de agent gecorrigeerd wordt doordat er een camera op staat."

Maar zullen daardoor discussies als die van afgelopen weekend definitief van de baan zijn? Dat nu ook weer niet, zegt De Kimpe. "Om te beginnen moet de camera handmatig aangezet worden en dus correct gebruikt worden. In de VS zien we dat dat bij politiegeweld lang niet altijd het geval is. Bovendien zie je de situatie altijd door een welbepaald frame: het oogpunt van de politie. Zaligmakend is de oplossing dus niet, maar een vooruitgang zal het zeker wel zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234