Vrijdag 25/06/2021

'Bodemsanering loopt zware vertraging op door ondermaats budget'

Groen! dringt aan op meer middelen voor schoonmaak vervuilde terreinen

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Op papier is Vlaanderen een voorloper inzake bodemsanering, maar doordat de Vlaamse regering de middelen fors heeft teruggeschroefd, dreigt de schoonmaak van vervuilde gronden zware vertraging op te lopen. Dat stelt de oppositiepartij Groen!, die haar stelling woensdag kracht bijzette met een protestactie bij het vervuilde terrein van Carcoke in Zeebrugge.

Na tien jaar bodemsaneringsdecreet is er volgens Groen! weinig reden tot feest. Over het decreet zelf, dat zelfs een inspiratiebron is voor Europese regelgeving die in de maak is, heeft de partij niets dan lof. Ook de Openbare Afvalstoffenmaatschappij Ovam, die het in praktijk moet brengen, krijgt een pluim. "Maar belangrijke projecten komen niet van de grond en andere dreigen grote vertraging op te lopen vanwege het ondermaatse overheidsbudget", zegt Rudi Daems, die voor Groen! in het Vlaams Parlement zetelt. Volgens berekeningen van de Ovam en het Rekenhof is er jaarlijks 57 miljoen euro nodig om het bodemsaneringsdecreet uit te voeren. Op de Vlaamse begroting is dit jaar slechts 10 miljoen ingeschreven.

Zo vreest de partij uitstel bij het schoonmaken van het Carcoke-terrein in Zeebrugge. Eind dit jaar zullen alle gebouwen zijn gesloopt, maar voor de bodemsanering zijn er nog geen middelen. "Het gaat niet op dat getalmd wordt met de sanering van oude industrieterreinen terwijl de groene gordel rond Brugge wordt aangesneden voor nieuwe bedrijventerreinen", zegt Rita Brauwers van Groen!-Brugge, verwijzend naar het Lappersfortbos.

Volgens Ovam-woordvoerder Guy Haemels is het voorbarig om nu al gewag te maken van uitstel. "De bodemsanering op Carcoke was van meet af aan gepland voor 2007. De aanbestedingen zullen gedaan worden, maar het is waar dat alles zal gebeuren naar gelang van de beschikbare middelen, en die zijn schaars."

Er zijn al belangrijke blackpoints gesaneerd, maar de weg is nog lang. Zelfs als overheid en privé-sector het benodigde bedrag van 7 miljard zouden bijeenkrijgen, duurt het nog dertig jaar (tot in 2036) vooraleer de Vlaamse bodem weer proper is.

Groen! is er dan ook niet over te spreken dat milieuminister Kris Peeters (CD&V) de middelen voor de bodemsanering heeft teruggeschroefd "tot een historisch dieptepunt". Daems: "Veel projecten kunnen niet worden opgestart, een aantal woonzones die voor prioritaire sanering zijn aangewezen, kan niet worden aangepakt en de sanering van de 40- tot 50.000 vervuilde bedrijfsgronden komt niet echt van de grond."

De partij wil dat het overheidsbudget wordt opgetrokken tot 25 miljoen vanaf 2006, een bedrag dat jaarlijks zou moeten stijgen zodat vanaf 2009 57 miljoen per jaar wordt gehaald. "De regering-Leterme doet er goed aan zich te spiegelen aan buurland Nederland, dat dit jaar 200 miljoen uittrekt voor de bodemsanering", besluit Daems.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234