Zaterdag 28/01/2023

NieuwsPFOS-vervuiling

Bodemonderzoek stad Antwerpen toont aan: PFOS-norm overschreden nabij Oosterweelwerf

Het Antwerpse Sint-Annabos. Beeld Tim Dirven
Het Antwerpse Sint-Annabos.Beeld Tim Dirven

De stad Antwerpen heeft de resultaten binnen van een eerste staalname van de verontreinigde PFOS-grond op Linkeroever. Aan het Sint-Annabos wordt de bodemsaneringsnorm duidelijk overschreden. Elders blijken de resultaten meer hoopvol.

Ann De Boeck

Afgelopen vrijdag nam de stad Antwerpen zelf het initiatief om de bodem op Linkeroever te onderzoeken. “Op vier plaatsen werden telkens drie stalen genomen door een onafhankelijk bureau”, zegt de woordvoerder van schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). Het onderzoek kwam er nadat wetenschappers van de UAntwerpen hadden berekend dat de vervuiling met het kankerverwekkende PFOS in Zwijndrecht tot 15 kilometer ver zou reiken, tot gemeenten als Sint-Niklaas, Kapellen en Schoten.

Aan het Sint-Annabos, vlak bij de Oosterweelwerf, werd de bodemverontreinigingsnorm inderdaad overschreden. Dat betekent dat er een aannemelijk risico is voor negatieve effecten op mens en milieu. “Toch stemmen de resultaten ergens wel hoopvol”, zegt het kabinet-Meeuws. “De bodemverontreinigingsnorm wordt enkel aan het Sint-Annabos overschreden. Op de andere locaties niet. De verontreiniging neemt af naarmate de locatie verder van de bron afligt.”

Helemaal weg is het risico echter niet. Behalve de normen om de bodem te saneren bestaan er ook zogenaamde ‘richtwaarden’, die soepeler zijn en aangeven of de grondkwaliteit gevrijwaard blijft voor de volgende generaties. Deze waarden worden op drie van de vier locaties overschreden: aan het Sint-Annabos, aan de voetbalvelden van City Pirates en op het braakliggende terrein naast de basisschool De Stroom. Enkel in het Galgenweelpark is de kwaliteit van de bodem voldoende.

De stad vraagt nu aan afvalstoffenmaatschappij OVAM om de bodem verder te gaan opmeten. “Het is hoog tijd voor meer onderbouwde maatregelen die onnodige onrust bij de bevolking helpen wegnemen”, zegt Meeuws.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234