Woensdag 27/10/2021

Bob Geldof wil dat kinderen spijbelen om tegen de g8 te protesteren

Live 8 nu al verketterd voor zijn simplistische boodschap en morele hypocrisie

Kruistocht in designspijkerbroek

'We don't need no education. We don't need no thought control'. Het lijkt alsof Bob Geldof zich gebaseerd heeft op 'Another Brick in the Wall' van zijn generatiegenoten Pink Floyd bij de aankondiging van zijn nieuwe Live 8-stunt. Zijn oproep aan de schoolgaande jeugd om te spijbelen en te betogen in de week voor de G8-top in Edinburgh is alvast als een bommetje ingeslagen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Het was maar om te lachen. Met die woorden probeert het organisatiecomité van Live 8 het gewicht van de woorden van hun boegbeeld Bob Geldof zoveel mogelijk af te zwakken. Sir Bob heeft de overheid in Schotland de stuipen op het lijf gejaagd met zijn ambitie om maar liefst 1 miljoen manifestanten in Edinburgh te krijgen tegen 6 juli, als daar de G8 plaatsvindt, de top van de rijkste industrielanden. In een moeite door riep Geldof ook scholieren op om het protest boven hun schoolverplichtingen te verkiezen. "Ik wil dat elke school leegloopt op 5 juli", zei hij in The Times. "Wat is belangrijker: geometrie studeren of je die twee dagen blijven herinneren voor de rest van je leven omdat je de wereld een klein beetje hebt helpen kantelen in het voordeel van de zwakkeren?"

Typisch Geldof, die oproep. Is de hedendaagse jeugd te bourgeois geworden? Dan schopt hij ze wel hoogstpersoonlijk een geweten. Live 8 wordt dan ook meer dan een reeks wereldwijd gelijktijdige concerten op 2 juli. Het moet de grootste andersglobalistische manifestatie aller tijden worden, met een miljoenenmars in Edinburgh als hoogtepunt. Make Poverty History, dat de betoging patroneert, had voorzichtig gehoopt op 100.000 betogers, maar daarvoor komt Geldof zijn huis niet uit. "Een miljoen is een geweldig getal", zei hij gisteren nog op BBC. "Martin Luther King heeft de geschiedenis van zijn land veranderd met zulke marsen."

In Edinburgh staat het alarmsignaal op rood sinds Geldof zijn ambitie bekendmaakte. Na een crisisvergadering waarschuwde de overheid in de Schotse hoofdstad in een gezamenlijk communiqué met Live 8 dat Edinburgh "niet zou toelaten dat 1 miljoen mensen op straat zou komen zonder nadenken of zonder planning." Midge Ure, de ex-Ultravox-zanger die Geldof bijstaat in zijn Live 8-gekte, probeerde de zaak af te doen als een grapje. "Zo is Bob nu eenmaal", zei hij. "We proberen hem in te perken, maar je kunt hem niet controleren. Voor hetzelfde geld had hij tien miljoen gezegd, of een miljard mensen of dat Mars zou neerstorten op Schotland." Maar zo ziet 'Bob' het zelf dus niet: "Ach, Edinburgh kan best wel om met zo'n groot aantal mensen", wuifde hij alle kritiek weg.

Een herhaling van de grote antikernwapenmarsen uit de jaren zestig, voor minder gaat Sir Bob immers niet. Met 'Do They Know it's Christmas' heeft hij een van de best verkochte singles (gedeeltelijk) op zijn naam staan; meteen ook zowat de enige plaat van hem die een beetje verkocht, als we 'I Don't Like Mondays' van zijn vroegere groepje The Boomtown Rats en 'The Great Song of Indifference' even buiten beschouwing laten, maar passons. En met Live Aid organiseerde hij het allergrootste muziekconcert uit de geschiedenis. Alle gebeden om een herhaling van Live Aid heeft Geldof twintig jaar lang afgeslagen, omdat geen enkele kopie het impact van het origineel zou hebben.

Dat Geldof nu toch overstag is gegaan, heeft veel te maken met het momentum. Na de verwoestende tsoenami van eind vorig jaar is schuldkwijtschelding voor de derde wereld weer een issue geworden. Dat is zeker zo in Groot-Brittannië, waar Labour-zwaargewichten Tony Blair en Gordon Brown elkaar proberen te overtroeven met plannen voor schuldverlichting. Tot dusver vielen die in de rest van de wereld op een koude steen. Het heeft er alle schijn van dat het ook op de G8 op de historische golfbaan van Gleneagles nabij Edinburgh bij lieve woorden zal blijven.

En dus ging Geldof zich even met de zaak bemoeien. Live 8 wordt geen traditioneel benefietconcert waarbij het erop aankomt om zoveel mogelijk geld op te halen, maar een bewustmakingsevenement. Er wordt wel geld opgehaald via een ingenieuze ticketloterij, waarbij kandidaat-festivalgangers hun ticket moeten zien te versieren in een sms-wedstrijd. De echte winst hoopt Saint Bob dit keer toch te halen in de hoofden van de mensen.

Die aanpak is geen onverdeeld succes. In de Britse pers wordt Live 8 nu al verketterd voor zijn simplistische boodschap en morele hypocrisie. "Als hulp echt het probleem is, dan was de miserie in de derde wereld al twintig jaar geleden opgelost", klinkt het in een bitter commentaar in The Times. Wat meer pijn doet, is de kritiek dat de sterren die op Live 8 het mooie weer zullen maken - van U2 over Madonna tot 50 Cent - op alle andere dagen van het jaar dollarmachines zijn in dienst van de multinationals die op Live 8 bestreden worden. Ook de cultureel correcte kliek mengde zich even in het debatje met de jammerklacht dat Geldof zo weinig Afrikaanse artiesten heeft geïnviteerd voor zijn megaconcerten.

Die kritiek is grotendeels terecht maar het punt is dat vele critici zelf nog nooit een poot verzet hebben om de zaak ten goede te keren. En dus gaat Saint Bob onverschrokken voort. Als een rattenvanger voor het goede doel zal hij begin juli honderdduizenden jongeren naar Schotland lokken voor een moderne kruistocht in spijkerbroek. Al zal het wellicht een spijkerbroek van Diesel, Gap of Carhartt zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234