Dinsdag 22/06/2021

Update

BNP Paribas Fortis zet mes in meer dan 1.000 banen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

BNP Paribas Fortis gaat als onderdeel van het nieuwe toekomstplan Visie 2020 fors ingrijpen in het kantorennet en in de centrale diensten. Daardoor verdwijnen in 2016-2018 2.430 banen. Mede door aanwervingen valt de balans netto minder zwaar uit: 1.050 jobs of 7 procent van het totaal aantal voltijdse. Dat staat vandaag in de Tijd.

"Investeringsplan, geen besparingsplan"

Visie 2020 werd onlangs voorgelegd aan de ondernemingsraad. Met het plan wil de bank zich wapenen tegen de snelle digitalisering, de slappe economie, de groeiende regelgeving en concurrentie, en de gewijzigde klantenverwachtingen.

De bank benadrukt dat het niet de bedoeling is dat er gedwongen ontslagen vallen: "We werken op het ritme van de natuurlijke afvloeiingen en in nauw overleg met de sociale partners", zegt woordvoerster Hilde Junius. "Elke onderneming herbekijkt regelmatig haar strategie, in functie van het klantengedrag en hun verwachtingen", klinkt het. "Ook wij passen ons daaraan aan." Junius spreekt van "een positief plan": "Het gaat over hoe we ons model tegen 2020 zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan de klantenverwachtingen."

In het kantorennet gaat onder meer het aantal kantorengroepen naar beneden. Het netwerk zal ook veel meer worden georganiseerd volgens expertise. Maar het aantal agentschappen, waarin voorafgaand aan Visie 2020 al fors gesnoeid werd, blijft deze keer op peil. In de centrale diensten worden vijf afdelingen zoals hr tegen het licht gehouden. Als ze te duur blijken, worden ze mogelijk uitbesteed.

Ook moeten de kosten verder naar beneden. Personeelsdirecteur Bert Van Rompaey heeft het in de krant echter over "een investerings- en geen besparingsplan". Hij zegt ook dat de bank het op "een sociaal correcte manier" zal doorvoeren, zonder gedwongen ontslagen. De vakbonden "panikeren niet", maar zijn er ook niet helemaal gerust in. Ze gaan zich met hand en tand verzetten tegen een gedwongen vertrek van personeel.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bonden: "Geen paniek", "Over our dead body"

De drie vakbonden wijzen de plannen van en het banenverlies bij BNP Paribas Fortis af. De christelijke bediendebond LBC is verbaasd dat er opnieuw functies verloren zullen gaan bij BNP Paribas Fortis en zal de plannen van de directie negatief adviseren. Maar de bond reageert ook genuanceerd en wil niet panikeren. LBC heeft er vertrouwen in om de komende jaren voor alle getroffen werknemers een oplossing te vinden.

Voor LBC-afgevaardigde Luc Broos komen de plannen alleszins niet als een donderslag bij heldere hemel. Zijn bezorgdheid is dat het moeilijk wordt om evenwaardige jobs te vinden voor zij die hun baan verliezen.

Voor een 600-tal personen gaf de bank aan dat het moeilijk wordt om een andere functie te vinden, zo stelt de bond ACLVB in De Tijd en klinkt het ook bij LBC. Bij hen gaat het volgens de LBC vooral om mensen die jarenlang dezelfde functie uitgeoefend hebben en door doorgedreven informatisering hun jobs verliezen. Ook zijn er hoge profielen zoals architecten, dokter en ingenieurs, die moeten verdwijnen omdat ze te duur zijn.

"Maar we gaan voor oplossingen. LBC heeft er goede hoop op dat via het sociaal overleg, dat goed werkt bij de bank, en samen met de huidige directie en ingesteldheid, een oplossing kan worden gevonden. Anders gaan we zeker aan de alarmbel trekken." LBC wijst er ook op dat bij de bank nu reeds vaak omscholing van mensen plaatsvindt.

Voor de ACLVB blijft de directie "te vaag" over wat met de mensen zal gebeuren die niet bij de bank kunnen blijven, aldus secretaris Martine Lefevre.

BBTK-secretaris Jean-Michel Cappoen voegt eraan toe dat er "geen garanties zijn dat naakte ontslagen vermeden worden". "Dit is geen investeringsplan zoals de directie stelt, maar een besparingsplan." In De Tijd voegt zijn afgvaardigde René Van Marcke toe dat de plannen van de directie voor het kantorennet niet slecht in elkaar zitten. Maar ontslagen, dat is een andere paar mouwen: "over our dead body."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Bankencrisis

De voorbije jaren, na de bankencrisis van 2008 waarna de bank in Franse handen kwam, waren er reeds besparingen bij de grootste bank van België, met zowat 1.500 banen die verdwenen en vele kantoren die sloten. Die besparingen waren van een veel grotere omvang, zegt LBC'er Broos.

"In 2008 werden de mensen bedrogen door het management. Maar ze zijn aan de kar blijven trekken om de klanten toch maar aan boord te houden. Nu worden ze door dezelfde kar omvergereden", zegt ACVLB-afgevaardigde Oscar Van Steenbrugge echter daarover in de krant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234