Woensdag 24/07/2019

BMI te laag? het cachotin!

BOT IN FRANKRIJK. Frankrijk wil eetstoornissen aanpakken met een wet die modellenbureaus verplicht enkel met een gezonde BMI te werken. Overtredingen worden bestraft met geld- en celstraffen.

Zeggen dat modellen mager zijn is zoals opmerken dat sneeuw wit is. Een meisje dat designerkleren aan de man brengt,moet nu eenmaal in de ontwerpen passen. En omdat designers een luxueuze illusie van perfectie verkopen, ontwerpen ze liefst in maatje S of zelfs XS. Maar hoe mager is te mager? Als modehoofdstad geniet Parijs geen al te beste reputatie op dat vlak. 'Parijsmager' is onder Belgische modellen een bekend begrip voor het vereiste lage lichaamsgewicht om in Parijs aan de bak te komen.

Celstraf

Als lid van de Franse Parti Socialiste diende dokter Olivier Véran een voorstel in dat modellenbureaus verplicht om met medische certificaten te bewijzen dat de Body Mass Index (de verhouding tussen lengte en gewicht) van hun modellen hoger is dan een nog te bepalen minimum. Ter vergelijking: topmodellen als Candice Swanepoel en Doutzen Kroes hebben met hun BMI van 17,7 en 17,9 officieel ondergewicht.

Minister van Volksgezondheid Marisol Touraine keurde het voorstel goed. Overtreders zullen worden bestraft met boetes tot en met 75 000 euro en celstraffen tot zes maanden. "De modewereld impliceert dat vrouwen tot op een pathologisch niveau mager moeten zijn om mooi te zijn en de catwalk op te mogen; een boodschap waarvan de sociale impact niet te onderschatten is", stelt dokter Véran.

In Frankrijk lijden zo'n 40 000 - voornamelijk jonge - vrouwen aan anorexia. Met deze nieuwe wet hoopt de overheid niet enkel magerzucht in de mode-industrie aan te pakken, maar ook op 'pro-anorexia'-sites en blogs die uitgehongerde modellen verheerlijken.

Niet voor het eerst wordt een poging ondernomen om te magere modellen van de catwalk te weren. In 2006 besloot Madrid, na talrijke klachten uit internationale hoek, om modellen met een BMI onder de 18 te weigeren; een initiatief dat echter niet gevolgd werd door een prominentere modestad als Milaan. Wat betreft een nationale ban op ondergewicht bij modellen, houdt Israël de wereldprimeur. Sinds 2013 moeten modellen er een BMI van minstens 18,5 hebben. Frankrijk is nu het tweede land ter wereld dat zijn wetgeving inzet om eetstoornissen te bestrijden.

In eigen land heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) geen concrete plannen in die richting. Nochtans ligt het aantal eetstoornissen in België beduidend hoger dan in buurlanden, weet professor Myriam Vervaet, hoofd van de Eetkliniek in Gent. "In de leeftijdscategorie meisjes tussen 13 en 28 jaar lijdt zo'n 4 procent aan anorexia of boulimie en heeft 10 procent een eetprobleem."

Vraag is of het hanteren van een minimum-BMI een nuttige maatregel is om ongezond ondergewicht te weren uit de mode-industrie. Volgens Vervaet is een BMI van 18,5 zeker een goede richtlijn, zij het wel pas vanaf 18 jaar; wanneer de groeispurt achter de rug is. "Het invoeren van een minimum-BMI is zeker geen sluitende regel; een gezond eetpatroon vertaalt zich niet in één cijfer. Maar het is wel een noodzakelijke voorwaarde om misbruik te voorkomen."

Bourgondisch

De mode-industrie wordt wel vaker met de vinger gewezen wanneer het om toenemende eetstoornissen gaat; niet enkel de modellen, maar ook de modebladen. Zelfs al zijn de mannequins niet uitzonderlijk mager, dan durven hun dijen alsnog onder handen genomen worden door een Photoshop-gretige redacteur.

"Natuurlijk hebben niet alle modellen een eetprobleem. Het gaat vooral om het geïdealiseerde lichaamsbeeld dat de algemene modeindustrie jonge meisjes voorhoudt",zegt Vervaet.

Volgens modellenbazen in België loopt het in eigen land zo'n vaart niet. "Een BMI-wet naar Frans model zou hier weinig verschil maken", denkt Marielou Eggermont, die al veertig jaar samen met haar man Models Office leidt.

"Ik heb nooit problemen gehad met uitgemergelde modellen bij mijn bureau. Integendeel, dat Bourgondische zit er hier goed in; het is al heel wat als een meisje 3 centimeter van haar heupomtrek krijgt. Meer is meestal niet nodig, want 'Parijsmager' verkoopt in België sowieso niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden