Maandag 26/07/2021

Blunderende Republikeinen beginnen aan afvalrace naar het Witte Huis

Morgen beginnen de zeven Republikeinse presidentskandidaten in Iowa aan een afvalrace die moet bepalen wie van hen het later dit jaar zal opnemen tegen Barack Obama. Opvallend was dat de strijd tussen Mitt Romney, Rick Perry, Newt Gingrich, Michelle Bachmann en nog een paar anderen tot nog toe vooral opviel door enkele media-uitschuivers die veel Amerikanen doen twijfelen aan de kwaliteit en de sérieux van de kandidaten. Een selectie.

Affaires van Herman Cain

De grootste blunder komt toch wel op naam van oud-pizzagigant Herman Cain. Hem restte op een gegeven moment namelijk niets anders meer dan de handdoek te werpen. De reden: een ouderwets affaire-schandaal. (En wat is een Amerikaanse verkiezingscampagne zonder een affaire-schandaal?) Op 3 november kondigde Cain aan zijn campagne op te schorten. Dat deed hij na een reeks beschuldigingen van langdurig overspel en seksueel wangedrag. Eerst waren er slechts anonieme beschuldigingen, maar later traden vrouwen met hun verhaal naar buiten. Die klap kwam Cain niet meer te boven. De 65-jarige Cain stelde dat de beschuldigingen van overspel en seksueel wangedrag vals en onbewezen zijn. 'Ik heb een goede relatie met God. En met mijn vrouw.'

The Stumble van Perry

Het moment wordt nu al The Stumble genoemd. De 45 seconden waarin de Texaanse kandidaat Rick Perry niet op de naam van het ministerie dat hij wil opheffen (dat van Energie) kan komen, behoren tot de pijnlijkste uit de debatgeschiedenis. De Amerikaanse media becommentarieerden het als 'hoe een presidentiële campagne in minder dan een minuut om zeep kan worden geholpen'. Perry probeerde het later met grapjes en zelfspot recht te breien, maar zijn kansen op het presidentschap worden niet hoog ingeschat.

Romney's weddenschap

Het was - om het mild uit te drukken - geen handig moment van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Tijdens een televisiedebat op 10 december daagde hij zijn rivaal Rick Perry losjes uit tot een weddenschap met 10.000 dollar (7.500 euro) als inzet. Zijn tegenstanders, zowel Republikeinen als Democraten, konden hun lol niet op om dit buitenkansje. Want multimiljonair Romney die op het toppunt van een crisis 10.000 dollar wil verwedden; dat is natuurlijk prijsschieten. "Weet je wat het gemiddelde gezin met 10.000 dollar kan doen? Een jaar collegegeld betalen, drie jaar aan boodschappen doen of de jaarlijkse hypotheeklasten aflossen", schreef het Democratic National Committee in een persverklaring. Romney zei later dat hij alleen maar een 'belachelijk bedrag' wilde inzetten.

Bachmann en John Wayne

De Presley-blunder was zeker niet de enige van Michelle Bachmann. Ook heeft ze zichzelf per ongeluk vergeleken met een beruchte seriemoordenaar. "Ik heb dezelfde levenshouding als John Wayne. Ook ik wil Amerika omarmen. Mezelf opofferen voor het land", zei ze tijdens de start van haar campagne. Ze doelde daarmee op het feit dat Wayne net als zij afkomstig is uit de stad Waterloo in Iowa. Helaas voor Bachmann gaat het hier echter niet om de beroemde westernacteur, maar om John Wayne 'Killer Clown' Gacy, die in 1994 werd geëxecuteerd wegens het plegen van 33 moorden. De acteur waarop Bachmann doelde werd een slordige 250 kilometer verderop geboren.

Bachmann en Elvis Presley

Ook zo'n moment van plaatsvervangende schaamte: Michele Bachmann die The King Elvis Presley van harte wil feliciteren met zijn verjaardag. Maar het was helemaal niet de geboortedag van Presley, wel zijn sterfdag. Toen iemand uit het publiek riep: 'Hij stierf vandaag', reageerde ze daar niet op, en begon ze in plaats daarvan aan haar verkiezingsspeech.

Gingrich en homo's

Ook Newt Gingrich, de laatste Republikein die pijlsnel opkwam en inmiddels alweer aan het zakken is, beging onlangs een onhandigheid. Hij haalde zich de woede van Amerikaanse homo-organisaties op de hals. Op 20 december zei hij tegen een homoseksuele inwoner van de staat Iowa 'stem jij maar op Obama'. Scott Arnold, onderwijzer op de William Penn University, bezocht een campagnebijeenkomst van Newt Gingrich in het plaatsje Oskaloosa. "Ik vroeg hem (Gingrich) wat hij gaat doen voor homoseksuele Amerikanen als hij verkozen wordt. Toen zei hij me dat ik maar Obama moet steunen", zegt Arnold tegen The Des Moines Register. Gingrich behoort tot de conservatieve tak van de Republikeinen en heeft weinig op met homo-emancipatie. Zo is hij fel tegenstander van het homohuwelijk en noemde hij de invoering ervan in sommige staten een 'tijdelijke afwijking'.

Bachmann en Iran

Opvallend is de moeite die met name Perry en Bachmann met het buitenland lijken te hebben. Zo zei Bachmann onlangs dat ze de Amerikaanse ambassade in Teheran zou sluiten. Maar de VS hebben sinds 1980 al geen functionerende ambassade meer in Teheran vanwege het gijzeldrama dat zich daar eind 1979 afspeelde. Studenten en militairen gijzelden toen 444 dagen lang ambassadepersoneel, waarna de diplomatieke banden werden bevroren.

Rick Perry en Iran

Rick Perry op zijn beurt heeft ook moeite met het onderscheid tussen Iran en Irak. Tijdens een campagnebijeenkomst sprak hij over een Amerikaanse oorlog tegen Iran. Hij bedoelde echter de oorlog in Irak. Perry had niet meteen door dat hij een flater had geslagen. Het publiek moest meerdere keren 'Irak' roepen voordat hij zijn betoog staakte en excuses maakte. "Dat komt morgen weer op de voorpagina", merkte de Republikein op.

Bachmann en de Sovjet-Unie

Bovendien waarschuwde Michelle Bachmann in augustus nog voor de opkomst van de Sovjet-Unie. Helaas voor Bachmann, dat land is al in 1991 ontbonden.

Bachmann en Afrika

En ook topografie is niet haar sterkste punt. In oktober zei de voorvrouw van de Tea Party-beweging dat president Obama 'ons de oorlog in Libië heeft ingestuurd en dat nu wil herhalen in Afrika'. Daarbij doelde ze op het sturen van troepen naar Oeganda. Alleen 'vergat' ze daarbij dat Libië ook een Afrikaans land is.

Perry en de kiesleeftijd

Toch vinden Amerikanen niets zo vervelend als een fout die hun eigen land betreft. Dus een opmerking van Rick Perry laatst was electoraal gezien vervelender. Tijdens een bijeenkomst op een Amerikaanse hogeschool wist hij niet meer dat Amerikanen al op hun achttiende mogen stemmen. Perry sprak bij het Saint Anshelm College in de staat New Hampshire. Daar vroeg hij om hulp. "Die van jullie die 21 zullen zijn op 12 november 2012, vraag ik om hun stem en hun steun." Zijn uitspraak leidde tot gefluister op de publieke tribune. Veel van de aanwezige supporters zijn jonger dan 21 jaar, maar mogen wel stemmen. Perry corrigeerde zichzelf niet tijdens zijn toespraak en beantwoordde tijdens dit derde campagne-evenement van de dag ook geen vragen. (VK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234