Maandag 03/10/2022

Blootsvoetse luxe op de

Seychellen

Terwijl de meeste Belgen op zoek naar paradijselijke stranden richting Malediven en Mauritius trekken, zijn de Seychellen aan een hoognodige revival bezig. Niet alleen super-de-luxe hotels doen hun deuren open maar ook betaalbare alternatieven duiken nu op. Deze eilandenarchipel bevestigt desondanks nog altijd alle exotische clichés: paradijselijk, maagdelijk en het laatste Eden op aarde met extra hoog bountygehalte. We gaan op zoek naar de beste adressen van betaalbaar tot heel exclusief. Het paradijs wordt meteen een stukje realistischer.

door debbie pappyn

Het heeft iets van vergane glorie, de Seychellen. In de jaren '70 en '80 was het één van de populairste honeymoonbestemmingen voor koppels met een aanzienlijk budget op zoek naar privacy. Wie kent er niet de pikante vrijscène uit de film Emmanuelle waar de stranden van het eiland La Digue wereldberoemd door werden? De Seychellen hebben altijd al een aantrekkingskracht gehad op de rich and famous. Ian Fleming bezocht de eilanden regelmatig en schreef er in 1958 zijn James Bondboek For Your Eyes Only. Tony Blair is er ook kind aan huis en logeert vaak in de villa waar de film Emmanuelle opgenomen werd. Ook Paul McCartney en ex vierden hun honeymoon op het privé-eiland Cousine. Tweehonderd jaar geleden nog onbewoond en nu een toevluchtsoord voor diegenen op zoek naar anonimiteit, inspiratie en vooral stilte en rust.

Landen op Mahé is bijna onwerkelijk: aan de ene kant de azuurblauwe zee, aan de andere kant de groene granieten bergen. Mahé, is naar Seychelloise normen groot en druk: 28 kilometer lang, 8 kilometer breed en meer dan 72.000 inwoners. Toch is op de Seychellen alles relatief: Victoria, de hoofdstad, is twee straten groot, één stoplicht rijk en meteen de tweede kleinste hoofdstad in de wereld.

Veel toeristen laten Victoria links liggen terwijl het zeker de moeite loont om een halve dag de hustle and bustle van een Creoolse stad van deze omvang eens te ervaren.

De Creoolse spirit is aanstekelijk en niet te vergelijken met het Creools uit de Caraïben.

Mensen zijn hier hartelijk, goedlachs en minder commercieel dan hun collega's in de Caribische zee. Alhoewel ze wel van shopping houden. Zeker op een zaterdag of rond de periode wanneer ze uitbetaald krijgen en op koopjesjacht trekken.

Veel is er trouwens niet te koop op de eilanden. Bijna alles moet geïmporteerd worden en is daarom vrij duur. "Wanneer er storm op zee is, gebeurt het wel eens dat alle eilanden, hotels incluis, zonder Coca Cola zitten", vertelt een dame me die een klein winkeltje in Victoria uitbaat. "De meeste Seychellois trekken naar het buitenland om aan shopping te doen. Het is trouwens verboden op krediet te leven en een Seychellois mag met maximum 500 dollar het land verlaten. De regering probeert om de harde valuta op de eilanden zelf te houden."

Op de dagelijkse markt is het dan ook zeer druk en de prijzen zijn laag. Je vindt er alle soorten kleurrijke vis: lokale tonijn, barracuda, roodbaars, bourzwa, octopus en papegaaivis.

De markt heeft een hoog gehalte aan couleur locale en is daarom zeker niet te missen. Na een bezoek aan de markt kan een take away uitgeprobeerd worden. 's Middags rond 13 uur worden deze take aways overstelpt door schoolmeisjes en jongens die hun dagelijkse lunch hier afhalen. Voor 2 euro heb je een grote portie rijst met kruidige viscurry. Heet is de curry niet want in de Seychellen worden de pikante kruiden of sausjes apart geserveerd.

De echte Creoolse keuken kan je uitproberen in restaurant Marie Antoinette. Het gebouw dateert nog uit de koloniale periode en is onlangs helemaal gerestaureerd. Het restaurant is compleet in hout en is luchtig en koel (geen airco hier). Een muur is volgeplakt met honderden visitekaartjes van mensen vanuit de hele wereld. Wat je hier proeft is de Creoolse keuken op zijn best: voor 120 Seychelles Rupee (15 euro) krijg je een zestal typische gerechten met de nadruk op vis: viscurry, gefrituurde papegaaivis,... De recepten zijn nog net zoals toen het restaurant in 1976 zijn deuren opende.

Een korte autorit brengt je van Victoria naar het noordwesten van het eiland waar de meeste en oudste hotels liggen. Populaire stranden zoals Beau Vallon zijn lang en uitgestrekt en trekken zowel toeristen als locals aan. Dit is het strand waar Ian Fleming in zwom om inspiratie op te doen voor zijn volgende James Bondboek. Hij logeerde in het beroemde The Northholme Hotel dat net voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd werd. Het hotel werd onlangs compleet gerenoveerd en met zijn 40 luxueuze houten villa's die allemaal uitgeven op de Indische Oceaan is dit één van de beste hotels op Mahé wat prijs-kwaliteit betreft. Voor de diehard 007-fans is er de Ian Flemingsuite met sexy rond bed, de draaistoel van slechterik Blofeld (de Perzische kat moet je erbij denken) en vooral de complete collectie OO7-DVD's en romans. The Northolme heeft ongetwijfeld een van de mooiste spa's van Mahé: de ramen van de intieme ruimtes zwieren open terwijl de Indische Oceaan beneden genadeloos op de granieten rotsen inbeukt.

Lekker eten doe je in Beau Vallon in restaurant The Boathouse waar een Creools buffet bestaande uit 20 soorten typische gerechten een betaalbare (13 euro) ontdekkingsreis is doorheen de Cuisine Seychelloise.

Probeer zeker frietjes van de broodvrucht, een van de populairste vruchten die op de eilanden in overvloed groeien of de Milionaire's Salad, gemaakt van het hart van de palmboom en gezouten vis. Het Creoolse buffet is zowel bij de plaatselijke bevolking als de toeristen zeer populair en ideaal om 's avonds van de lokale sfeer te proeven. Een goed en betaalbaar adres in het zuidoosten van Mahé is Chalets d'Anse Forbans. Simpel, clean en goedkoop: voor 110 euro per chalet per nacht. De laatste jaren openden meer kleinschalige hotels en chambre d'hotes hier hun deuren. Seychellois die in de nieuwe luxehotels werken zien plots hoe het wel of niet moet en proberen het nu zelf. Zo ontstaat er een interessant en meer betaalbaar alternatief voor de traditionele bastions van luxe en decadentie.

De weg die van Victoria langs de kust naar het zuiden van het eiland slingert, is om bij weg te dromen. Dit stukje Mahé is nog niet volgebouwd met hotels en de stranden worden vooral door de locals bezocht. De route is een aaneenschakeling van rustige vissersdorpjes en verlaten stranden die bij laagtij tot aan de horizon lijken te reiken. Locals en honden waden rustig door het lage water en vissen op octopus. Een mooi strand in het noorden is Takamaka Beach, genaamd naar de populaire Takamakaboom die op de eilanden veelvuldig voorkomt. Hier op dit uitgestrekt strand vind je een van de meest verrassende adresjes van Mahé: Chez Batista is een restaurant maar ook een guesthouse waar je voor 60 euro in het laagseizoen een nette en ruime kamer met airco kan huren. Ontbijt met zicht op de Indische Oceaan inbegrepen. Batista begon zijn carrière in 1984 als beachboy op Anse Takamaka en begon na een tijdje vissen te grillen op een geïmproviseerde strandbarbeque. Het duurde niet lang of Batista werd zo succesvol en populair dat hij zijn eigen restaurant en later guesthouse opende. Batista staat nog altijd achter de bar en bedient de klanten. Chez Batista is een unieke plek op de Seychellen zowel qua charme als prijzen.

Van goedkoop naar zeer duur is het in de Seychellen maar een baai ver. Niet ver van Anse Takamaka ligt het luxueuze Banyan Tree Hotel. De hotelketen is van origine Thai en weet maar al te goed wat de term "hospitality" inhoudt. Het hotel is opgetrokken in koloniale stijl en de gebouwen in wit hout steken fel af tegen de blauwe zee op de achtergrond. Alle villa's hebben eigen zwembad en bevinden zich ofwel vlak aan het strand of liggen wat hoger in de heuvels. In de villa's werd aan alles gedacht en op ieder detail gelet. Dit is ongetwijfeld één van de betere hotels op Mahé voor koppels die eventjes alleen willen zijn in een zeer luxueuze omgeving. De Ban-yan Tree Spa die hoog in de heuvels verscholen ligt is een aanrader: alle ruimtes zijn open en geven uit op het oerwoud en in de verte de zee. Geen melige orkamuziek op de achtergrond maar de geluiden van de natuur en de Seychellen.

Het tweede grootste eiland van de Seychellen is Praslin. Hier gaat het er onmiddellijk wat rustiger aan toe dan op Mahé. Huur een wagen of nog beter een fiets en verken het eiland op je doodse gemak. Het symbool van de Seychellen is de tot de verbeelding sprekende coco de mer. Een uit de kluiten gewassen kokosnoot die hier dezelfde status als goud of diamant heeft. De vrouwelijke kokosnoot lijkt een beetje op het achterwerk van Jennifer Lopez en de mannelijke coco de mer lijkt, hoe kan het ook anders, op een uit de kluiten gewassen penis. Wil je een echte coco de mer mee naar huis nemen dan kost je dit minimum 300 euro want de verkoop van deze vruchten wordt gecontroleerd door de regering. Niemand mag "in het zwart" een coco de mer verkopen en wie het toch doet, vliegt voor lange tijd achter tralies. In de Vallée de Mai, een UNESCO World Heritage Site, kan je duizenden palmbomen vol coco de mers bewonderen samen met de zeldzame Black Parrot, de zwarte papagaai. Een van de betere hotels op Praslin is L'Archipel langs het beroemde strand van Côte d'Or. De kamers zijn ruim en geven allemaal uit op de diepblauwe oceaan en 's morgens is het heerlijk ontbijten met de voeten in het zand en op enkele meters van de zee.

De dromerigste plek van Praslin en vaak uitgeroepen tot mooiste strand in de wereld is dat van Anse Lazio. Hier zie je de grillige afgeronde rotsen waar de Seychellen zo bekend voor zijn. Ze zorgen samen met het turkoois water en het fijne witte koraalzand voor een subliem bounty-achtig effect. Alleen de dame uit het tv-spotje van Fa ontbreekt nog.

Het locale restaurant, Bon Bon Plume, is een beetje toeristisch maar zeker de moeite voor wie hier in deze setting iets wil eten of drinken. Wil je het goedkoop houden bestel dan een Sew Brew, het nationale bier, en een octopus curry.

Een toffe plek om een sundowner cocktail te drinken en iets te eten is Les Rochers. Het is er niet goedkoop maar vanaf hier heb je zitjes op de eerste rij voor de ultieme zonsondergang.

La Digue wordt wel eens het mooiste eiland van de Seychellen genoemd. Dit kleine paradijs is enkel bereikbaar per boot en het vervoersmiddel bij uitstek is voor de toerist de fiets en voor de inwoners de ezel met kar. Er zijn geen grote hotels maar wel veel guesthouses die vrij betaalbaar zijn (vanaf 100 euro per kamer per nacht) en die gasten de optie zelfcatering aanbieden. Zo is er Domaine de L'Orangerie of nog charmanter is Kot Babi, gerund door de charismatische Robert Labiche. Verse groenten en fruit koop je op de markt, springlevende vis bij de voorbijvarende visser en in de shop koop je heerlijk gekoelde biertjes. Goedkoper en typischer kan bijna niet. Lekker eten doe je ook bij Babi zelf, die voor een betaalbaar bedrag sublieme Creoolse gerechten op tafel tovert. Een goed hotel op het eiland is La Digue Island Lodge aan Anse Réunion. Twee keer per week wordt er in het restaurant een uitgebreid Creools buffet geserveerd dat ook een aanrader is voor niet-gasten.

Op een kwartiertje varen van Praslin liggen de kleinere eilanden Cousin en Cousine. Cousin is een vogelreservaat en Cousine is een privé-eiland is waar ook aan natuurbehoud gedaan wordt. Een avontuurlijke boottocht in een kleine dinghy brengt je van een verlaten strand op Praslin naar een ander strand die nog stiller en uitgestrekter is. Cousine is een mooi voorbeeld van hoe er in de Seychellen aan rehabilitatie gedaan wordt. Er wordt geprobeerd om de natuur in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en dat betekend niet-endemische diersoorten verwijderen en het terug introduceren van de lokale fauna en flora. Zo zijn ze er hier al in geslaagd om de met uitsterven bedreigde Magpie Robin, waarvan er tot voor kort maar een twintigtal meer in de wereld waren, van totale verdwijning te redden. Cousin en Cousine zijn echte paradijzen waar vogelfanaten hun lijstje bovenhalen om die paar zeer uitzonderlijke vogelsoorten te zien om zo hun lijstje af te vinken.

Op Cousine, dat eigendom is van een rijke industrieel uit de Seychellen, kan je één van de vier villa's boeken en je even alleen op een onbewoond eiland wanen. Paul McCartney en ex konden hier ongestoord hun honeymoon vieren want de eigenaar van het eiland bezit ook de enige helikoptermaatschappij in de Seychellen. De enige paparazzi waren dus de twee residentiële biologen die constant de vogelpopulatie (meer dan 250.000 vogels) en de zeeschildpaddenactiviteit angstvallig in de gaten houden.

Van Mahé zie je op een heldere dag in de verte Silhouette en North Island. Een uurtje varen of een kwartier met de helikopter over transparante zee en je waant je in een andere wereld. Op Silhouette was er tot voor kort enkel een kleinschalige lodge gerund door een Italiaans koppel. Ze hielden zich samen met een inwonende naturalist jarenlang bezig met reuze land- en zeeschildpadden. Alles ging er vrij ecologisch en rustig aan toe totdat vorig jaar hotel Labriz zijn deuren opendeed. Het werd een groot, luxueus complex met meer dan 100 villa's die ofwel op de zee of op de heuvels uitkijken. Prijzen zijn in vergelijking met andere hotels op de Seychellen competitief en ze willen hier graag de concurrentie aangaan met gelijkwaardige hotels in de Malediven.

North Island daarentegen is een ander verhaal. Tot in de jaren 1970 was dit een bloeiende kokosnootplantage maar toen de markt voor kokosnootolie instortte ging het bedrijf failliet. Het eiland werd snel ingenomen door enkele biologen die ook terug hier het natuurlijk evenwicht wilden herstellen. Eind jaren 1990 nam de hotelketen Wilderness Safaris het beheer van het eiland op zich met als doel de ultieme Robinson Crusoebestemming te creëren. Het resultaat zijn 11 villa's, aan 3000 euro per nacht, waar enkel de rijken der aarde zich eventjes mr. Crusoe kunnen wanen. Vooraleer dat kon gebeuren moesten eerst nog 80.000 zwarte ratten van het eiland verdreven worden. Er waren twee verdelgingsrondes nodig om de zwartharige beestjes voorgoed uit te roeien want een villa van 400 vierkante meter delen met onwelkome vriendjes werd niet geaccepteerd.

Op het eiland werkt Linda, een Belgische ecologiste uit Leuven, die hier voor het natuurbehoud instaat en er voor moet zorgen dat North Island binnen een tiental jaar er terug uitziet zoals voor de kolonisatie en de introductie van niet-inheemse dieren- en planten-soorten. Een nobel doel op een van de meest decadente eilanden in de wereld.

Natuurlijk is er nog zoveel meer dan de eilanden vlakbij Mahé. Er is Alphonse Island, op een uur vliegen van Mahé. volgens veel experts is dit de beste plek in de wereld om aan vliegvissen te doen. Ook diepzeeduiken staat hier hoog op het lijstje: een van de duik-locaties heet zelfs Alice in Wonderland.

Frégate Island is genaamd naar de sierlijke witte fregatvogel met zijn lange, dunne staart. Er zijn maar 16 villa's op dit granieten eiland waar de hagelwitte stranden recht uit een Bacardispot lijken geplukt te zijn.

Een ander, bijna onbewoond eiland is Denis Island op drie kwartier vliegen van Mahé. Vroeger ook een kokosnootplantage en nu een exclusief resort voor wie aan het gewone leven, gsm en internet wil ontsnappen.

Bird Island is het meest noordelijke eiland van de archipel, op zo'n 90 km van Mahé. Het eiland is een granieten speld in de azuurblauwe oceaan. Vroeger was het eiland compleet bedekt met uitwerpselen van vogels maar toen een grootscheepse opruimactie het goedje van het eiland naar een suikerrietplantage in Mauritius verscheepte, veranderde het eiland in een echt paradijs. Zoals de naam doet vermoeden is Bird Island een toevluchtsoord voor bedreigde vogelsoorten zoals de bonte stern. Ook de groene zeeschildpad wordt hier verwend en vooral met rust gelaten. Bird Island won in het verleden al veel prijzen voor hun ecologisch verantwoorde aanpak en het hotel ontbreekt in geen enkele gids die ecotoerisme behandelt.

Islandhoppen is de beste manier om ten volle van de Seychellen te genieten. Elk eiland heeft zijn karakter en zijn charmes en je kan er volgens budget logeren en genieten. Wie slim is combineert verschillende eilanden en manieren van logeren: een paar nachten zelfcatering en mixen met de locals en enkele dagen genieten van eindeloze luxe of vergeten eilanden. Een ding staat zeker vast: de Seychellen is meer dan alleen maar een honeymoonbestemming voor de happy few. De begrippen bounty, paradijs en het laatste Eden zullen wél altijd hier van toepassing blijven. En maar goed ook. n

Praktische Info

n Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Charles De Gaulle naar Mahé met Air Seychelles. Prijzen vanaf 846 euro, taksen inbegrepen. De vluchtduur bedraagt ongeveer 9 uur en in de Seychellen is het 3 uur later dan bij ons. info www.airseychelles.net.

n De grote hotels op de Seychellen zijn best te boeken via een gespecialiseerd reisbureau in België omdat zij betere prijzen kunnen negotiëren dan wanneer je rechtstreeks zou reserveren. De kleinere hotels of chambre d'hôtes kunnen rechtstreeks geboekt worden. Een reisorganisatie die gespecialiseerd is in de Seychellen en op maat gemaakte reizen naar de eilanden is Thika Travel in Antwerpen. info www.thikatravel.com, tel. 03/451.14.00.

n Voor de Seychellen is een geldige reispas nodig die nog minimum 6 maanden geldig is.Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar vaccinatie tegen difterie en tetanus is aan te bevelen. Daarnaast is er geen malaria maar bescherming tegen muggen is noodzakelijk wegens het matig voorkomen van denguekoorts.

n Meer info en andere adresjes:

www.seychelles.travel.

Adressen

* Restaurant Marie Antoinette, Victoria, www.marie-antoinette.net.

* The Northolme Hotel, www.thenortholmehotel.com.

* The Boathouse, Beau Vallon,

tel. 00248/24.78.98.

* Chalets d'Anse Forbans, Anse Royale, www.beenbiz.com/forbans/.

* Restaurant en Guesthouse Chez Batista, Takamaka Beach, www.chez-batista.com.

* Hotel Banyan Tree, Anse Intendance, www.banyantree.com/seychelles.

* Hotel L'Archipel, Cote d'Or, www.larchipel.com.

* Restaurant Bon Bon Plume, Anse Lazio, tel. 00248/23.21.36.

* Les Rochers Restaurant en Bungalow, Grosse Roche, La Pointe.

* Fietsen huren: www.seychelles.net/chezmich.

* Guesthouse en restaurant Kot Babi, www.kokonet.sc/babi2/.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234