Maandag 23/05/2022

'Blok aanvallen via Kosovo is niet zindelijk'

Voormalig hoofdredacteur van De Standaard Manu Ruys schreef afgelopen weekend een opiniestuk waarin hij zich ergert aan de manier waarop politici de Kosovo-crisis gebruiken om het Vlaams Blok aan te vallen. 'Het is normaal dat de concurrenten van het Blok aan de racistische ontsporingen van die partij herinneren. Maar door in dezelfde adem te beweren dat verdere zetelwinst van het Blok Vlaanderen zal overleveren aan een bloedige etnische zuivering, ondermijnen zij de geloofwaardigheid van hun betoog.'

Waarom mogen democratische politici geen verband leggen tussen het Blok en Kosovo? Wie de logica van het 70-puntenplan doortrekt, komt dichtbij het plan dat Milosevic momenteel uitvoert: 150.000 niet-Europese vreemdelingen zullen onder druk van het Blok gedwongen worden om België te verlaten.

Manu Ruys: "Laat mij heel duidelijk zijn. Het Vlaams Blok is een partij die verwerpelijke en onverdedigbare racistische klemtonen legt. Daarover geen twijfel. Maar dat andere partijen de Kosovo-crisis gebruiken om het Blok aan te vallen, vind ik niet zindelijk. Het is overdreven om te zeggen dat een zetelwinst van het Vlaams Blok van Vlaanderen een tweede Kosovo zal maken. Daarvoor hebben ze een meerderheid nodig en die zullen ze niet halen. Je kunt niet met karikaturen argumenteren, want dan ondergraaf je je eigen geloofwaardigheid. Je moet het racisme van het Vlaams Blok elke dag aanvallen, en niet enkel omdat het oorlog is in de Balkan. Het ware veel beter geweest als de politieke partijen op een veel vroeger moment de wortels van het succes van het Vlaams Blok hadden aangepakt. Als Antwerpenaar weet ik wie er in de Seefhoek leeft. Dat zijn voor het merendeel geen racisten, wel mensen die traditioneel op de SP stemmen maar met allerlei problemen worstelen. De SP heeft die problemen te lang laten verrotten."

Waarschijnlijk hebben veel mensen van de Seefhoek afgelopen weekend een voedselpakket aan Artsen zonder Grenzen of de Balkanactie gegeven. Mogen politici die kans niet grijpen om te zeggen dat een gebrek aan vrede en verdraagzaamheid tot aberraties als Kosovo kan leiden?

"De vergelijking blijft karikaturaal. Val het vluchtelingenbeleid van het Vlaams Blok aan, baseer je argumenten op hun concrete verkiezingsprogramma. Maar lanceer niet zoals Verhofstadt afgelopen weekend een frontale aanval op het Blok omwille van Kosovo. Dat is even dom als zeggen dat de komst van moslims naar ons land voor de opheffing van scheiding van Kerk en staat zal zorgen."

In uw opiniestuk schrijft u dat het Blok op een bepaald moment heeft gekozen voor een verwerpelijk racistisch programma en 'dat sommigen in het Blok vandaag bezig zijn met de schoonmaak van dat programma, maar dat het beeld van de partij nog steeds onder de racistische ontsporingen lijdt'. Wat bedoelt u precies?

"Je hebt drie verschillende soorten Vlaams Blokkers. Ten eerste zijn er de oude Vlaams-nationalisten die bij het Blok zitten omdat ze teleurgesteld zijn in de Volksunie. Guido Tastenhoye bijvoorbeeld (ex-journalist van de Gazet van Antwerpen, KoV) en misschien ook wel Gerolf Annemans. Dan zijn er de brave conservatieve katholieken die teleurgesteld zijn in de CVP. Typevoorbeeld: Alexandra Colen. En ten slotte is er de racistische vleugel met Philip Dewinter. Met andere woorden: die partij is geen monolithisch blok. Volgens mij zijn Tastenhoye en Colen geen racisten. Tastenhoye is zelfs gehuwd met een Aziatische. Ik ben er zeker van dat dit hem binnen de partij problemen oplevert. Je mag niet alle Vlaams Blokkers over dezelfde kam scheren." (KoV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234