Woensdag 27/01/2021

Blogs en websites zijn voortaan ook 'drukpers'

Beeld UNKNOWN

Wie iemand beledigt op een blog of website, zal geen celstraf of boete meer krijgen. Dat is gevolg van twee arresten van het Hof van Cassatie waarin sites gelijkgesteld worden aan andere media.

De Belgische grondwet garandeert de vrijheid van drukpers en koppelt daar ook het verbod op preventieve censuur aan. Dat zijn belangrijke principes waarmee men bij de oprichting van België de geschreven pers wilde beschermen tegen bemoeienissen van de machthebbers. De grondwet bepaalt ook dat alleen de hoven van assisen mogen oordelen over zo'n drukpersmisdrijven. Door de jaren heen leidde dat ertoe dat die niet meer strafrechtelijk vervolgd worden. Een procedure voor een hof van assisen met publieksjury is immers erg omslachtig.

De vraag was nu of die principes ook gelden voor de nieuwe media. Verschillende rechtbanken hadden in het verleden al geoordeeld dat sites even veel bescherming genoten als bijvoorbeeld een krant, maar andere rechters waren strenger. Het Hof van Cassatie zorgt daarin nu voor duidelijkheid met twee recente arresten, schrijft De Juristenkrant. Blogs en websites genieten even veel bescherming als kranten en tijdschriften; misdrijven op sites moeten daarom ook voor het Hof van Assisen komen. Kortom, de arresten stellen dat ook mensen die iets lasterlijks schrijven op een website, niet meer vervolgd zullen worden omdat de assisenprocedure te zwaar is.

"Het Hof van Cassatie heeft de bepalingen uit de Belgische grondwet in verband met de vrijheid van drukpers in één klap van 1831 naar 2012 gekatapultuurd", schrijft professor mediarecht Dirk Voorhoof (UGent) in De Juristenkrant. Bovendien is de bescherming die sites en blogs genieten volgens Voorhoof erg ruim. "De strafbare uitingen moeten geen verband houden met een maatschappelijk belang of publiek debat: alle soorten strafbare meningen die via het internet openbaar worden gemaakt zijn drukpersmisdrijven. Dus ook puur persoonlijke beledigende opinies of waardeoordelen." Er moet bovendien ook geen link zijn met de actualiteit.

De Cassatie-arresten betekenen niet dat men nu op sites of blogs iemand kan beledigen of beschuldigen zonder daarvoor gestraft te worden. Voor de burgerrechtelijke rechtbank kan je wel nog tot het betalen van een schadevergoeding veroordeeld worden. Ook racistische en xenofobe drukpersmisdrijven komen niet voor assisen. Die moeten net zoals andere drukpersmisdrijven voor de correctionele rechtbank vervolgd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234