Maandag 20/01/2020

'Bloemen, geen bommen'

Voor het eerst in 25 jaar keert de Gentse Floraliën terug naar de binnenstad. Een kwart miljoen mensen komen er kijken naar de bonte creaties, waaronder die van Daniël Ost, 's werelds bekendste bloemenkunstenaar. 'Jongeren schatten de natuur pas naar waarde als ze hem dreigen te verliezen.' Robin Broos

Hij klinkt erg zenuwachtig wanneer we hem bellen om een afspraak te maken. "Ik ga u mijn manager doorgeven, die is wat vriendelijker en diplomatischer", zegt hij. Al veertien dagen "en nachten" is de Belgische bloembinder Daniël Ost (60) aan het werk aan zijn constructie voor de Gentse Floraliën.

Wanneer we hem treffen op de binnenplaats van de Bijloke is hij eigenhandig, in zijn pas gepoetste schoenen, het pad rond zijn werk aan het schoonspuiten met een tuinslang. Normaal moest dat al gebeurd zijn, maar niet dus. De zenuwachtigheid is nog niet gaan liggen.

"Ik werk met leven en dood", vertelt Ost. "Wie het leven van bloemen neemt, betaalt dat met zijn eigen gezondheid. Dit is het meest stressvolle project van mijn carrière. Bovendien wou ik liever niet meer deelnemen aan de Floraliën. Omdat ik weet dat ik fysiek mijn grenzen begin te bereiken. Op mijn zestigste doe ik liever mijn ding in de luwte."

Toch kon Ost geen nee zeggen. In 1999 werd hij door de Floraliën aangeduid als hoofdontwerper voor het huwelijk van kroonprins Filip en prinses Mathilde. "Een zaak voor god en vaderland, daar waren geen financiën mee gemoeid. Net zoals het festival zelf eigenlijk. Deelnemen doe je vooral voor prestige, om te laten zien waartoe je in staat bent."

600 laurieren

Moet Ost zich dan nog bewijzen? Vorig jaar kreeg hij de hoogste eer van Japan: hij werd opgenomen in de Orde van de Rijzende Zon. In de Amerikaanse pers wordt hij als world's leading flower designer omschreven. Binnenkort opent hij zelfs winkels in Las Vegas en de Verenigde Arabische Emiraten. Met zijn dochter Nele en toekomstige schoonzoon - de eerder genoemde manager - in zijn voetsporen.

"Zij trokken me over de streep om opnieuw op de Floraliën te staan. Maar ook enkele vrienden in de organisatie en de charmante Japanse ambassadeur Ishii hebben er wat druk achter gezet." Japan is dan ook gastland. Als enige westerling die ooit mocht exposeren in de Gouden Tempel van Kyoto kon Ost niet weigeren. Nochtans hebben de Japanners hem wel in de steek gelaten. "Ik had gerekend op twintig Japanse leerling-floristen die speciaal naar België zouden reizen, maar zij kwamen niet opdagen door de aanslagen in Brussel. Ach, they have the bombs, but we have the flowers."

Zijn werk werd monumentaal. Het staat centraal en opvallend op de site van het festival, in openlucht. Toch had Ost liever binnen tentoonsteld. "Ze hebben me letterlijk buitengezet", zoals hij het zelf verwoordt. Want de plek is een aantal keer gewijzigd. Verandering waar de perfectionist maar moeilijk mee om kan. "Het is niet evident om aangesneden bloemen in openlucht mooi te houden. Maar die beslissing is genomen toen ik in Azië zat. En men heeft me dat niet gecommuniceerd, om me daar niet zenuwachtig te krijgen."

Eens terug in eigen land zocht hij een oplossing in de combinatie van 600 Belgische laurieren en 2.000 meter bamboe. De schelpvormige constructie heet East Meets West en maakt zijn naam ook waar. Er zitten art-nouveausymbolen in, verwijzend naar de stijl die werd beïnvloed door het japonisme. Daarnaast toont Ost nog meer Japans werk in de Kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij.

Bulldozer

De komende week worden hier een kwart miljoen mensen verwacht. Toch wil Ost niet spreken over een revival van de soms wat belegen bloemschikkunst. "De Floraliën is een instituut dat ouder is dan België, gestart onder koning Willem I. Een fenomenaal evenement dat standhoudt in een wereld die vandaag helemaal anders is. Volgens mij zijn we ontwricht door internet, zijn we aan het vervreemden van de natuur. Vandaag zie ik vooral oudere generaties die bezig zijn met groen. Jonge mensen gaan de waarde ervan pas leren inzien wanneer ze het dreigen te verliezen."

Of hij nu trots is op het resultaat in Gent, dat hem zoveel bloed, zweet, tranen en slapeloze nachten kostte? "Mijn vrouw heeft voor het eerst in haar leven gezegd: 'Ik ben trots op je'. Dat doet me niks, al ben ik natuurlijk wel gecharmeerd. En eerlijk gezegd, zonder mijn vrouw ben ik niets. Zonder haar zou ik nooit bereikt hebben wat ik bereikt heb."

Toch geen beetje fierheid? Hij ontwijkt de vraag. "In Abu Dhabi verzorgde ik eens een trouwfeest met 376 assistenten. Werk van zeven dagen en zeven nachten, met een Boeing vol vers ingevlogen snijbloemen. Na drie uur huwelijk werd alles met een bulldozer platgereden. Ik wil me er niet aan hechten.

"Als het af is, laat ik het achter mij en zit ik met mijn hoofd al bij het volgende project. Voor mij is het afgelopen nu. Alleen het boeket voor koningin Mathilde, die morgen (vandaag, RB) het festival bezoekt, moet nog worden afgewerkt." Toch nog een slapeloze nacht voor Ost.

De Gentse Floraliën, van 22/4 tot 1/5. floralien.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234