Zondag 20/06/2021

Bloemen bijen & borstbollen

Gejaagd door de moderne tijd betreedt Henk Rijckaert (42) de planken om er met bakken humor de wereld te veranderen. In Technostress richt hij zijn blik op geniale uitvindingen die de wereld rijk is en enkele die er dringend zouden moeten komen.

Een soort liefdesverklaring noemt hij het, Bloemen Bijen & Borstenbollen. In deze muzikale voorleesvoorstelling wil Wouter Deprez de verschrikkelijke ziekte van zijn vrouw lichter en bespreekbaarder maken. Hij laat zijn publiek binnenkijken in zijn huis, zijn hart en zijn leven, zoekend naar een evenwicht tussen de lach en de stilte, de humor en de ontroering.

11 mei, De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a, Oostende.

www.wouterdeprez.be.

"Op het ritsalarm zit de wereld écht te wachten"

Technostress is een ziekte van deze tijd. Knikken jouw knieën ook bij het horen van je smartphone?

Henk Rijckaert: "Iedereen heeft dat soms wel eens. Als je een Facebookbericht krijgt hoor je een geluidje, als je een mail krijgt nog een. We worden constant opgejaagd door een toestel dat ons leven makkelijker zou moeten maken. En toch mogen we de positieve kanten van technologie niet over het hoofd zien. Zelfs als ik op toilet zit, kan ik rustig een filmpje kijken: dat is pure sciencefiction. In Technostress probeer ik die negativiteit weer recht te trekken."

Ben je als ambassadeur van de technologie dan ook het type dat als eerste alle gadgets in huis heeft?

"Absoluut niet. Het probleem met gadgets is dat ze vaak niet meer zijn dan een speeltje. Voor mij moet een uitvinding altijd een oplossing bieden voor een reëel probleem. Neem nu een smartwatch: waarom heb ik een horloge nodig dat me vertelt wanneer ik een sms'je krijg op de gsm die in mijn broekzak zit? Voor de voorstelling heb ik zelf enkele hoogtechnologische snufjes uitgevonden waar de wereld wél op zit te wachten. Het ritsalarm, bijvoorbeeld: een signaal dat afgaat wanneer je je rits vergeet te sluiten. Nu ik wat ouder wordt, gebeurt dat steeds vaker. Aan alle geïnteresseerden: tijdens de voorstelling wordt het uitgebreid gedemonstreerd. (lacht)"

Je bent nu al aan zaalshow vijf toe. Waar blijf je de inspiratie halen?

"Mijn shows evolueren met me mee. Als creatieve mens ga je sowieso op zoek naar zaken die je fantasie prikkelen - deze keer was dat technologie en onze negatieve visie ervan. En ik wilde ook mijn passie voor knutselen en creëeren naar het theater meenemen. Op mijn Youtubekanaal De Koterij knutsel ik al een tijdje de meest absurde zaken ineen, wie me daar volgt, zal enkele uitvindingen uit mijn video's zien opduiken in Technostress. Ik wil na mijn tournee trouwens meer energie in dat kanaal stoppen. Wat ik ermee ga doen weet ik nog niet, maar ik heb het gevoel dat ik na deze show liefst een paar maanden wegblijf uit de tourbus."

O.a. 5 mei, De Biekorf, Sint-Jakobsstraat 20, Brugge, en 6 mei, CC Guldenberg, Acaciastraat 1, Wevelgem. www.henkrijckaert.be.

50 jaar Diedjies

Een halve eeuw na hun eerste feestje is discotheek Diedjies nog even hip en happening als in zijn begindagen. Om dat te vieren ruilt de feestende menigte voor één nacht hun vertrouwde stek in voor het iets ruimere Waregem Expo. Verwacht je aan een trip door vijf decennia feestgeschiedenis met onder meer Sven Lanvin, Wim Soutaer en Lil' Kleine op de affiche. Wie ter voorbereiding alvast ne fond wil leggen, kan van acht tot elf terecht bij een van de gratis foodtrucks.

29 april, Expo, Zuiderlaan 20, Waregem. www.diedjies.be

Charlatan

Hoewel we meestal geen geld willen betalen om in 't zak gezet te worden, maken we voor Gili graag een uitzondering. In zijn nieuwe zaalshow Charlatan haalt de mentalist het slechtste in zichzelf naar boven om zijn publiek te belazeren. Een gewaarschuwd man mag er dan wel twee waard zijn, hij zal ongetwijfeld ook jou om de tuin kunnen leiden.

Stadsschouwburg, Schouwburgplein 14, Kortrijk; 19 mei, De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a, Oostende. www.gili.be.

Dag van de Dans

Op Dag van de Dans komt bewegingsminnend Vlaanderen in alle hoeken van het land aan zijn trekken. Wie eens een repetitie van het Ballet van Vlaanderen wil gadeslaan, kan in het concertgebouw van Brugge terecht. Terwijl het prestigieuze dansgezelschap zich voorbereidt op de voorstelling Requiem/Shahrazad van die avond, kan jij rustig toekijken vanuit de zaal. Intiemer dan dat wordt het niet.

29 april, Concertgebouw, Het Zand 34, Brugge.

www.operaballet.be.

HAP

foodtruckfestival

Dat de zomer in aantocht is, is ook HAP niet ontgaan. Hun foodtruckkaravaan trekt weer door het Vlaamse binnenland om er de gezelligste schranspartijen te organiseren. Van 12 tot 14 mei houden ze halt in Kortrijk om ook daar de knorrende maagjes te vullen. Tussen de kramen en picknicktafels door bots je bovendien op een schare straatartiesten van allerlei pluimage die ook je culturele goestje kunnen stillen.

12 tot 14 mei, Begijnhofpark, Kortrijk. www.hapfestival.be.

1. Bru.Taal

Literatuur komt nóg beter tot zijn recht in een rustgevend decor. Daarom trekt het gloednieuwe Brugse literatuurfestival Bru.Taal ook enkele keren het open veld in. Wat dacht je bijvoorbeeld van een geletterd boottochtje door de pittoreske stad met Bart Moeyaert of Adriaan Van Dis aan de microfoon? Of luister je liever naar een poëzievoordracht vanop een van de mooiste bruggen van de binnenstad? Eén ding is zeker: onder een stralende zon klinkt literatuur eens zo goed.

5 tot 13 mei, in de Brugse binnenstad. www.brutaalbrugge.be.

2. 1 meifestival

Wie op de dag van de arbeid liefst zo ver mogelijk van alle arbeid wegblijft, kan ontspannen op het 1 meifestival. Het gezellige familie-evenement in het Kortrijkse Begijnhofpark blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Met Compact Disk Dummies bovenaan de line-up is goede muziek verzekerd en ook de gezellige barbecue kan de sfeer alleen maar ten goede komen.

1 mei, Begijnhofpark, Kortrijk. www.maydaymayday.be.

3. Oostende voor anker

Hijs de zeilen en zet koers richting Oostende, want de badstad wordt voor één weekend een eeuwenoude haven met matrozen, marktkramers en enkele van de mooiste historische schepen ter wereld. Het pronkstuk? De driemaster Étoile Du Roy, recht uit een Pirates of the Caribbean-film. Wie zijn beide voeten liever op het land houdt, kan rustig kuieren over de maritieme markt.

25 tot 28 mei, verspreid over de hele stad. www.oostendevooranker.be.

4. The crystal ship

Oostende is naast een belangrijke kuststad ook een belangrijke kunststad. Onder de vlag van The Crystal Ship namen ook dit jaar straatkunstenaars een stadsmuur onder handen. De werken blijven er permanent aanwezig, waardoor de thuisstad van Ensor na twee edities al meer dan veertig nieuwe kunstwerken telt. Kunst spotten met een zeebriesje door je haren: wat wil een mens nog meer?

Verspreid over de hele stad. wwww.thecrystalship.org.

5. Festival aan zee

Wie voor nul euro van festivalvibes wil genieten met zand tussen zijn tenen, kan zijn klapstoel opzetten op het strand van De Panne. Met het zeetje langs de ene kant en Natalia, Het Zesde Metaal en Radio Guga aan de andere, is de zomer nooit veraf. In het wonderbos kan ook je kroost de festivalsfeer opsnuiven in het magische doolhof, het pokéveld of de piratenzee.

29 en 30 april, het strand van De Panne. www.festivalaanzee.be.

L'étude (nu slaat de chaos toe)

"Look like the innocent flower but be the serpent under't." Sien Eggers, Sofie Palmers en Jessa Wildemeersch kunnen het weten: ze slaan de handen in elkaar en wagen zich aan een studie over Shakespeare. In een zoektocht naar hun innerlijke Lady Macbeth geraken hun eigen levens steeds meer vermengd met de rol die ze spelen en dat zorgt voor de nodig chaos.

2 mei, CC Het Perron, Fochlaan 1, Ieper. www.sofiepalmers.be/letudeblog.

Uw rijk kome

De Heer is waarlijk verrezen! In de nieuwste voorstelling van theatercollectief SKaGeN keert de Messias terug naar de aarde om zijn nobele werk verder te zetten. Maar zitten we daar wel op te wachten? Gewapend met de Bijbel in de ene hand en de wetenschap in de andere verdiepen Mathijs Scheepers en Valentijn Dhaenens zich in religie, ongeloof en het gapende gat tussen beide.

2 mei, Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge, 20 mei, Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt. www.skagen.be.

Noteer in je

agenda

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234