Zaterdag 26/11/2022

Bloedbad

Jan Decorte verdween even van de planken en schreef in die tijd wel een kleine plank vol waaronder het tweeluik & en Burgaudine. & is een Engelse monoloog gebracht door Decorte over de doden van de slagvelden van Napoleon, de terreur bij de Taliban en de Palestijnen, de vallende lichamen van 9/11 en Semira Adamu, "dodelijk omhelsd in een kussentje". Burgaudine is een Franstalige tekst, gedanst en gesproken door Sigrid Vinks. Kijkend door de ogen van een reusachtige kobold beschrijft zij een eindwereld waarin gruwel en schoonheid samenvallen en de regenboog druipt van het bloed.

Van 18 tot 26 november in de Kaaitheaterstudio's, Brussel, 02/201.59.59 of www.kaaitheater.be

Zondvloed

God is niet altijd van de sympathiekste, zeker niet als hij zegt: "Noach, bouw een ark en neem van elke soort een paar, want ik ga alles kapotmaken." De Slovaakse danser en theatermaker Jozef Frucek, die bij de KVS Zijden stad/Ville en soie regisseerde, herneemt eenmalig de danssolo Noach, waarmee hij twee jaar geleden bij het Brusselse stadstheater werd geïntroduceerd. Fruceks Noach is niet op zijn mond gevallen en lacht met Gods dreigement. In deze niet vooraf vastgelegde voorstelling komt de mens zichzelf tegen, sterft hij van angst en verrijst hij. Of net niet.

Van 15 tot 17 november in de KVS, Brussel, 02/ 210.11.12 of www.kvs.be

Bad van Marie

Het Antwerpse gezelschap Bad Van Marie speelt met het geweten van het publiek in Vasio-Levsky. Het brengt theater dat je het best kunt omschrijven als docufictie op het scherp van de snee. Tijdens een aandeelhoudersvergadering in een bedrijfspand proberen malafide zakenmannen het publiek op te overtuigen van de goede bedoelingen van hun organisatie Balkanbusiness. Met o.a. Bas Teeken (medestichter van de Koe) en Filip Jordens (Hommage à Brel).

Op 18 en 19 november bij De vieze gasten, Gent, 09/237.04.07, www.deviezegasten.org of www.badvanmarie.be

Van Severen

De geschiedenis kent soms een merkwaardige samenloop. In De nacht leek wel een verzinsel schetst Bruno De Vuyst drie levensverhalen waarin de Vlaamse, Belgische en Europese politieke geschiedenis bijeenkomen. Joris Van Severen, stichter van Verdinaso (Verbond van Dietse Nationaal-solidaristen) werd na de Duitse inval neergeschoten te Abbeville. Robert Leurquin, sterreporter van het katholieke dagblad Le XXe Siècle maar ook zwendelaar en dubbelagent, werd dood aangetroffen in het openbaar zwembad van Sint-Gillis. Rachel Baes, geliefde van Van Severen, werd drie weken na haar dood in haar huis te Brugge ontdekt door een arbeider van de telefoonmaatschappij. Walter Tillemans regisseert Erik Burke, Marc Lauwrys en Nora Tilley.

Tot 17 december in Raamtheater op 't Zuid, Antwerpen, 03/233.91.48 of www.raamtheater.be

Zeveren

De grappigste mens ter wereld: komende donderdag strijden Gunter Lamoot, Gili, Sven Eeckman, Inge De Waard, Frans Pelgrims, Seppe Toremans en Roel Steeno om de Humo's Comedy Cup 2005 in de AB in Brussel. De jury (Urbanus, Tom Lenaerts, Rudy Vandendaele en voorzitter Guy Mortier) bepaalt wie de opvolger wordt van slimste mens en Humo's Comedy Cup-winnaar in 2003 Wouter Deprez. De presentatie is in handen van voormalig winnaar Raf Coppens, PJDS en groep bedwingen de zenuwen (of net niet) tijdens de beraadslaging.

02/548.24.24 of www.abconcerts.be

(LiLa)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234