Dinsdag 20/04/2021

Live

Bloedbad in Brusselse metro, dader nog op de vlucht

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Bij de aanslag van vanmorgen in het Brusselse metrostation Maalbeek zijn ongeveer 20 doden en minstens 106 gewonden gevallen. Dat heeft de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur gezegd op een persconferentie. Als gevolg van de bomexplosie werd alle openbaar vervoer in de hoofdstad stilgelegd. Dat komt intussen langzaamaan weer op gang. De meeste treinstations zijn sinds 16 uur weer open, maar er heerst chaos door de strenge veiligheidsmaatregelen. Het station van Etterbeek en Schaarbeek is in de vooravond opnieuw gesloten op politiebevel. Waarom is nog onduidelijk. Vanochtend ontploften ook twee bommen op Brussels Airport. Volgens het federaal parket zijn twee daders nog op de vlucht, zo meldt de VRT.

Het federaal parket bevestigt dat de explosies van vanmorgen op Brussels Airport en in Maalbeek, terroristische aanslagen waren. De afdeling anti-terrorisme van het federaal parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld die gespecialiseerd is in terrorisme, klinkt het in een persbericht.

Twee aanslagplegers zijn nog op de vlucht. Dat meldt de VRT op basis van informatie van het federaal parket. Het gaat om een dader van de terreuraanval op de luchthaven. Een verantwoordelijke voor het bloedbad in de metro is ook nog op de vlucht.

De explosie in station Maalbeek vond vanmorgen omstreeks 09.11 uur plaats in een metrostel dat stilstond en richting Kunst-Wet zou vertrekken. Foto's op sociale media toonden veel rook aan de sporen en gewonde mensen.

Bij de aanslag vielen ongeveer 20 doden en minster 106 gewonden, zegt Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel. Zeker 17 gewonden zijn in levensgevaar.

"Het gaat om een voorlopig cijfer", benadrukt Mayeur. "De situatie in het metrostation is enorm chaotisch en de wetenschappelijke politie heeft nog veel werk om de slachtoffers te identificeren. Dat werk zal lang en moeilijk zijn." Iedereen die de aanslag in de metro heeft overleefd is in shock, aldus de burgemeester. "Ik heb hen gezien en het is heel moeilijk, ook voor de lichtgewonden, om hier mee om te gaan."

"Het leek net een oorlogssituatie. Het is onbeschrijfelijk. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Pierre Meys, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

Een deel van de gewonden werd in eerste instantie overgebracht naar twee Brusselse hotels in de buurt. Momenteel bevinden de gewonden zich in 25 ziekenhuizen verspreid over heel het land, waaronder ook het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek.

Het B-fastteam zou in metrostation Maalbeek ondergronds nog naar mensen zoeken. Eerder op de dag verklaarde minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat in de halte nog steeds mensen vastzitten. Meer informatie daarover ontbreekt voorlopig.

De Wetstraat is volledig afgezet en gebouwen zijn ontruimd. Er is een veiligheidsperimeter ingesteld. Hulpdiensten reden na de aanslag af en aan. Ambulances die toekwamen, werden gecontroleerd door de politie. Ook ontmijningsdienst DOVO ging ter plaatse.

De anti-overvalbrigade Brussel (A.O.B) staat met negen zwaarbewapende leden paraat aan het metrostation Maalbeek, zo stelt Belga ter plaatse vast. Over het waarom van hun aanwezigheid geeft de politie geen informatie.

Deze voormiddag werd de Wetstraat nog opgeschrikt door een tweede explosie. Volgens de VRT ging het om de gecontroleerde ontploffing van een verdacht pakket door DOVO.

In de Brusselse gemeente Etterbeek is een opvangcentrum geopend voor de familieleden van de slachtoffers. Het centrum is in de Veldstraat 71, zegt burgemeester Vincent De Wolf. Er is bijstand door mensen van slachtofferhulp voorzien. De Stad Brussel opent morgen een rouwregister in het Brussels stadhuis op de Grote Markt. Ook elders in Vlaanderen worden rouwregisters geopend.

"Blijf binnen"
Na de bloedige aanslagen werd aan de inwoners van Brussel gevraagd om binnen te blijven en zich niet te verplaatsen. Die maatregel is inmiddels niet meer van kracht. Ouders konden zo hun kinderen afhalen van school. Scholen in Brussel werden opgeroepen om de leerlingen vandaag binnen de gebouwen te houden.

Morgen gaan de scholen gewoon open
, meldt Brussels minister-president Rudi Vervoort en zegt ook Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits.

"Volgens de informatie waar we nu over beschikken, zijn er geen indicaties dat scholen geviseerd worden. Dit betekent dus dat scholen morgen gewoon open kunnen gaan", aldus Crevits. Crevits vraagt om tot nader order voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en waakzaam te zijn.

In Vilvoorde en Machelen blijven de scholen morgen wel dicht, meldt de VRT.

null Beeld Kos
Beeld Kos
null Beeld Kos
Beeld Kos
null Beeld Kos
Beeld Kos
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Alle openbaar vervoer stilgelegd
De Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB heeft na de terreuraanval alle metrostations gesloten en ontruimd. Ook het openbaar vervoer werd stilgelegd. Momenteel komt het bus, (pre)metro en tramverkeer langzaamaan weer op gang.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft de toelating gekregen om het bovengronds openbaar vervoer gedeeltelijk uit te baten, aldus de MIVB. Het crisiscentrum meldt op Twitter dat metrolijnen 2 en 6 weer geopend worden, maar de Brusselse minister-president Rudi Vervoort verduidelijkt dat hij hoopt dat de lijnen 2 en 6 tegen vanavond weer kunnen rijden.

De minister-president wil ook zo snel mogelijk metrolijnen 1 en 5 weer laten rijden. "De metrostellen kunnen draaien aan het Centraal Station en aan Schuman", zegt hij. "Daartussen, waar het getroffen station Maalbeek ligt, kan een shuttlebus rijden." De oplossing kan volgens de minister-president morgen al worden ingevoerd, als de politie voldoende manschappen op de been kan brengen.

Ook de drie grote treinstations in Brussel (Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid) sloten na de terreuraanval de deuren. Sinds 16 uur zijn de stations weer open. Reizigers moeten wel rekening houden met vertragingen of afgeschafte treinen, meldt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Per station is maar één grote ingang open. Er wordt ook extra veiligheidspersoneel ingezet.

Aan de drie Brusselse treinstations staan door extra veiligheidsmaatregelen lange wachtrijen. Pendelaars worden één voor één gecontroleerd. De Brusselse politie adviseert om het vertrek naar die stations zo lang mogelijk uit te stellen. "Het vergt geduld, maar de mensen zullen vanavond thuis geraken", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Verschillende treinen staan op de verkeerde plaats. Spoorbedrijven NMBS en Infrabel stellen alles in het werk om alles weer op zijn plaats te brengen. "We hebben er goede hoop op dat de ochtendspits morgen behoorlijk zal verlopen", zegt Crols.

De stations Brussel-Schuman, Brussel-Luxemburg en het station van Brussels Airport zijn nog dicht.

Ook de treinstations in Schaarbeek en Etterbeek zijn aan het begin van de avond opnieuw afgesloten, zo meldt de NMBS. De spoormaatschappij maakte niet duidelijk waarom de stations weer dicht moesten. In de Brusselse gemeente Schaarbeek werden in de vooravond huiszoekingen uitgevoerd.

De NMBS raadt aan om niet naar de hoofdstad te sporen.

Het Thalysverkeer werd vanochtend op het hele netwerk stilgelegd, zo meldt het spoorbedrijf in een persbericht. Eurostar meldde eerder dat alle treinen tussen Londen en Brussel geannuleerd zijn. Twee Thalystreinen zullen vanavond uitzonderlijk nog rijden tussen Parijs en Brussel, zo meldt het spoorbedrijf op Twitter. Het gaat om Thalystreinen vanuit Brussel om 19.13 uur en 21.57 uur, vanuit Parijs om 17.16 uur en 19.13 uur.

Thalys raadt reizigers aan om voor morgen hun reis uit te stellen, wegens het verstoorde vervoersplan.

De dienstverlening van De Lijn naar Brussel komt sinds 16 uur opnieuw op gang, nadat ze eerder op de dag onderbroken werd, zo meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. De Lijn meldt dat de dienstverlening "tot nader order" in de komende dagen normaal zal verlopen.

Alle tunnels dicht
De tunnels van de kleine Brusselse ring tussen Hallepoort en Leopold II zijn opnieuw open voor het verkeer, zo meldt Mobiris via Twitter. Alle Brusselse tunnels langer dan 300 meter en de NAVO-tunnel waren eerder op de dag afgesloten na de bloedige aanslagen.

De vraag naar taxi's vandaag in Brussel is groter dan het aanbod. De taxichauffeurs geven daarom voorrang aan de meest behoeftigen. Dat meldt Pierre Steenberghen, woordvoerder van de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur (GTL). De taxicentrales en -chauffeurs gaven alvast blijk van solidariteit, met onder meer gratis ritten vanaf de luchthaven van Zaventem, waar een van de bloedige aanslagen plaatsvond.

Volgens GTL was een aantal chauffeurs in shock, omdat ze zich dichtbij de explosies bevonden en sommigen ook zwaargewonde slachtoffers vervoerd hebben.

Verschillende gerechtsgebouwen in de buurt van het Poelaertplein sloten vandaag de deuren. Het gaat om het Brusselse justitiepaleis en het Portalisgebouw, waar onder andere het parket zit, bevestigt Ine Van Wymeersch, woordvoerster van het parket van Brussel. De gerechtsgebouwen op het Poelaertplein 3, in de Regentschapsstraat 63, het gerechtsgebouw Montesquieugebouw, het Portalisgebouw en het Themis gebouw blijven morgen nog dicht, zo meldt de Balie van Brussel op Facebook.

Als gevolg van de aanslagen heeft een aantal winkels beslist vandaag niet te openen. De IKEA-warenhuizen van Zaventem en Anderlecht bleven dicht. "Wij volgen van nabij de veiligheidsinstructies van de bevoegde instanties en we blijven de evolutie van de toestand volgen in de andere warenhuizen", meldt de keten in een persbericht.

Ook alle musea in de hoofdstad waren gesloten, net als Autoworld en het Atomium.

Alle markten in de stad Brussel zijn tot nader order gesloten, meldt schepen van Economische Zaken Marion Lemesre. De bioscopen van Kinepolis en UGC zijn eveneens gesloten, net als veel supermarkten en de grootste winkelcentra in Brussel.

De voor vanavond geplande concerten van Baroness + Vitamin X en Sirius Plan in de Ancienne Belgique zullen niet plaatsvinden, uit respect voor de slachtoffers en de veiligheid van onze bezoekers. De concerten in het Koninklijk Circus gaan evenmin door.

Alle instanties wachten de raad van de Nationale Veiligheidsraad af en volgen de situatie onder terreurniveau 4 op van dag tot dag.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Opvang gewonden
Het hoofdkwartier van CD&V, op de Wetstraat 89, is ontruimd. Steffen Van Roosbroeck, de woordvoerder van CD&V, tweet: "Voor de vele vragen die ik krijg: Wet89 zelf niet getroffen. Wel opvang gewonden. Eerst helpen, daarna meer duidelijkheid krijgen."

Het partijsecretariaat van CD&V ligt boven het metrostation. De explosies deden de ramen trillen, maar voorts zou er weinig tot geen zichtbare schade zijn, zo vernam woordvoerder Steffen Van Roosbroeck van collega's ter plaatse.

Het getroffen metrostation is gelegen aan de Wetstraat, het hart van de hoofdstad, waar het merendeel van de Europese instellingen zich bevinden. Het station heeft twee stationshallen, een met uitgangen naar de Wetstraat en de Jozef II-straat en een die uitkomt op de Etterbeeksesteenweg, die de Wetstraat onderlangs kruist.

Als gevolg van het verhoogde dreigingsniveau, dat deze voormiddag voor heel het land werd opgetrokken van 3 naar 4, worden 225 extra militairen naar Brussel geroepen, zo werd uit goed ingelichte bron vernomen. Dat brengt het totaal aantal militairen op een duizendtal.

Volgens het kabinet van Binnenlandse Zaken worden alle agenten die in verlof zijn of recuperatie opnemen, teruggeroepen, voor zover ze zich niet al zelf hebben aangemeld. Vele agenten hebben zich blijkbaar spontaan aangemeld. Er vindt ook een heroriëntatie plaats van agenten, in functie van plaatsen waar meer of minder gevaar dreigt. Er is ook sprake van verscherpte grenscontroles.

Mensen kunnen contact opnemen met het crisiscentrum op het nummer 02/506.47.11 en het nieuwe noodnummer 1771.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234