Maandag 18/01/2021

Blits Brits

CITYTRIP

IN ANTWERP

Een fors full English breakfast vooraleer u gaat shoppen in de winkel waar ook Hyacinth Bucket (spreek uit: 'Bouquet') haar porselein koopt. Na een portie fish and chips beleeft u dolle pret met een stand-up comedian en eindigt u in een Schotse whiskykelder. Daarvoor hoeft u niet per se het Kanaal over te steken. Als u een heel weekend de Britse toer wilt opgaan, dan is Antwerpen the place to be.

Marc Schoetens

Foto's Jimmy Kets

Achter de statige, geklasseerde deur van Home Collection heerst de country house-look. Behang, tapijten, lampenkappen en vooral veel stoffen van onder meer Colefax & Fowler (ruiten), Jane Churchill (bloemen) en Mulberry (alle patronen). Christine Verbeeck en dochter Valérie hebben alles in huis en geven er advies bij om uw huis een Britse touch te geven.

'A taste of Britain' staat er op de gevel van het statige Stuart House en daar is geen letter van gelogen. Op de toonbank staan rolletjes echte Polo-muntjes naast een bordje dat er vandaag scones te koop zijn voor de afternoon-tea. Ook de clotted cream uit Devon en de raspberry jam die de Britten erop smeren zijn hier verkrijgbaar. "De afternoon of low tea is een 19de-eeuwse uitvinding van lady Anna of Bedford, die zich wat flauwtjes voelde tussen twee maaltijden in. Deze low tea mag niet verward worden met de stevige high tea met frieten en eieren die de arbeiders rond 5 uur eten als ze van de fabriek komen", zegt verkoopster Hilde, die deskundige uitleg geeft bij alles wat hier uitgestald staat. En dat is te veel om op te noemen. In de voedselafdeling vindt u de ingrediënten om een Engels ontbijt te maken, van Heinz baked beans tot sausages. "Voor Kerstmis vindt u hier alles behalve de kalkoen", zegt de verkoopster. "Preserves (confituren), crackers (bommetjes), brandy butter tot Christmas pudding. We hebben alle soorten marmalades, gemaakt van citrusvruchten met fijne schil, zonder schil, biologisch tot en met whiskysmaak. De Schotse whisky's zijn allemaal single malts, dus échte. Bij de theesoorten vindt u het hele assortiment van Whittard of Chelsea." De serviezen hebben allemaal ronkende namen. Emma Bridgewater, Porthmeirion, Spode, waar onder anderen de Britse koningin uit eet, en natuurlijk Royal Doulton, waar Hyacinth uit de tv-reeks 'Keeping Up Appearances' zo opzichtig en omzichtig mee omspringt. In de rekken van het speelgoed staan alleen authentieke stukken van Beatrix Potter, Paddington Bear of de Flower Fairies. In de cosmeticakast staan de producten van Crabtree & Evelyn. De paraplu's zijn van het merk Charles Buyers, de scheerproducten van Geo F. Trumper, waarvan er in heel Londen slechts twee exclusieve winkels zijn. "Het lijkt hier wel Harrods in a nutshell", zegt de verkoopster terecht.

'ALLES BEHALVE ACCORDEONMUZIEK'

Veel winkels in Antwerpen hebben namen als store, factory of home, maar dat betekent nog niet dat ze producten van Britse makelij verkopen. De kledingwinkel Oxford bijvoorbeeld heeft een prachtig aanbod, maar enkel van Amerikaanse en Italiaanse merken. Bij Princess Country echter kunt u zich van top tot teen kleden in de klassieke ruiten van Burberry. In de imposante ruimte van Verso, een vroeger bankgebouw, hebben ze de grote drie van de Britse hedendaagse fashion: Paul Smith, John Galliano en Alexander McQueen.

Fish & Chips is 's lands grootste winkel met nieuwe streetwear. Tussen de meer dan honderd verschillende merken zitten er dertien uit Groot-Brittannië. De klassiekers zijn Ben Sherman, Fred Perry, Kangol, Boxfresh en UK Underground, dat creepers maakt met triple high soles. Recentere cultmerken zijn Pure Evil, Bench, Criminal, Kangol en Worn By, met remakes van T-shirts gedragen door popidolen als John Lennon of Blondie.

In de gezellige maar piepkleine winkel Chelsea vindt u beslist dat ene plaatje uit uw jonge jaren dat ze nergens nog spelen. Meer dan 100.000 singles, 50.000 lp's, 13.000 cd's en 6.000 maxi's, allemaal bijeen in een veel te kleine ruimte. De baas zegt dat hij met een "rampzalig ruimteprobleem" zit. In plaats van uit te leggen welke muziekstijlen hij allemaal inkoopt en verkoopt, zegt hij liever wat er niet te krijgen is: "Wij hebben alles, behalve accordeonmuziek van de Vogelenmarkt." Er snel bij zijn is de boodschap. Gisteren stond er nog een zeldzame 45-toeren van The Beatles in de vitrine, vandaag is dat een cd van Bloc Party.

Een exclusief Britse boekhandel zoals Waterstone's in Brussel is er in Antwerpen niet. Maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door International Magazine Store, dat honderden Engelse titels in huis heeft en alle dagen open is. Op zondag vindt u hier elf Sunday papers (allemaal rond de 5 euro), van de eerbiedwaardige The Sunday Times en The Observer tot The People en News Of The World. Met sommige van die zondagskranten hebt u trouwens genoeg leesvoer voor minstens enkele dagen.

De Schotse pub Highlander in de studentenwijk start deze maand met een nieuwe whiskyclub in de kelder. Fijnproevers kunnen er zich te goed doen aan de tachtig verschillende Schotse whisky's die Elaine in huis heeft. "En het worden er binnenkort nog meer." Ook nieuw is de full English breakfast, die vanaf 11 uur te krijgen is. "Belgen gaan laat uit, veel later dan Britten, en ze zitten ook veel later aan het ontbijt. Bijgevolg hebben we er een all day breakfast van gemaakt", zegt Elaine. De keuken heeft nog andere specialiteiten in huis. De kip Loch Dhu met roomsaus van maltwhisky en verse champignons (10 euro), en de Highlander Hot Mix, twintig stuks finger food met onder meer bitterballen, kip-nuggets, kaasballen en kleine loempia's (9 euro). Op het menu staat ook de Ploughman's Lunch met sla, appel, cheddar, pickles en brood (7 euro). En uit de tapkraan vloeien de Schotse bieren Gordon's Finest Red en McEwan's Scotch Ale.

Een stevige breakfast maakt ook de An Sibhin. Een Ierse kroeg, ja, maar een trefpunt van alle Engelstaligen in Antwerpen. De kroeg is erg in trek sinds de uitbreiding op straat met een tiental tafeltjes. Op het terras krijgt u er een gratis modeshow bij, de hele dag lang. U zit hier namelijk midden in het kloppend hart van de modewijk Sint-Andries, waar de hele wereld voorbijdefileert in de gekste tot de meest hippe kleren. Ook de breakfast die vanaf 's middags wordt geserveerd is de moeite waard: bacon, eggs, sausage, mushrooms, beans, tomato, bread, black and white pudding (bloedworst op zijn Iers), alles voor 8,50 euro.

Vlakbij zijn er nog andere cafés te vinden waar Engels de voertaal is, ruim voldoende om aan een pub-crawl (kroegentocht) te beginnen, een geliefde Britse bezigheid. Via A Taste Of Ireland, sinds deze zomer Antwerpens kleinste kroeg, naar Celtic Ireland op de Groenplaats en dan naar de Grote Markt, waar u achtereenvolgens The Dubliner, The Irish Times en de Australische pub De Tijd tegenkomt. Alle pubs schenken naast de Ierse specialiteiten Guinness en cider ook Belgisch bier in monumentale pints van een halve liter (vanaf 3,80 euro). In de meeste pubs zijn grote televisieschermen de enige attractie en ze staan uitsluitend ten dienste van de voetbalfans, die er dan ook massaal op afkomen. Overdag komen de wedstrijden van de Engelse en Schotse competitie op het scherm. 's Avonds is het tijd voor Europees voetbal.

Achter de hoek vindt u De Twee Vuistjes, een van de weinige frituren die fish and chips aanprijzen. Het beroemde Britse gerecht krijgt u hier in een gekuiste versie. De frieten en de gefrituurde vis worden afzonderlijk verpakt en niet in krantenpapier gewikkeld (5,95 euro).

Het merkwaardigste voetbalcafé van de hele stad vindt u in een uithoek van het stadscentrum. "In de Old Trafford zijn de bieren allemaal Belgisch, maar het interieur is helemaal Brits", zegt uitbater Gerald, een Londenaar die zijn hart verpand heeft aan Manchester United en zich bijgevolg een cockney red mag noemen. En dat is mogelijk het understatement van het jaar. De muren zijn bedekt met honderden clubsjaals, vlaggen, foto's en speldjes en het tv-toestel kan de uitzendingen van Manchester United TV ontvangen. Vier keer per jaar gaat Gerald kijken naar zijn club in het stadion van Old Trafford en hij trekt naar al hun Europese matchen. Maar de rest van het jaar staat hij zeven dagen op zeven achter de toog. Vanaf 's middags staat ook hier een uitgebreide breakfast (8,50 euro) op het menu. Gerald heeft de echte Walkers Crisps in huis, Engelands populairste chips met exquise smaken zoals salt & vinegar en cheese & onion (1,60 euro). Onmisbaar bij elk pubbezoek, althans voor elke Brit.

Wie houdt van een portie politiek incorrecte humor, kan binnenkort weer gaan schateren om de Britse stand-up comedians die Antwerpen als thuishaven hebben. Hun humor is voor de volle 100 procent Brits, maar ze doen het wel in het Aantwaawps. Ze zijn geregeld te gast op het podium van café Buster. Eind deze maand staat Thomas Smith enkele avonden op de scène van het Fakkeltheater. In oktober is het daar de beurt aan Nigel Williams, bekend van De penismonoloog, die hij al voor meer dan 50.000 mensen speelde. De nieuwe show die hij brengt zou een cursus zijn in 'alledaags terrorisme'.

'Bed and breakfast' is een tamelijk vers begrip in Antwerpen. Hun aantal is de jongste jaren flink toegenomen. Momenteel telt de binnenstad al een dertigtal kwaliteitsvolle b&b's die aangesloten zijn bij de Gilde der Antwerpse Gastenkamers (www.bedandbreakfast- antwerp.com). Ze zijn het hele jaar geopend. Een tweepersoonskamer hebt u vanaf 49 euro per nacht. Afhankelijk van de geboden luxe kunnen de prijzen behoorlijk oplopen tot zeg maar Britse hoogten van 100 euro en meer. Een van de toppers is de Charles Rogier XI. Deze b&b in een prachtig herenhuis uit 1880 heeft alle moderne voorzieningen, maar dan in een exuberant decor. De barokke Engelse suite heeft onder meer een openhaardvuur, een hemelbed en paisleybehang. "Even more British than the Queen", schreef een reisjournaliste nadat ze bekomen was van haar verbazing. De Schotse suite heeft geweien aan de muur, oogt robuuster en er hangt onmiskenbaar een kasteelsfeer. Het ontbijt wordt discreet en op het afgesproken tijdstip voor de slaapkamerdeur geplaatst op een butler's tray. Een nacht met ontbijt in deze delicieuze suites met al even verrukkelijke badkamers kost 180 euro. Iets vergelijkbaars voor die prijs? Dat vindt u beslist nergens in het hele Britse koninkrijk. n

Blits Brits Adressen (in 2000 Antwerpen)

An Sibhin

Nationalestraat 44

Open di.-zo. vanaf 10u (keuken 11u45 tot 14u45)

03/226.72.51

Buster

Kaasrui 1

Open di.-za. vanaf 20u (stand-up comedy elke eerste zaterdag van de maand om 23u)

03/232.51.53

www.busterpodium.be

Charles Rogier XI

Karel Rogierstraat 11

Reservatie 0475/29.99.89

www.charlesrogierxi.be

Chelsea

Kloosterstraat 10

Open di.-za. 11u tot 18u, zo. 13u tot 17u

03/233.85.77

De Twee Vuistjes

Vlasmarkt 36

Open zo.-do. 11u tot 01u, vr.-za. 11u tot 05u

03/232.96.52

Fakkeltheater

Reyndersstraat 7

Reservatie open ma.-za. 11u tot 17u

03/232.14.69 en 03/233.95.54

Fish & Chips

Kammenstraat 36

Open ma.-za. 10u tot 18u30

03/227.08.24

Highlander

Pieter Van Hobokenstraat 2

Open di.-za. vanaf 11u (keuken di.-vr. 11u tot 14u en 17u tot 22u, za. 11u tot 22u)

03/226.91.80

Home Collection

Bredestraat 8

Open ma. 11u tot 17.30u, di.-za. 10u tot 17.30u

03/232.70.18

www.home-collection.be

International Magazine Store

Melkmarkt 17

Open ma.-vr. 7u30 tot 18u30, zat. 8u30 tot 19u, zo. 11u tot 18u30

03/233.16.68

Old Trafford

Leopoldstraat 3

Open ma.-zo. vanaf 10u (keuken de hele dag vanaf 12u)

03/ 290.76.56

Princess Country

Schoenmarkt 10

Open ma.-vr. 9u30 tot 18u, za. 10u tot 18u

03/231.21.22

Stuart House

Lange Gasthuisstraat 7

Open ma.-za. 10u tot 18u

03/234.35.20

Verso

Lange Gasthuisstraat 9-11

Open ma.-di 11u tot 18u30, woe.-za. 10u tot 18u30

03/226.92.92

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234