Maandag 27/06/2022

'Blinker' komt met Kerstmis

'Als dit boek een film zou zijn...', zo begint Blinker en de bakfietsbioscoop van de succesvolle jeugdschrijver Marc de Bel. Die woorden blijken profetisch, want het is precies deze jeugdroman die als eerste uit zijn omvangrijke oeuvre geplukt werd om verfilmd te worden.

Felix Vanginderhuysen trekt in het Vlaams Centrum voor Kinder- en Jeugdfilm al jaren aan de kar van het genre. Hij verheugt zich dan ook op de interesse die producenten ervoor aan de dag leggen. Dat het soms een moeilijke markt is, mochten ze onlangs nog ondervinden met Blazen tot Honderd, de verdienstelijke film van Peter Van Wijk die helaas op een commerciële flop uitdraaide. Vanginderhuysen wilde de film toch vermelden om er nog even op te wijzen dat De Bal van Dany Deprez misschien toch niet de eerste Vlaamse jeugdfilm sinds jaren genoemd kan worden. Voor het overige lijkt hij zo blij als een kind dat het genre waar hij reeds jaren voor strijdt, eindelijk volop in de belangstelling staat. Er staat een verfilming van de stripfiguur Kiekeboe op het getouw en men spreekt over een mogelijk vervolg van Kabouter Plop. Dat betekent echter ook dat er wat te veel kandidaten zijn om rond Kerstmis 1999 te openen. Op die datum kan men immers zoals steeds de nieuwste uit de Disney-studio's, Tarzan, verwachten terwijl ook Dreamworks niet zal achterblijven.

"We gaan liever de concurrentie aan met Tarzan dan met de zon in de zomervakantie", zo oppert Vanginderhuysen zelfverzekerd. "Bij onze noorderburen heeft Abeltje zowel The Prince of Egypt als Mulan van de kaart geveegd. En hoewel Marc de Bel nog maar tien jaar bezig is en dus niet zo'n groot publiek heeft als de drie generaties die met Annie M.G. Schmidt zijn grootgebracht, lonken we toch naar dat resultaat. Niet dat we hopen op een miljoen bezoekers, maar we mikken wel op een forse drie- à vierhonderdduizend."

"Omdat we met veel kinderen werken, beperkt het gros van de opnamen zich normaal gezien toch tot de zomervakantie, wat weliswaar een korte periode van postproductie betekent", verzekert een al even vastberaden Antonino Lombardo. "We beschikken met de drie productiefirma's over voldoende knowhow en ervaring om klaar te zijn voor Kerstmis zonder kwaliteitsverlies." Regisseur Filip Van Neyghem maakt met Blinker zijn langspeelfilmdebuut, maar verzorgde eerder al het luik 'Van Schoonbeke' in Elixir d'Anvers. Scenarist Rudi Van Den Bossche wil nog even kwijt dat het project niet enkel om winstcijfers draait. "Het Vlaamse drama heeft baat bij een nieuwe generatie die gewoon is om naar eigen producten te kijken." Blinker zal vertolkt worden door de jonge Joren Seldeslachts die omringd wordt door oudgedienden als Warre Borghmans en Chris Lomme. De muziek wordt verzorgd door Raymond van het Groenewoud. Het slotwoord gaat naar schrijver De Bel: "Ik loop op wolkjes sinds ik weet dat Blinker verfilmd wordt. Ik besef ook wel terdege dat een boek geen film is. Eerst was ik dan ook een beetje bang dat de kracht van het boek zou verdwijnen in de film, maar tijdens mijn samenwerking met Rudi (Van Den Bossche, LW) heb ik gemerkt dat we vrij nauw konden aansluiten bij het origineel. Als schoolmeester heb ik mij bij de eerdere versies van Rudi mogen uitleven met rode balpen om het verhaal naar mijn zin te helpen kneden. Tegenwoordig ben ik al zover dat ik zelf als eerste durf af te wijken van mijn boek."

Foto RV

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234