Woensdag 20/10/2021

1 september

Blinde Yip De Loose niet meer welkom op school

Yip De Loose (19) is slechtziend en is niet meer welkom op de Tuinbouwschool PITO in Stabroek. Beeld Illias Teirlinck
Yip De Loose (19) is slechtziend en is niet meer welkom op de Tuinbouwschool PITO in Stabroek.Beeld Illias Teirlinck

De blinde Yip De Loose (19) kon gisteren niet meer terug naar zijn school in Stabroek. Volgens het M-decreet zijn ook leerlingen met een beperking welkom op gewone scholen, maar de directie zag dat niet meer zitten. Zijn ouders overwegen een rechtszaak.

Yip droomt ervan om boer te worden. De richting landbouw in het PITO in Stabroek leek voor hem een evidente keuze. Hij woont immers vlakbij en geraakt er redelijk makkelijk met zijn blindengeleidehond via het openbaar vervoer. Sinds het eerste middelbaar volgde Yip les aan het PITO. Tot gisteren.

Na een bijeengeroepen klassenraad zijn de leerkrachten het er unaniem over eens: de school is niet meer veilig voor Yip en hij is niet langer welkom. "Hij mag met geen enkel landbouwvoertuig rijden en het is te gevaarlijk om te werken aan de machines, wat een essentieel onderdeel van de opleiding is", zegt directrice Kathleen Van Wesenbeeck.

Nochtans is het net de bedoeling van het M-decreet om leerlingen met een beperking op te vangen in reguliere scholen. Zo zouden meer kinderen les kunnen volgen op een gewone school in plaats van in het bijzonder onderwijs. Scholen worden daarom aangemoedigd en financieel gestimuleerd als ze leerlingen met een beperking les laten volgen. Verplicht voor de school is het niet, maar dan moet ze de ouders wel een goed gemotiveerd weigeringsattest geven. Dat gebeurde in het geval van Yip eerst niet.

De beslissing van de directie komt niet uit de lucht vallen. De ouders wisten naar eigen zeggen al jaren dat Yip niet helemaal welkom was op school. Toch kon hij jaar na jaar blijven. Waarom moet hij net in zijn laatste jaar vertrekken? "Yip kreeg wegens zijn beperking een aangepast leerprogramma, een IAC", legt directrice Van Wesenbeeck uit. "Met zo'n individueel leerprogramma heb je jammer genoeg geen recht op een diploma. Enkel op een attest van verworven competenties." Volgens de ouders had de directie helemaal geen zin om Yip met zo'n attest de arbeidsmarkt op te sturen omdat het op dit moment geen waarde heeft. Toen de directie doorhad dat Yip niet meer zou afhaken, wilde ze het niet riskeren hem te laten afstuderen.

Geen diploma

In januari kaartte deze krant al aan dat het IAC voor problemen kon zorgen. Zo werd duidelijk dat leerlingen die zo'n traject volgen later geen recht hebben op een inschakelingsuitkering, louter vanwege het feit dat zij officieel geen diploma hebben behaald. Voor hen zou de Vlaamse regering, zo werd nadien duidelijk, een oplossing zoeken. Het ging om een kleine groep, maar het maakt de vele (soms onvoorziene) gevolgen van het M-decreet duidelijk. Het Kinderrechtencommissariaat liet onlangs nog in een rapport verstaan dat scholen te veel leerlingen met speciale zorgen weigeren.

"De school had veel meer haar best moeten doen om Yip op te nemen. Waarom kreeg hij niet meer begeleiding?", vraagt Martine Couscheir, Yips moeder, zich af. "Er werd hem niet eens een stageplaats aangeboden." Ze is zeer teleurgesteld dat haar zoon net in zijn laatste jaar moet vertrekken.

Yip is dus lang niet de enige leerling die geweigerd wordt op een gewone school. Volgens Annelies D'Espallier, gespecialiseerd in het M-decreet aan de KU Leuven, blijven veel subtiele weigeringen nog steeds onder de radar. "We zijn tot vandaag nog altijd koploper in het doorverwijzen naar het buitengewoon onderwijs, zulke situaties veranderen hier niet veel aan." Volgens haar kunnen te veel jongeren met een beperking op dit moment enkel in een beschutte werkplaats terecht, omdat ze niet over een geldig diploma beschikken. "We moeten af van segregatie. Dat betekent dat zelfs een IAC ook een plaats moet geven buiten de beschutte werkplaatsen."

Yips ouders stapten na de weigering van de directie naar UNIA, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Samen overwegen ze nu een rechtszaak in kortgeding op te starten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234