Woensdag 23/06/2021

Blikje ongenoegen

Het mag dan opeens het cultbier van het moment zijn geworden, het complete verhaal achter het witte product van de Colruyt maakt de bierliefhebber enkel triest. 'Als zo'n brouwerijtje als dat van Wieze er vandaag niet meer is, komt dat voor een groot stuk door Cara Pils.'

Een Bouba-City is een loods met bedjes, speelgoed en ballenbaden. Wie geen weg weet met zijn kleinsten, kan ze hier lozen, langs de Bergensesteenweg in Anderlues, vlakbij Charleroi. Hier, op het asfalt, staat het. Heropgebouwd tijdens het slopen, kennelijk. Door iemand die vond dat er minstens iets bewaard moest blijven. Er is geen bordje dat helpt begrijpen wat dat oude stuk schoorsteen en die koperen kuip hier staan te doen.

Kinderverzorgster: "Een oude brouwerij, zou ik dan zo denken".

Je moet wat ploeteren door de modder om het te zien. Aan de overkant van de steenweg is één gebouw overeind blijven staan. De letters op de bakstenen zijn nog leesbaar. Brasserie Ponselet.

Dit was niet zomaar een brouwerij. Hier stond ooit de wieg van Cara Pils.

Nadat de halve natie zich op sociale media met de zaak ging bemoeien, zag Colruyt af van z'n plan om de naam Cara Pils te schrappen. Cara Pils voert ons terug naar het studentenleven, naar chaotische housewarmings en ijsgekoelde badkuipen. Naar het leven toen dat nog zorgeloos was.

Wie brouwt Cara Pils?

Maar de simpele vraag waar Cara Pils nu eigenlijk wordt gebrouwen, maakt woordvoerder Jan Derom bij Colruyt al een week lang nerveus. Hij zegt: "Wij geven geen informatie over wie onze producten aanmaakt en hoe dat gebeurt".

De gespeelde geheimzinnigheid doet Jacques Trifin lachen. Hij is een gepensioneerde Waal met een passie: bieretiketten verzamelen. Op zijn website beschrijft hij per bier de evolutie van elk etiket, jaargang na jaargang.

Jacques Trifin: "Colruyt is in 1985 begonnen met Cara Pils. Het werd toen gebrouwen in brouwerij Haacht, bekend van Primus. Je kunt het zien aan het etiket. Ook al wordt de brouwerij niet vermeld, kun je ze herkennen aan formaat, lettertypes en andere kleine details."

In 1986 stapt Colruyt over naar brouwerij Van Roy, bekend van de in en rond Aalst erg populaire Wieze Pils. Het was de laatste tussenstap naar het faillissement van de 161 jaar oude brouwerij. "Colruyt speelde brouwerijen tegen elkaar uit voor de laagste prijs", weet vakbondsman Marc Leroy (ACV metaal) nog. "Van Roy aanvaardde het contract om de machines draaiende te houden, maar werkte zich verder in de nesten. In die jaren smaakte Cara Pils verdacht sterk naar Wieze, zoals het later de smaak van andere pilsen zou aannemen. Ik weet nog dat ze hun bier aan Colruyt verkochten voor 95 frank per bak, maar in de winkel kostte die 107 frank. Dat is dus moordend, bijna. Op den duur vertegenwoordigde Cara Pils 60 procent van de productie bij Van Roy. Als zo'n brouwerijtje er vandaag niet meer is, komt dat voor een groot stuk door Cara Pils."

Het faillissement volgde kort nadat Colruyt in brouwerij Martens uit Bocholt een goedkopere producent had gevonden.

Adelijn Calderón (73) is de auteur van de weldra te voltooien trilogie Verdwenen brouwerijen van België. Hij is nu een jaar of tien bezig met het opsporen van oude bierviltjes, flesjes, glazen, affiches. "Ooit waren er in België 3.500 brouwerijen", zegt hij. "Nu zijn het er nog 150. Als niemand omkijkt naar dit prachtige patrimonium, doe ik het. De meeste brouwerijen verdwenen in de jaren zestig en zeventig. Vaak waren het tragische verhalen. Ik werd al een paar keer gecontacteerd door kleinkinderen die op zoek zijn naar informatie over opa's brouwerij. Dan bezorg je die mensen wat je geven kan, en dan zeggen ze: opa heeft op het laatst alles in brand gestoken."

Goud in een fles

Brasserie Ponselet in Anderlues werd in 1836 gesticht door Auguste Ponselet. Zoon Victor nam over in 1869. De glorieperiode lag net na de Tweede Wereldoorlog. Brasserie Ponselet maakte Tip Top Extra Stout, Super Cowboy, Blonde Spéciale. En Cara Pils. Op pagina 37 van Calderóns encyclopedie zien we het, een bierglas met het opschrift Cara. Een bierkaartje, ook.

Het logo van de oer-Cara Pils bestond uit een houten ton, een spade, een riek. De beloning aan het eind van een zware werkdag op het veld. Of in de steenkoolmijn van Anderlues. Op emaillen borden in cafés werd Cara Pils aangeprezen met de slogan: 'De l'or en bouteille'. Goud in een flesje.

Jacques Trifin: "De familie Ponselet bezat in en rond Anderlues veel eigen cafés. Ze brouwden hun bieren met liefde en toewijding. De naam verwijst naar de moutsoort cara. Het mout gaat op hoge temperaturen karamelliseren en zo krijg je die heel lichte pils. Ik weet niet of dat spul van de Colruyt erop lijkt, maar ik neem aan van niet."

Colruyt wil niet zeggen of het zich op het biertje uit Anderlues heeft geïnspireerd en of de naam is geleend, dan wel gepikt. "Over hoe het bier ooit is ontstaan, geven wij geen informatie."

'Iedereen dronk het'

Nu Cara Pils de cultstatus heeft verworven, roept Colruyt via sociale media wel onze hulp in om een nieuwe look tot stand te brengen. Tot maandag kunnen we stemmen voor het huidige blikje, 'iets helemaal anders' of 'Cara met een twist'.

Vroeger lag niemand ervan wakker hoe Cara Pils eruitzag. Brouwerij Martens veranderde het logo twee keer, één keer in het blauw. Het alcoholpercentage (van 4,4 tot 4,8%) en de smaak fluctueerden jarenlang naargelang de brouwer. Nu eens Alken-Maes, dan weer Martens, Bosteels, Palm, Haacht of Bavaria. De blikjes van jaargang 2015 zouden nu uit Nederland komen en de flesjes opnieuw uit Haacht.

De steenkoolmijn van Anderlues ging dicht op 5 september 1969. Twee jaar later gebeurde hetzelfde met Brasserie Ponselet.

In de Colruyt van Anderlues treffen we een ouder koppel achter een winkelkar. "Vroeger was dat hier een stad op zich", zegt hij. "Alles leefde, hier in Ajlu. De mijn, de cokesfabriek. En iedereen dronk Cara, dat had toen geen slechte naam. Er werd gezegd dat je er zo veel van mocht drinken als je wou, dat je er nooit echt dronken van werd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234