Woensdag 07/12/2022

Blijven trappelen of willen reizen?

'Springbillies' is een bijzonder warme en appetijtelijke voorstelling die de fantasie en alle zinnen aanscherpt

jeugdtheater l Springbillies van Larf! HHH

Kiespijn van tg Elektra HH

Wouter Hillaert / Liv Laveyne

Tg Elektra is het duo Nathalie Lepage en Magy De Bie. Ze combineren spelen, stukken maken en doceren. Hun debuut was Co-razon (2003), waarin ze het conflict gevoel-verstand paarden aan hun interesse voor beweging. Dat drijft ook opvolger Kiespijn.

Op de scène staan drie meisjes die het niet precies weten. Eentje (Merel De Vilder) wordt verscheurd tussen haar scheidende ouders en droomt van ontsnappen. Haar ene vriendin (Veerle Malschaert) stelt Italië voor, vanwege de zon, de jongens en de impulsiviteit van het moment. De andere (Magy De Bie) is beredeneerder: hoe pakken we dat aan? Stel dat... Zo wordt de pijn van het kiezen verdeeld over de drie rollen: 'pluk de dag' of 'voorzie alles', met alle twijfel daartussen. To choose or not to choose.

Tg Elektra begint met een beeld waarin die onmogelijke keuzevrijheid elegant verdanst wordt. Maar verder wordt er vaak bewogen voor de swing zelf, op een fijne beat. De dialogen dreigen net zo eerstegraads te worden, of te veel van hetzelfde. Het is allemaal nogal makkelijk qua uitwerking, te weinig geconcentreerd qua inhoud en spel (behalve het enthousiasme van Malschaert). Er is niet genoeg geselecteerd op geslaagde stukken, en te snel vertrouwd op succesingrediënten. Zoals de drie meisjes ter plaatse blijven trappelen, doet het jeugdtheater dat in Kiespijn.

Het Gentse Larf! biedt drama-workshops, heeft een toneelatelier en maakt zelf kinder- en jeugdvoorstellingen. Voor Springbillies grasduinde Larf! door de Afrikaanse verteltraditie op aangeven van muzikant Moussa Dembélé. Die groeide op in Burkina Faso met de orale overlevering van verhalen. Hier geeft hij op traditionele instrumenten als de ballofoon klankkleur aan vertellingen gebracht door actrice Elke Thijs.

Het decor houdt het midden tussen een rariteitenkabinet en oma's kelder: een rek vol glazen bokalen, niet met ingelegde augurken of peren maar wel gevuld met een vis, een stront, een schoen... Het wekt de nieuwsgierigheid van jong en oud. Thijs en Dembélé stellen zich voor als ontdekkingsreizigers onderlegd in het 'verhalen vangen'. Geen sinecure want "Afrikaanse verhalen worden niet gevangen in boeken, maar leven in de hoofden van mensen". Zoals het de westerse expertise betaamt, heeft het duo de verhalen op sterk water gezet en gelabeld volgens land van herkomst, maar ook naar het gevoel toen ze een verhaal vingen.

Thijs is een geboren vertelster die met veel mimiek en gestiek het deksel van elk potje licht. Telkens waait een nieuwe geur je toe: die van de modderige rivierbedding waar de olifant en het nijlpaard samenkomen nadat ze door het konijn bij de neus zijn genomen, de droge grond waar keien het eeuwige leven krijgen, het lemen hutje waar een grote ketel een klein potje baart. Thijs kruipt van de ene huid in de andere: de duizendpoot als schreeuwerige schoenverkoper of God zelf in een fantastische Genesis-variant met Mellow Cakes.

De verhalen ademen de sfeer van de fabels van Aesopus en Toon Tellegens dierenverhalen. Net als in 313/Misschien wisten zij alles, de theaterbewerking van Tellegens verhalen door KVS en Dito'Dito, wordt in Springbillies geopteerd voor een losse vertelstructuur waarbij rekwisieten en verhalen in een speelse dialoog staan. Want ondertussen poppen op de scène, in een grote ketel en een klein potje, 'springbillies': Afrikaans voor popcorn. Het maakt Springbillies tot een bijzondere warme en appetijtelijke voorstelling die de fantasie én alle zinnen aanscherpt.

Waar en wanneer Kiespijn (14+), 20 oktober in cc Genk (089/30.93.41), 27 en 28 oktober in Rataplan, Borgerhout (03/235.04.90, www.rataplanvzw.be

Springbillies (8+), 19 oktober, 15 uur, Warandestraat, Gent. 16 januari, in 't Klein Raamtheater, Antwerpen. Ook school-voorstellingen, www.huubcolla.be of www.larf.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234