Zaterdag 04/02/2023

'Blijven hopen op een mirakel'

Ondanks een niet echt tegenvallende prestatie tegen een weliswaar gehandicapt maar toch sterk Slovenië bleven de Belgen woensdag in Charleroi met lege handen achter. De opdracht van de Belgische nationale basketbalploeg in de vooravond tegen Griekenland is heel duidelijk. Er moet gewonnen worden van Griekenland, zo niet zijn de Belgen in mei aangewezen op een herkansingstoernooi, waar ze het affront van de degradatie moeten vermijden.

CHARLEROI.

eigen berichtgeving

We hebben woensdag toch een mentale tik gekregen", meent Jacques Stas. "Eigenlijk hadden we de wedstrijd bij de rust al moeten afmaen. We kwamen immers vrij vlot een zestal punten voor, maar enkele aanvallen later stonden de Slovenen weer naast ons."

Opvallend was dat Eric Struelens, souverein voor de rust, na de pauze nog nauwelijks tot een shot kwam. "Dat kwam door de heel eigenaardige manier van verdedigen van de Slovenen", legt Stas uit. "Ze stelden zich op in een soort vierhoek, maar steeds kreeg Eric een dubbele dekking. Daar geraakten we helemaal verstrikt in. Niemand slaagde er immers in Struelens nog efficiënt aan te spelen. Ik heb de wedstrijd nadien nog op cassette bekeken en ik kan best begrijpen dat Eric op den duur begon te balen."

Het was wel duidelijk dat er een heel gemotiveerd België op het veld stond, met een Struelens die er helemaal zin in had. "Ik denk niet dat de ploeg ooit beter aan elkaar heeft gehangen. Eric heeft op dat vlak een enorme stap voorwaarts gemaakt. In het verleden kwam hij obligaat zijn wedstrijdje afhaspelen, als enige Belg die het gemaakt had in het buitenland. Nu komt hij over uit Madrid om te vechten op het veld. Hij neemt nu ook het voortouw in deze ploeg."

Stas moest weer ruim 30 minuten het uiterste van zichzelf geven. "En dat viel echt niet mee", zucht hij. "Het wordt echt heel zwaar voor mij. Bij Charleroi moet ik, door de kwetsuur van David Desy, al enkele maanden het volle gewicht van de ploeg dragen. Dat heeft zich, zeker in de Europese confrontaties, ook laten gevoelen. Vergeet niet dat we het daar moesten rooien met amper zes spelers. Dat gaat op den duur op je frisheid wegen."

Stas kampt sinds enkele weken bovendien nog met een ander probleem. "Ik slaap 's nachts nog nauwelijks. Dat heeft niets te maken met problemen; het lijkt te kunnen worden verklaard door oververmoeidheid. Het voorbije weekend heb ik voor het eerst in mijn leven een slaappilletje geslikt. Anders had ik het wellicht niet gered. Had ik echt gewild, dan had ik net als Jaumin wel een doktersbriefje kunnen versieren. Zo zijn er nog een aantal spelers in de selectie. Ik heb echter niemand horen klagen."

Stas, die net als Daniël Goethals vrijdag nog naar de echografie moest, heeft duidelijk iets met de nationale ploeg. "Ik beschouw het nog steeds als een erkenning te worden geselecteerd. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat ik al sinds mijn twaalfde steeds voor een nationale ploeg ben opgeroepen. Zolang men mij bij de Lions kan gebruiken, zal ik steeds klaarstaan."

De terugkeer van coach Tony Van den Bosch had een positieve invloed op de groep, volgens Stas. "Ik heb Tony nog meegemaakt in '93 in Berlijn. toen was hij een heel tof man om mee samen te werken en dat is hij nauwelijks veranderd. Daarmee bedoel ik niet dat de samenwerking met Djurovic slecht was. Maar uiteindelijk kende die man op dat moment het Belgisch basketbal nog niet zo goed en ook de spelersgroep moest aftasten en afwachten hoe hij in elkaar stak. Van den Bosch kent de spelers erg goed, weet ook wat hun gevoeligheden zijn."

Vanavond zullen alle factoren moeten zijn verenigd om de zware opdracht tegen Griekenland tot een goed einde te brengen. "Griekenland is en blijft een van betere teams van Europa", beseft de Charleroi-spelverdeler ook. "Bovendien moeten ze winnen, wat voor Slovenië niet het geval was. Daartegenover staat dat de uitresultaten van de Grieken in deze Europese campagne niet zo denderend zijn."

Het blijft ook de vraag of de Belgen zullen kunnen rekenen op een zesde man. "Eigenlijk ben ik daarin ontgoocheld", zegt Stas. "Voor de partij woensdag waren er veel te veel lege plekken in de zaal. Naar het schijnt zal de zaal vanmiddag uitverkocht zijn, maar misschien zullen er ook erg veel Grieken aanwezig zijn. Ik vind het in elk geval ongelooflijk dat de competitie in de lagere afdelingen gewoon doorgaat. Op die manier kunnen een heleboel mensen die de wedstrijd graag hadden gezien, niet komen."

Bij verlies is België veroordeeld tot bijkomende wedstrijden om zijn hachje te redden. Struelens, die op dat moment in Spanje de play-offs afwerkt, kan zeker niet van de partij zijn. "Dat wist ik niet eens", reageert Stas verbaasd. "Een leuk vooruitzicht is het zeker niet. Twee jaar geleden nam ik ook deel aan zo'n tornooi in Ierland."

Stas vindt niet dat de goede resultaten van zijn ploeg en van Oostende op het Europese toneel in tegenspraak zijn met de tegenvallende prestaties van de 'Lions'. "Uiteindelijk zijn het toch de Belgische spelers die de as vormen van de sterkste teams in het land. Het moet natuurlijk allemaal ook een beetje meezitten. Die eerste wedstrijd in Bulgarije verliezen we normaliter nooit en ook tegen Duitsland en Slovenië hebben we goede winstkansen uit handen gegeven. Met vier of vijf overwinningen spreekt niemand natuurlijk van een zwakke campagne. We hebben onze plaats bij de middenmoot in Europa."

"Voorlopig moeten we niet aan bijkomende wedstrijden denken. Eerst moeten we proberen voorbij Griekenland te geraken. De mirakels zijn de wereld nog niet uit en we zullen als één blok vechten voor deze laatste kans."

Guy Reynaerts

Jacques Stas is overtuigd van kansen in laatste wedstrijd van voorronde EK basketbal

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234