Zondag 18/04/2021

Blijven bouwen aan Jeruzalem

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu verdedigt de Israëlische nederzettingenpolitiek. "Het bouwen van woningen in Oost-Jeruzalem sluit in geen enkel opzicht de mogelijkheid uit op vrede in het Midden-Oosten." Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) in Washington bleef de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vierkant achter de nederzettingenpolitiek in Oost-Jeruzalem staan. Hieronder leest u een samenvatting van zijn even opmerkelijke als gecontesteerde toespraak.

Israël moet beoordeeld worden volgens de normen die gelden voor alle landen, en aantijgingen tegen Israël moeten op feiten steunen. Eén aantijging die daar niet aan beantwoordt, is de poging om de Joden te beschrijven als vreemde kolonialisten in hun eigen vaderland, een van de grote leugens van de moderne tijd.

Ik heb in mijn kantoor een zegelring liggen die ik in bruikleen heb van het Israëlisch departement Oudheid. De ring werd gevonden bij de westelijke muur, maar dateert van 2.800 jaar geleden, 200 jaar nadat koning David van Jeruzalem de hoofdstad had gemaakt. De ring is een zegel van een Joods functionaris, en zijn naam is er in het Hebreeuws in gegraveerd: Netanyahu.

Dat is mijn familienaam. Mijn voornaam, Benjamin, gaat nog duizend jaar verder terug, tot Benjamin, zoon van Jacob. Een van de broers van Benjamin heette Shimon, wat ook de voornaam blijkt te zijn van mijn goede vriend Shimon Peres. Bijna 4.000 jaar geleden zwierven Benjamin, Shimon en hun zonen rond in de heuvels van Judea. De verbondenheid tussen het Joodse volk en het land Israël kan niet ontkend worden. De verbondenheid tussen het Joodse volk en Jeruzalem kan niet ontkend worden. Het Joodse volk bouwde Jeruzalem 3.000 jaar geleden en het Joodse volk bouwt Jeruzalem vandaag. Jeruzalem is geen nederzetting. Het is onze hoofdstad.

In Jeruzalem zet mijn regering het beleid voort van alle regeringen sinds 1967, ook de regeringen van Golda Meir, Menachem Begin en Yitzhak Rabin. Vandaag de dag woont bijna een kwart miljoen Joden, bijna de helft van de bevolking van de stad, in wijken die zich net achter de wapenstilstandlijnen van 1949 bevinden. Al die wijken bevinden zich op vijf minuten rijden van de Knesset. Ze zijn een integraal en onafscheidelijk onderdeel van modern Jeruzalem. Iedereen weet dat die wijken deel zullen uitmaken van gelijk welk vredesakkoord van Israël. Daarom sluit het bouwen van woningen daar in geen enkel opzicht de mogelijkheid uit van een tweestatenoplossing.

Niets is zeldzamer in het Midden-Oosten dan verdraagzaamheid jegens het geloof van anderen. Alleen onder Israëlisch bewind werd de vrijheid van godsdienst in Jeruzalem gegarandeerd. We koesteren ons vaderland, maar erkennen dat hier ook Palestijnen wonen. We willen hen niet regeren. We willen hen als buren, en we willen in veiligheid, waardigheid en vrede leven. Toch wordt Israël er onterecht van beschuldigd dat het geen vrede met de Palestijnen wil. Niets is minder waar. Mijn regering heeft systematisch aangetoond dat ze vrede wil, in woorden en daden.

Vanaf dag één hebben we de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om zonder uitstel vredesgesprekken aan te gaan. Ik doe vandaag dezelfde oproep. President Abbas, kom en onderhandel over vrede.

Net zoals de Palestijnen willen dat Israël een Palestijnse staat erkent, verwachten wij dat de Palestijnen een Joodse staat erkennen. Mijn regering heeft honderden wegversperringen, slagbomen en controleposten verwijderd om het gemakkelijker te maken voor Palestijnen om zich voort te bewegen. Het gevolg was dat de Palestijnse economie enorm gegroeid is. En we hebben een ongezien moratorium aangekondigd op nieuwe Israëlische bouwwerken in Judea en Samaria. Dat is wat mijn regering gedaan heeft voor de vrede. Wat heeft de Palestijnse Autoriteit gedaan voor de vrede? Ze heeft voorwaarden gekoppeld aan vredesgesprekken, een continue internationale campagne opgezet om de legitimiteit van Israël in vraag te stellen, en het notoire Goldstonerapport gepromoot dat Israël valselijk beschuldigt van oorlogsmisdaden.

Jammer genoeg blijft de Palestijnse Autoriteit ook opruien tegen Israël. Een paar dagen geleden nog werd een plein bij Ramallah vernoemd naar een terrorist die 37 Israëlische burgers vermoordde, onder wie dertien kinderen. De Palestijnse Autoriteit heeft dat niet verhinderd.

Geen compromissen over veiligheid

Israël is bereid voor de vrede noodzakelijke compromissen te sluiten. Maar we vragen ook compromissen van de Palestijnen. Maar één ding waarover we nooit compromissen zullen sluiten, is onze veiligheid.

Een vredesakkoord met de Palestijnen moet effectieve veiligheidsmaatregelen bevatten op het terrein. Israël moet ervoor zorgen dat wat in Libanon en Gaza gebeurd is, niet opnieuw gebeurt op de Westelijke Jordaanoever. Het voornaamste veiligheidsprobleem van Israël met Libanon is niet de grens met Libanon. Het is de Libanese grens met Syrië, waarlangs Iran en Syrië tienduizenden wapens naar de Hezbollah smokkelen.

Israëls voornaamste veiligheidsprobleem met Gaza is niet zijn grens met Gaza. Het is de grens van Gaza met Egypte, waaronder bijna duizend tunnels zijn gegraven om wapens te smokkelen. De ervaring heeft geleerd dat alleen een Israëlische aanwezigheid op het terrein de wapensmokkel kan verhinderen. Dat is de reden waarom een vredesakkoord met de Palestijnen een Israëlische aanwezigheid moet verzekeren aan de oostelijke grens van de toekomstige Palestijnse staat. Als de vrede met de Palestijnen standhoudt, dan kunnen we na verloop van tijd de veiligheidsmaatregelen herbekijken. We zijn bereid risico's te nemen voor de vrede, maar we gaan niet roekeloos om met het leven van ons volk en met het leven van de enige en ware Joodse staat.

Zoals vicepresident Biden zei, heeft Amerika geen betere vriend dan Israël. Decennia lang fungeerde Israël als een dam tegen Sovjetexpansionsime. Vandaag de dag helpen we Amerika om de militante islam in bedwang te houden. Israël deelt alles wat het weet met Amerika om een nieuw soort vijand te bekampen. We wisselen inlichtingen uit. We werken op ontelbare andere manieren samen waarover ik niets mag vrijgeven. Die samenwerking is belangrijk voor Israël en helpt om het leven van Amerikanen te sparen.

Onze en jullie soldaten vechten tegen vijanden die onze gemeenschappelijke waarden haten. In de ogen van die fanatici zijn wij jullie en jullie ons. Voor hen is het enige verschil dat jullie groot zijn en wij klein. Jullie zijn de Grote Satan, wij de Kleine Satan. Die fanatieke haat tegenover de westerse beschaving ondergraaft al meer dan duizend jaar de uitbouw van Israël. De militante islam haat het Westen niet vanwege Israël. Hij haat Israël vanwege het Westen. Omdat hij Israël beschouwt als een voorpost van de vrijheid en de democratie die hem verhindert het Midden-Oosten te overspoelen. Dat is de reden waarom, als Israël het opneemt tegen zijn vijanden, het ook de strijd aangaat met de vijanden van Amerika. President Harry Truman, de eerste leider die Israël erkende, zei dit: "Ik geloof in Israël en ik geloof dat het een schitterende toekomst heeft - niet als de zoveelste soevereine staat, maar als een belichaming van de grote idealen van onze beschaving".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234