Woensdag 20/01/2021

OpinieNatacha Waldmann

Blijkbaar hebben alleen mannen iets zinnigs te vertellen over het coronavirus

“Sinds een dag of tien staan in elke tv-uitzending mannen in de rij om als expert te worden opgevoerd. En de vrouwen?", vraagt Waldmann zich af.Beeld rv

Natacha Waldmann (Groen) is schepen van Welzijn en Zorg in Oostende.

Ik ben een vrouw. Dat is een objectieve vaststelling en iets waar ik nu ook weer niet elke dag bij stilsta. Het heeft weinig betekenis in mijn leven, in die zin dat ik hier zelden op gewezen word in professioneel of privéopzicht. Hoogstens moet ik eens wat luider roepen in een vergadering om de lage bassen te overstemmen, maar verder gaat het niet. Mensen die mij kennen weten dat ik geen tafelspringende feministe ben. Tot nu dan.

Het begon vorige week. Corona slaat wild om zich heen, ongeziene maatregelen zijn nodig. Het land staat on hold. Mensen in de zorg, veiligheid en heel wat dienstverlenende jobs lopen de benen van onder hun lijf en helpen waar het kan. Anderen dragen dan weer hun steentje bij door terug te vallen op thuiswerk, hun kinderen te helpen bij taken en zich te houden aan de maatregelen opgelegd door de overheid. We doen allemaal wat we kunnen.

Op zoek naar informatie en duiding viel mijn mond na enkele dagen steeds verder open van verbazing. Sinds een dag of tien staan in elke nieuwsuitzending, elke special, elk duidingsprogramma op elke zender mannen in de rij om als expert te worden opgevoerd. En de vrouwen? Op de obligate verpleegster en de minister van Volksgezondheid na: onvindbaar.

Waar er in precoronatijden toch een béétje aandacht ging naar een gezond genderevenwicht en gelijke vertegenwoordiging in tv-programma’s, is dat laagje vernis in volle crisis weggekrabd. Het gebeurde dermate snel dat het bijzonder dun moet zijn geweest.

Of het nu virologen, epidemiologen, spoedartsen, professoren, politici, opiniemakers of gewoon burgers zijn die getuigen over hun ervaringen: blijkbaar hebben alleen mannen iets zinnigs te vertellen over het coronavirus. Zelfs onze geestelijke gezondheid, nochtans een sector waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn, wordt belichaamd door Dirk De Wachter. We hebben een vrouwelijke premier maar toch tel ik tot vervelens toe mannelijke ministers op de studiokrukken, en zelfs politici die helemaal geen bevoegdheid hebben van enig belang maar wel een mening die we nodig hebben om deze crisis te doorworstelen. Deze week kwam dan het voorblad van Humo, met ‘het witte front’ van – jawel – bijna alleen maar mannen.

Psychiater Dirk De Wachter in de nieuwsstudio van VTM.Beeld VTM NIEUWS

Waar zijn alle vrouwen naartoe? Zijn ze ‘op’ of zo? Of zijn ze bezig op het veld? Verzorgen zij de zieken, onze ouderen in de woon-zorgcentra? Naaien zij mondmaskers? Gaan zij boodschappen doen voor zieke buren? Bemannen zij onze kinderopvang en de vele scholen? Is onze samenleving anno 2020 dan nog steeds zo’n cliché?

Misschien vinden vrouwen dat ze weinig bij te dragen hebben in het discours. U weet wel: te weinig expertise, de vrouwelijke bescheidenheid, dat horen we wel vaker. Of is de situatie pijnlijker? Hebben vrouwen van alle slag nu andere katten te geselen met het telewerken met de kinderen in huis? Doen zij de was en de plas in een huishouden in quarantaine? Is die werk-leefbalans – tijdelijk in zwaar weer – de reden dat geen enkele vrouw de tijd vindt om naar een studio te lopen of via Skype haar mening te geven zoals professor Wim Derave? Wie zal het zeggen.

Hoe werkt dat dan, VRT, VTM, Humo, kranten van over het hele land? Staan jullie daar in deze tijden nog bij stil? Is het gewoon pakken wie we te pakken krijgen? Doen jullie nog moeite of is all fair in love and war?

Met al die mannen kun je naar de oorlog gaan. Dat zal ongetwijfeld wel. Geen twijfel aan de expertise van de gasten. Maar ik vind het verdomd saai om naar te kijken op den duur, om maar iets te zeggen. Ten tweede: media allerhande, jullie hebben een voorbeeldfunctie. Dat ene kleine meisje dat nu tv kijkt heeft geen idee dat ook zij spoedarts kan worden, professor of viroloog. Nee, jullie tonen haar dat alleen mannen dat kunnen en zo katapulteren jullie ons in deze moeilijke tijden zomaar eventjes dertig jaar terug.

Vrouwen, haast jullie toch maar even met de wereld van deze crisis te redden. We hebben nog werk.

Natacha Waldmann.Beeld Benny Proot
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234