Vrijdag 18/06/2021

'Blijkbaar ben ik dan toch geen gek'

Hugh Grant (51) praat met veel enthousiasme over Pirate Captain, wiens stem hij inspreekt in de animatiefilm 'The Pirates! Band of Misfits'. Ook over zijn rol als klokkenluider in het Britse 'phone hacking'-schandaal is hij fel. 'De tabloids zijn een angstaanjagende vijand.'

he Beagle, het schip van Charles Darwin, werd ooit gekaapt door piraten. Wist u dat? Neen? Het klopt ook niet, maar zo staat het wel beschreven in The Pirates! In an Adventure with Scientists, dat door de Engelse schrijver Gideon Defoe in 2004 gepubliceerd werd. En sindsdien gevolgd werd door onder meer The Pirates! In an Adventure with Communists.

Het begon eigenlijk als een versiertruc. Gideon Defoe wilde indruk maken op een meisje en daarom vertelde hij haar dat hij een boek aan het schrijven was. Toen moest hij wel aan de slag. Met het meisje werd het uiteindelijk niks, maar het boek werd wél een succes. En in 2006 werden de filmrechten gekocht door de in Bristol gevestigde Aardman Studio van regisseur-producer Peter Lord, waar onder meer de geweldige Wallace & Gromit-films en Chicken Run vandaan komen.

Zelf omschrijft Gideon Defoe zijn piraten als "wellmeaning, but kind of idiotic". En dat geldt zeker voor de Pirate Captain. Neen, een andere naam heeft hij niet en dat geldt ook voor zijn bemanning, die namen kreeg als de Pirate with a Scarf, de Albino Pirate of ook nog de Surprisingly Curvaceous Pirate, waarvan de opvallend vrouwelijke rondingen blijkbaar geen moment voor argwaan zorgen.

"Ik heb de Pirates of the Caribbean-films niet gezien, dus verwacht van mij geen vergelijking", steekt Hugh Grant meteen van wal. "Maar The Pirates! Band of Misfits kan ik alvast omschrijven als intelligently silly, wat de film dus meteen bijzonder Brits maakt. Het is een beetje als Monty Python. Dus hoogst kinderachtig."

Klopt het wel, zoals in het persbericht van Aardman staat, dat dit de eerste keer is dat u een stem inspreekt voor een animatiefilm? In uw filmografie is toch ook sprake van het personage Blitzen.

Hugh Grant: "Ja, dat is waar. Dat was ik blijkbaar vergeten (lacht). Dat was in twee korte Britse animatiefilms, Hooves of Fire en Legend of the Lost Tribe, waarin Robbie the Reindeer de hoofdrol speelde. Goede films, echt goede films. In feite werd de stem van Blitzen ingesproken door Steve Coogan. Maar voor de Amerikaanse release wou men daar stemmen die bekender waren in de States. En dus heb ik de 'revoice' gedaan voor het personage van Blitzen. Maar Steve was veel beter. Dit is wel de eerste keer dat ik aan een lange animatiefilm heb meegewerkt."

Was u in uw jeugd een fan van piratenboeken en -films?

"Niet speciaal, nee. Toch niet meer dan van andere avonturen. Ik ben wel altijd een grote fan geweest van Aardman. Ik hou echt van hun films. De eerste dag van de stemopnames was ik zelfs starstruck, want ik vind hen echt geniaal."

Was de Pirate Captain een inspirerend personage?

"Meer alarmerend dan inspirerend! Omdat hij fysiek zo verschillend is van mij. Oh fuck, dacht ik. Waarom hebben ze geen andere acteur gekozen. Zwaarder, met een echte baard en een rauwere stem. Maar toen bleek dat zij bewust geen 'klassieke' piratenstem zochten. Ik heb mijn stem wel wat dieper gemaakt. Ja, wat theatraler ook. Mijn neefjes hebben de trailer gezien en zij geloven niet dat ik de Pirate Captain ben. Bij digitale animatiefilms zorgt men er soms voor dat de personages toch een béétje op de acteurs lijken, zoals Antonio Banderas in Puss in Boots of Will Smith in Shark Tale. Maar hier dus niet. Hier moest ík mij aan hem aanpassen en niet omgekeerd. We lijken dus helemaal niet op elkaar. IJdelheid is misschien het enige dat we gemeenschappelijk hebben."

Bij digitale animatie worden de stemmen op voorhand opgenomen. Was dat ook zo bij de stop motion-techniek die bij Pirates! gebruikt wordt?

"Ze hadden al een zeer ruwe versie van de film, met alleen maar tekeningen. En met een zogenaamde temporary voice. Dan werden mijn dialogen opgenomen en dan pas begon de animatie, die zoals je weet enkele jaren kan duren. Mijn voornaamste paranoia was dat ze uiteindelijk die 'voorlopige stem' toch beter zouden vinden."

Stel dat iemand pas bij de eindgeneriek zou beseffen dat Hugh Grant de stem van de Pirate Captain heeft ingesproken. Zou u erg ontgoocheld zijn?

"No, please! Ik zou het zelfs aangenaam vinden. Voor mij hoeft mijn naam niet eens op de poster te staan. Ik heb ondertussen de film gezien en ik ben er dol op. I love it! Dat volstaat. Dat is het enige wat telt."

Vond u dit een aangename ervaring, die voor herhaling vatbaar is?

"Eigenlijk wel, ja. Het herinnerde mij aan de periode, lang geleden, dat ik sketchkomedie deed, dingetjes die ik zelf ook schreef. Of radiocommercials. Maar dat waren meestal van die gekke stemmetjes. Silly voices. Maar dit heb ik echt graag gedaan, tenminste zodra ik geen last meer had van de zenuwen, omdat ik dacht: 'Dit is Aardman! They are fucking geniuses! En ik ga het voor hen verknallen.' Maar uiteindelijk bleek het reuze mee te vallen. Quite fun! En ik was helemaal gerustgesteld toen ze mij stukjes lieten zien waarin de Pirate Captain al grotendeels geanimeerd was.

"Bij Aardman zijn ze zó goed dat er sowieso veel komedie te zien valt. Soms tot zes grappen op hetzelfde moment. Dan weet je dat de druk niet alleen op de verbale humor zal liggen en dat je dus niet per se briljant hoeft te zijn. En wat die herhaling betreft: als Aardman een tweede Pirates-film wil maken, zou ik het hoogst aangenaam vinden om opnieuw mee te doen."

Het is al een tijdje geleden dat we u nog op het scherm gezien hebben. Een bewuste keuze?

"Zeker! Ik ben trouwens nooit de meest hardwerkende acteur geweest. Ik heb het nu inderdaad een paar jaar rustig aan gedaan en ik heb het helemaal niet gemist. Ik heb enkele kleine dingetjes gedaan, zoals zes cameo-optredens in Cloud Atlas (naar de succesroman van David Mitchell, JT), de nieuwe film van Tom Tykwer en de Wachowski's, die pas eind dit jaar in roulatie komt. Dat was wel een vreemde ervaring. Een soort catharsis ook, want ik moest nogal wat moorden en verkrachten en mensen opeten. Ik heb hen in het begin zelfs gevraagd of het geen grap was. Of ze mij wel echt voor die rol wilden. Maar ze knikten: 'Yeah man. We vinden dat cool. It's like counter-casting, want iedereen denkt dat jij een nice guy bent' (lacht)."

Er blijft ondertussen ook sprake van een derde Bridget Jones-film.

"Wel, ze zijn momenteel nog aan het proberen om het scenario goed te krijgen en als dat lukt, dan zullen we het misschien doen. Maar het is niet makkelijk, want de eerste Bridget Jones-film dateert inmiddels al van 2001 en we zijn dus allemaal een stuk ouder geworden. Helen Fielding heeft ondertussen een aantal nieuwe krantencolumns geschreven, over Bridget en haar baby. Dus daarop is het scenario gebaseerd."

U werd al vaker een reluctant actor genoemd, iemand die eigenlijk niet zo gebrand is op acteren.

"Het spreekt mij inderdaad steeds minder aan, voor zover het dat ooit gedaan heeft. Ik ben wel geïnteresseerd in het uiteindelijke resultaat, maar acteren om te acteren is eigenlijk nooit mijn ding geweest. Voor mij is acteren - net als het scenario, de belichting of de muziek - iets functioneels waarmee men voor entertainment kan zorgen. Meewerken aan entertainment dat ook werkt, heb ik wel steeds erg bevredigend gevonden.

"Maar acteren als een kunstvorm, omdat het therapeutisch zou zijn of een religieuze ervaring? Neen, zo'n acteur ben ik niet. Het is ook niet zo dat ik al die romantische komedies zelf gekozen heb. Zij zijn het die mij gekozen hebben. Dit gezegd zijnde, ik heb ondertussen met veel goede regisseurs kunnen samenwerken en nu krijg ik steeds meer zin om zelf te beginnen regisseren. En ook zelf te schrijven, ja. Dat interesseert mij echt. Maar dat vertel ik nu al een paar jaar en het is er nog steeds niet van gekomen (lacht)."

Ondertussen hebt u blijkbaar de handen vol met dat hele phone hacking-schandaal. U verzamelt bewijsmateriaal door in het geheim zelf een gesprek met een ex-journalist van News of the World op te nemen.

"Tja, ik word gevraagd om van mijn tak te maken. Rent-to-rant. Ik wind mij al jaren op over die afluisterpraktijken. Maar niemand geloofde mij toen ik zei dat het niet alleen een zaak was van bepaalde media, maar dat ook de politie en regering daarbij betrokken waren. Hugh has gone mad, zag ik sommigen denken. Nu gebleken is dat ik toch niet gek ben en dat er een publiek onderzoek gekomen is, ben ik nogal enthousiast om die job af te maken. Want als dat niet lukt, ben ik een dood man. Het gaat hier om een angstaanjagende vijand."

Wat betekent dat precies: de job afmaken?

"Wel, het onderzoek is bezig en op het einde moet de rechter nog de juiste aanbevelingen doen. Ik hoop dat hij dat zal doen. En dan moet de regering er ook nog een wet van maken. Dat zal niet eenvoudig zijn, want het is niet meteen in het voordeel van een conservatieve regering om de tabloidpers tegen de haren in te strijken, want die tabloids zijn meestal hun supporters.

News of the World is inmiddels verdwenen. Is de job dan nog niet afgemaakt?

"News of the World is nu weliswaar verdwenen, maar dat is slechts één van die kranten. Er moet dus nog veel werk verzet worden en er moet nog zoveel méér aan de oppervlakte komen, vooral over de politie en over de relatie tussen de regering en Rupert Murdoch. Bij deze campagne ben ik met allerlei nieuwe mensen bevriend geraakt. Ik heb verschillende academici en politici leren kennen. Voor mij is dat een heel nieuwe wereld. En het zorgt voor totaal nieuwe ervaringen: in een taxi stappen en zeggen: 'Naar het parlement, aub.' I quite like it!"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234