Donderdag 26/05/2022

Blijft Versnick nu toch zitten?

Neemt Geert Versnick (Open Vld) nu ontslag als Oost-Vlaams gedeputeerde of niet? Want hoewel de Gentse liberaal zijn ontslag na de heisa over zijn Thaise nachten had aangekondigd, wil hij dat vandaag niet meer herhalen.

Even terugspoelen. Begin juli kwam Geert Versnick in opspraak voor zijn reizen naar Thailand. Als Oost-Vlaams gedeputeerde voor internationale relaties reisde de Gentenaar de voorbije jaren verschillende keren naar Vietnam, waar Oost-Vlaanderen economische relaties mee heeft. Vier keer maakte de liberaal een tussenstop in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Groen onthulde dat hij daar telkens een suite had gehuurd in een chic hotel voor 320 euro per nacht en die kosten inbracht bij de provincie, terwijl die stops geen deel uitmaakten van de economische missie. En die tussenstops hadden ook de prijs van de vliegtuigtickets flink de hoogte ingejaagd. Versnick gaf geen millimeter toe, maar gooide toch de handdoek in de ring. Het was het onfrisse verhaaltje te veel. Hij zou ontslag nemen bij het begin van het politieke jaar, september dus.

Maar zijn fractie vroeg hem nog één zitting van de provincieraad bij te wonen. Versnick werd publiekelijk aan de schandpaal genageld, hij moest het recht krijgen om zich te verdedigen. En zo tekende hij gisteren present. Punt per punt weerlegde hij de aantijgingen van Groen. Wie veel animo verwachtte, was eraan voor de moeite. Geen vibrato, geen verheffing van de stem.

Geen dagvergoeding voor reis

Bijna monotoon las hij zijn betoog voor. Hij had elk feit grondig uitgezocht en gedocumenteerd. Waarom Oost-Vlaanderen iets zag in een prospectie naar Thailand, wie er allemaal op had aangedrongen. Hij zwaaide met verslagen en officiële vragen. En hij gaf toe: "De framing van Groen gaat door het meest geharde vel en heeft me in het hart getroffen." Groen is volgens de liberaal in zuivere wildweststijl tekeergegaan: eerst schieten dan pas vragen stellen.

Versnick heeft de provincie alles laten controleren. Hij noemt het zelf een 'forensisch onderzoek'. En wat blijkt? Neen, geen 10.000 euro heeft hij onterecht ingebracht, wel 431,70 euro. Dat heeft hij inmiddels terugbetaald. Bovendien heeft hij geen dagvergoeding gevraagd voor de reis, hoewel dat volgens de regels mag. De provincie moet hém met andere woorden nog geld. Maar zand erover, zegt hij, het onderzoek is afgerond nu.

Hoe dan ook, toen Versnick op het einde de vraag kreeg of hij nu ontslag zou nemen, kwam er verrassend genoeg geen antwoord. Het enige wat hij kwijt wilde, was dat "vandaag over zijn verantwoording ging". De liberaal weigerde ook achteraf om duidelijkheid te scheppen. Neemt hij nu ontslag of niet? "De verdere afhandeling zal verlopen in overleg met mijn partijgenoten", antwoordde Versnick cryptisch.

Geen officiële aanvraag tot ontslag

Officieel heeft de Gentse liberaal zijn ontslag nog niet ingediend, bevestigt de eerste gedeputeerde van de provincie Alexander Vercamer (CD&V). "Hij heeft het mij wel gemeld op 10 juli. Maar er is nog geen officieel verslag." Ook Open Vld-fractieleider Luc Maes houdt de lippen voorlopig op elkaar. Hij wijst erop dat de fractie nooit zijn exit heeft gevraagd.

Voorzitter Gwendolyn Rutten was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar het vreemde signaal van Versnick brengt haar in een lastig parket. Zij noemde zijn beslissing om ontslag te nemen deze zomer de juiste. "Integriteit is belangrijk", klonk het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234