Zaterdag 15/05/2021

Column

Blijf van die 'like'-knop op Facebook als het over echte gevoelens gaat

null Beeld Karin De Bruyn
Beeld Karin De Bruyn

Guido Everaert is blogger, columnist en consultant.

Steeds vaker zie, hoor en lees ik het. Er wordt iets ontroerends gepost op Facebook. Er worden steunbetuigingen neergepend bij een ingrijpende ziekte, of mensen betuigen hun deelneming bij het overlijden van deze of gene. En dan komt het terug. "Waar woorden te kort schieten", "Er zijn geen woorden voor", "En toen bleef het stil". We zijn daar onhandig in geworden, onbeholpen en stuntelig ook. We durven niet goed.

Ik heb nieuws voor u. Er zijn absoluut wel woorden voor, je moet ze alleen kennen en durven gebruiken. Woorden zijn de instrumenten van onze emoties, daarmee veruitwendigen we ze. Woorden geven gestalte aan verdriet en intense vreugde en alles wat daar tussen ligt.

Uiteraard komt de ene al beter beslagen op het ijs dan de andere, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het gemakzuchtige. Het zich bedienen van clichés om niets te moeten zeggen. "Woorden schieten te kort", en nog ne goeiendag verder. Yeah, right! In die zin is de 'like button' mij ook een doorn in het oog. En al helemaal als het er om gaat aan te geven dat je 'kennis hebt genomen' van dat soort feiten.

Weet je wat er te kort schiet? Fijngevoeligheid. Fijngevoeligheid om te weten wanneer je vrienden, mensen alleen moet laten met hun vreugde, of wanneer je er gewoon moet zijn voor hen. Fijngevoeligheid om niets te zeggen is een heel ander verhaal dan niets zeggen omdat je het niet durft, niet kunt, of omdat het gemakkelijker is.

Mensen met een intens verdriet, omwille van de dood of de ernstige ziekte van een geliefde, appreciëren het, dat ze niet als een soort lepralijder, meewarig bekeken en/of gemeden worden. Soms willen ze hun verhaal doen, soms niet. Het is niet erg moeilijk om daar mee om te springen. Het enige wat je moet doen is alert zijn voor signalen. En openstaan voor hun verdriet, hun nood.

Durf met éénvoudige en echte woorden te zeggen waar het op staat, wat je voelt, of niet voelt, het is honderd keer te verkiezen boven het optrekken van een façade van stoerdoenerij, waar niemand iets aan heeft. Ga eens wat meer naar een begrafenis of een geboorte, en voel opnieuw. En als je je echt niet bij machte voelt om iets te zeggen, laat dan uw gevoel spreken en geef een knuffel.

Maar kom bij mij niet af met de gemeenplaats dat woorden te kort schieten. Of ik laat u eens wat gedichten lezen. Verzen en woorden die tot op het bot ontroeren en blij kunnen maken. Proza ook, die tot mijmering aanzet, tot zelfreflectie en tot daden.

Of luister naar een liedje, desnoods in het Engels, en kijk hoe met simpele mooie woorden prachtige emoties worden weergegeven, hoe mensen uitdrukking geven aan zielroerselen. En blijf van die 'like'-knop op Facebook, als het over echte gevoelens gaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234