Dinsdag 15/10/2019

Blijf met uw vuile poten van onze samenleving, alstublieft

Sammy Mahdi is politicoloog en voorzitter van JONGCD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt elke donderdag.

"Ga zelf bananen plukken!" Ik dacht in die eerste seconden dat ik dat misschien terug had moeten roepen. Dinsdag zag ik twee tienermeisjes met Afrikaans roots van school naar huis wandelen. Een passagier van een voorbijrijdende truck vond er niets leuker op dan de kinderen achterna te roepen: "Hey, ga eens wat bananen plukken!" De passagier en truckchauffeur bulderden van het lachen. Ik bevroor ter plekke. De meisjes waren gelukkig wat flukser en staken hun middelvinger op. Toch bleef ik me die dag afvragen hoe het die meisjes verging.

Ik kan moeilijk inschatten of de samenleving verruwt, maar het bezorgt kinderen in ieder geval meer schaafwonden dan goed voor hen is. Zonder de juiste ondersteuning zijn die wonden niet helemaal verdwenen wanneer ze straks volwassen zullen zijn. Dan ben je al wat moeilijker in staat om te reageren zoals MNM-presentator Tom De Cock dat deed. Toen hij een brief kreeg waarin hem gevraagd werd "met zijn vuile poten van onze kinderen te blijven", startte de presentator zelf de zoektocht naar de afzender. In de hoop er een gesprek mee te kunnen aanknopen.

In dialoog willen gaan met iemand die je als ziek beschouwt omwille van je geaardheid: sterk. Toen ik 's avonds thuis het voorval met de truckchauffeur voor de duizendste keer afspeelde, wist ik dat ook in dat geval de tegenpartij te dwingen in gesprek te gaan de enige juiste optie was geweest. De ander duidelijk maken hoe kwetsend de woorden niet zijn en welke blijvende impact dat achterlaat.

Gaypride

Die blijvende impact was er ook voor de vele bezoekers van de Medina Expo in Antwerpen. De moslimbeurs bracht afgelopen weekend ondernemers, moskeeën, liefdadigheidsverenigingen en andere organisaties samen. Ook Bond Zonder Naam en JONGCD&V waren van de partij. Ah, dan toch een moslimpartij? Zo u wil. Dit weekend dan wel ook met trots op een praalwagen op de Pride in Brussel. Buiten stond een delegatie Vlaams Belang'ers "Eigen volk eerst" te scanderen. Ik heb de identiteit van de mensen die binnen stonden niet nagevraagd, maar mij leek daar ook gewoon eigen Vlaams volk te staan. Soit.

Ook daar diezelfde verstarring. Terwijl de enige juiste optie de dialoog was. Omdat net zoals er binnen misschien een handvol mensen rondliepen die een andere visie hebben op mens en maatschappij, ook buiten mensen stonden die we alleen kunnen overtuigen via dialoog. Samenleven moeten we. Ofwel door de confrontatie aan te gaan en anderen te kwetsen, ofwel via dialoog en vraag tot wederzijds respect van onze gedeelde universele waarden.

De sensibiliseringscampagne van minister Homans (N-VA) om vooroordelen de wereld uit te helpen, is een eerste stap in de goede richting. Toch als die campagne de bedoeling heeft die vooroordelen vervolgens ook aan te pakken. Om de blanke voorbijwandelende dame, die buiten naast me stond te kijken naar het groepje Vlaams Belang'ers en "zijn die onnozelaars niet beschaamd" fluisterde, minstens een even luide stem te geven in het debat als de Twitter-trollen die onze samenleving vooral willen bouwen op apenmoppen en polarisering.

Twee dingen heb ik mezelf in ieder geval beloofd. Ik zal het gesprek blijven aangaan, ook en vooral met de groepen in onze samenleving die zich miskend voelen en de confrontatie opzoeken. En ik laat geen geval van pure haat meer ongemeld. Een appje zou dat vergemakkelijken. Minister Homans, wat denkt u? Tijd voor stap twee?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234