Zaterdag 22/01/2022

Blauwhelmen veroorzaakten vrouwenhandel in Balkan

De aanwezigheid van tienduizenden VN-blauwhelmen in het voormalige Joegoslavië werkte als katalysator voor het ontstaan van een seksindustrie ten behoeve van de internationale gemeenschap.

Door Georges Timmerman

BRUSSEL l Tot die conclusie komt een nieuw rapport van Europol over vrouwenhandel door georganiseerde misdaadorganisaties in de Balkan. 'Een decennium van oorlog in voormalig Joegoslavië heeft geleid tot het verdwijnen van de rechtsstaat in de regio.'

Volgens ramingen van de International Organisation for Migration (IOM) worden er jaarlijks 120.000 vrouwen verhandeld via de Balkanlanden. Voor de start van de gewapende conflicten die het voormalige Joegoslavië tussen 1991 en 2001 verscheurden, bestond dat misdaadfenomeen niet eens in de regio.

De slachtoffers worden gerekruteerd in Albanië, Bulgarije, Moldavië, Roemenië, Rusland en Oekraïne en komen terecht in prostitutienetwerken in West-Europa, onder andere in België. Europol stelt dat mensenhandel is uitgegroeid tot de meest winstgevende activiteit van de georganiseerde misdaad, goed voor een wereldwijde omzet van ettelijke miljarden euro per jaar. De best georganiseerde internationale misdaadgroepen herinvesteren hun winst uit de vrouwenhandel in de verkoop van wapens en drugs of in legitieme zakelijke ondernemingen.

"Een decennium van oorlog in voormalig Joegoslavië heeft geleid tot het verdwijnen van de rechtsstaat in de regio, met als gevolg poreuze en zwakke grenzen, honderdduizenden vluchtelingen en ontwrichte gemeenschappen die vroeger bij elkaar werden gehouden door strenge morele codes", stelt het rapport. "Dat heeft een klimaat gecreëerd waarin smokkel, illegale activiteiten en corruptie algemeen aanvaard worden. In de nasleep van de oorlog werden tienduizenden internationale peacekeepers naar de regio gestuurd en hun aanwezigheid werkte als een katalysator voor het ontstaan van een seksindustrie ten behoeve van de internationale gemeenschap. Die industrie werd aangedreven door georganiseerde misdaadgroepen, die in vele gevallen al actief waren voor de oorlog, tijdens de vijandelijkheden operationeel bleven onder bescherming van of als onderdeel van een militie of militaire eenheid, en na het stopzetten van de gevechten de vrije hand kregen."

Een voorbeeld van zo'n misdaadgroep is de Zemunclan, een crimineel netwerk van ongeveer tweehonderd Serviërs geleid door Milorad Ulemek-Lukovic, bijgenaamd Legija of Legioen, een verwijzing naar zijn tijd in het Franse Vreemdelingenlegioen. Een ander voorbeeld is de organisatie van wijlen Zeljko Raznjatovic, de leider van de beruchte paramilitaire Arkan Tijgers en een crimineel die al voor de Joegoslavische oorlogen internationaal actief was en verdacht werd van ten minste zestig moorden in West-Europese landen. Luitenanten en medewerkers van beide misdaadchefs zijn herhaaldelijk gesignaleerd in Nederland en in ons land.

Na de ondertekening van het Daytonvredesakkoord in 1995 stuurden de Verenigde Naties, de NAVO en diverse internationale organisaties en ngo's hun mensen naar ex-Joegoslavië om er het vredesproces in goede banen te leiden. De vrouwenhandel werd evenwel aangewakkerd door de komst van die tienduizenden, vooral mannelijke militairen en andere personeelsleden.

De aanwezigheid van een groot aantal mannen met een hoog bestedingsniveau veroorzaakte een vraag naar betaalde seks, een fenomeen dat snel werd geïndentificeerd door de georganiseerde misdaad. Nachtclubs, bars en bordelen rezen als paddenstoelen uit de grond. Van zodra de seksindustrie in de Balkan voet aan de grond had gekregen, lag de stap naar internationale expansie voor de hand. Europol beschouwt de smokkelnetwerken in de Balkan momenteel als een belangrijke potentiële bedreiging voor de Europese Unie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234