Woensdag 28/09/2022

FIFA-verkiezing

Blatter: "WK 2022 zou naar VS gaan in plaats van Qatar"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd onlangs op non-actief gezet. Beeld AFP
FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd onlangs op non-actief gezet.Beeld AFP

Geschorste FIFA-voorzitter Blatter doet in een interview een boekje open over de toewijzing van de WK's.

Willem Feenstra en Mark Misérus

De wereldvoetbalbond FIFA wilde dat niet Qatar, maar de Verenigde Staten het WK in 2022 zouden organiseren. Het FIFA-bestuur had dat volgens de geschorste voorzitter Sepp Blatter bekokstoofd voor de toewijzing in december 2010. Doordat vier Europeanen tegen de afspraak in op Qatar stemden, kwam dat land als winnaar uit de bus.

Dat heeft Blatter gisteren gezegd tegen het Russische persbureau TASS. "Het was afgesproken dat we naar Rusland zouden gaan (...). En in 2022 zouden we teruggaan naar Amerika. Het WK zou plaatsvinden bij de twee grootste politieke machten", aldus de 79-jarige Zwitser.

Een ontmoeting tussen de toenmalige Franse president Sarkozy, voorzitter Platini van de Europese voetbalunie UEFA en de kroonprins van Qatar zou dat vooropgezette plan hebben doorkruist. Blatter: "Vier stemmen van Europa werden weggehaald bij de VS, waardoor de uitkomst veertien tegen acht werd. Met die vier stemmen erbij zou het twaalf tegen tien zijn geweest (in het voordeel van de VS, red.)."

Opspraak

Op welke vier Europese stemmen Blatter doelt, is niet duidelijk. Behalve Platini heeft de Duitser Beckenbauer toegegeven dat hij voor Qatar koos. Dat deed vrijwel zeker ook de Spanjaard Villar, als onderdeel van een stemmenruil waarbij hijzelf met enkele Zuid-Amerikaanse FIFA-bestuursleden en de invloedrijke Qatarees Bin Hammam betrokken was. Blatter heeft altijd volgehouden dat hij voor het Amerikaanse WK-bid stemde.

De dubbele toewijzing van 's werelds lucratiefste voetbaltoernooi, goed voor een omzet van 5 miljard euro, laat vijf jaar later nog altijd zijn sporen na. Van de 22 FIFA-bestuursleden die in 2010 over de gunning van de twee WK's beslisten, is inmiddels de helft in opspraak geraakt.

De Emir van Qatar samen met Sepp Blatter bij de WK-toewijzing in 2010. Beeld EPA
De Emir van Qatar samen met Sepp Blatter bij de WK-toewijzing in 2010.Beeld EPA

Negen van hen worden tijdelijk of voorgoed uit het voetbal geweerd vanwege het overschrijden van FIFA's ethische regels De onderzoeken tegen Beckenbauer en Villar zijn overgedragen aan de rechtsprekende kamer van FIFA's ethische commissie. Die moet beslissen hoe zwaar ze tilt aan het feit dat beiden niet genoeg meewerkten aan het onderzoek dat de Amerikaanse advocaat Michael Garcia in opdracht van de FIFA uitvoerde naar de toewijzing van beide WK's. Beckenbauer ligt ook onder vuur vanwege het WK 2006, dat Duitsland mede zou hebben binnengehaald dankzij het omkopen van Aziatische FIFA-bestuursleden.

Nonsens

Blatter vindt het onbegrijpelijk dat hij en Platini tijdelijk zijn geschorst op verdenking van een smeergeldtransactie. Hij noemt de argumentatie daarvoor 'totale nonsens'. De ethische commissie, die jaren de naam had dat ze bij hem aan de leiband liep, wil volgens hem te graag laten zien hoe veel macht ze binnen de FIFA heeft.

Blatter: "Ze willen zeggen: wij, de ethische commissie, zijn niet in dienst van de president, we zijn volledig onafhankelijk. Dat is verkeerd. Ze zijn dan wel onafhankelijk, maar ze hoeven niet tegen mij te zijn."

Blatters schorsing van negentig dagen loopt in de eerste week van januari af. Hij riskeert een nieuwe straf, nu de ethische commissie bezig is met een vervolgonderzoek naar hem en Platini. Desondanks hoopt Blatter op een wonder voordat op 26 februari zijn opvolger wordt gekozen. "Als God met mij is, hoop ik dat ik terug ben als voorzitter van de FIFA. Dan kan ik tenminste het verkiezingscongres leiden. Dat is mijn droom."

Nakhid komt één steunbrief tekort

De strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA telt een kanshebber minder. David Nakhid, een voormalig international van Trinidad en Tobago, viel gisteren onverwachts weg als mogelijke opvolger van Sepp Blatter. Hoewel hij maandag anders beweerde toen hij zijn kandidatuur bevestigde, heeft hij niet de benodigde steun van vijf voetbalbonden weten te verwerven.

De FIFA maakte woensdag bekend van welke zeven mannen de kandidatuur wel is goedgekeurd. Zij krijgen de steun van minstens vijf nationale bonden. Ook Nakhid dacht dat hij over vijf van zulke brieven beschikte, maar daarvan viel er één weg. Een land had voor twee kandidaten een steunbrief naar de FIFA gestuurd. Voor de andere, niet met naam genoemde kandidaat, had die fout geen gevolgen.

De naam van Michel Platini prijkt op de lijst met kandidaten, hoewel de voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA een schorsing van negentig dagen uitzit op verdenking van het aannemen van smeergeld. Om die reden is zijn kandidatuur niet officieel van kracht. Hij mag ook geen campagne voeren voor het voorzitterschap zolang hij er niet in slaagt zijn straf ongedaan te krijgen. Mocht Platini wegvallen, dan is hij na Nakhid de tweede en laatste kandidaat met een verleden als prof die afhaakt. De anderen die de strijd met elkaar aangaan, zijn de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, de Liberiaanse bondsvoorzitter Musa Bility, Blatters voormalige rechterhand Jérôme Champagne, UEFA's secretaris-generaal Gianni Infantino, de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en de Zuid-Afrikaanse politicus en zakenman Tokyo Sexwale.

Zwitserland heeft bekendgemaakt dat oud-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond José Maria Marin zich heeft neergelegd bij uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij wordt onder meer verdacht van het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van marketingrechten. Marin (83) werd in mei gearresteerd in Zürich, op last van de VS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234