Zondag 17/01/2021

Recap: De Mol

Blasfemie, muiterij en overspel in 'De mol': Hallo, Inquisitie?

Jeffrey maakt zich verdachtBeeld rv

In aflevering twee van De mol gaat het allen tegen één. De inzet? Twintig pasvragen op de vragenlijst, of 2.000 euro voor de hele groep. Not bad, not bad at all. Iedereen draagt een zware verantwoordelijkheid, maar vooral Lloyd, Jeffrey en Steve zorgen voor ophef.

Ochtendstond heeft goud in de mond, en Rabid - dolle - Joke begint bij de eerste zonnestralen aan een onmenselijke taak: de tien kilometer naar een haçienda afleggen en onderweg zo veel mogelijk pasvragen verzamelen. En over dat ‘goud in de mond’ gesproken: Jokes job is eigenlijk groepsgeld omzetten in immuniteit. Hoe meer jetons zij brandmerkt als pasvraag, hoe minder geld er in de pot komt. En: des te sneller de groep haar spot, des te meer jetons zij in harde cash kunnen omzetten.

Ochtend bij Katrien en ChannyBeeld rv

“Mocht ik die vrijstelling kunnen krijgen, ik zou niet twijfelen”, “eerste prioriteit: Joke neerknallen”, er worden kordate woorden gesproken bij het begin van de proef, en er is eensgezindheid bij de groep. Mààr: pas bij het scheiden van de markt, leert men de kooplui kennen. Het mag dan nog iedereen tegen Joke zijn, emotioneel eindigt de groep aan de eindstreep lijnrecht tegenover elkaar. Wie hem ook is, de mol is goed uitgeslapen: hij verdeelt en heerst.

Iedereen is het ermee eens: Joke is in haar volste recht om de groep nu eventjes compleet in hun broekje te zetten en voor zichzelf te spelen. Steve zegt meteen: onze eerste bekommernis moet zijn om haar te vinden. Bedankt om meteen zo verdacht te zijn, Steve. En Pascale? Die legt een briljante strategie voor die uiteindelijk niemand volgt. Joke moet tien kilometer te voet door de brandende zon; dat wil zeggen dat ze echt alle tijd hebben om haar te vinden, voorbij te steken en alsnog neer te malen. Maar daar is hun strategie van bij het begin niet echt voor geschikt.

Te paard, te voiture of in de lucht

Nu: wie kan de beste sabotage plegen bij te paard, te voiture of in de lucht? Degenen die Joke moeten neerschieten zijn het machtigst, maar de geldkwestie is vooral de verantwoordelijkheid van de mannen op de paarden. De cavalerie houdt zich strikt aan de afspraken, al waren die afspraken misschien niet de meest intelligente. In de auto is het andere koek. Daarin zitten: Jeffrey, Lloyd en Katrien. Drie verdachte figuren, die ook nog eens om de haverklap van strategie én van richting veranderen. Om de beurt lapt één van hen het gezond verstand aan zijn laars. Waarop het trio scandeert: samen uit, samen thuis. Wie is hier de mol in schapenvacht, en welk schaapje heeft zich een wolvenhuid aangeschaft?

De cavalerie wordt al snel weggezet als compleet overbodig, en dat blijkt ze uiteindelijk ook te zijn. Steve, de arts, is enorm slecht bezig: zijn bunsenbrander lijkt het ijzer niet te smeden wanneer het heet is. Maar och, Baha en de priester komen ook ter hulp geschoten. En ook zij krijgen hun stempel niet op het hout gedrukt. Ons schijnheilig paterke vloekt alweer de sterren van de hemel, de paarden steigeren, de Baha begrijpt er niets van, en de Steve is verdacht. “Hoe kan het dat die zich er zo weinig van aantrekt?” 

'We have Joke!'

Ondertussen doen Channy en Pascale puik werk vanuit een helikopter, alhoewel we enkel Channy - God hebbe haar ziel - in actie zien. Pascalleke, kijk je ook eens de andere kant uit? De vrouw met de eeuwige schaapachtige grijns doet zich dommer voor dan ze is - dat hopen we althans voor onze marine - en dat is bijna áltijd een heel verdacht teken. Toch lijdt ze soms aan het hebben van een strategisch goed idee. Er is misschien nog wat werk aan haar Engels, maar zolang je de boodschap kan overbrengen, heeft de taal haar werk gedaan. En de boodschap wórdt overgebracht! Dan is de auto nu finaal aan zet: Joke is gespot, op haar af!

Joke is voortvluchtigBeeld rv

Tijd voor wat stratego: knallen we of knallen we niet? Joke ziet haar leven en haar immuniteit voorbijflitsen: weet je nog, toen je je zo verdacht maakte in de vorige aflevering? En dat zou voor niets zijn geweest? Ze vlucht in leugens en gebruikt haar emoties en de pasvragen als omkoping. Allemaal een pasvraag, en dan 's avonds herrie met de groep? De groep is niet geïntimideerd, en Jeffrey blijft bij zijn initiële plan: Lloyd, mijn rechterhand, laat haar niet te lang lijden. Katrien doet niet mee aan de muiterij en belt de cavalerie. Te laat. Terwijl Joke doodleuk verdergaat met het brandmerken - ja, dat is verdacht - wordt ze genadeloos afgemaakt. We willen gewoon even zeggen: wie voor zichzelf mòet spelen, heeft een waterdicht alibi om geld te verduisteren.

Een zinloos lijk

“Is Joke dood?”, vraagt de priester. “Waaróm is Joke dood?” Meneer pastoor, dat is nou eens jouw vakgebied. En we zijn er in de vorige aflevering niet eens achter gekomen wat Joke wou horen op haar begrafenis. Jammer! Pieter doet nog wat aan godslastering. Het was allemaal voor niets - zinloos, zoals het leven. Verdachte Lloyd heeft het aan het einde van de dag erg moeilijk: je probeert iets voor de groep te doen, maar niemand ziet dat je het voor hén deed. Arm schaap. En ons Joke gaat te biecht: jeton nummer acht zat nog in haar koes. Foei zeg, jokkebrok! Alé, ‘t is goed, voor één keer.

Ook in proef nummer twee wordt dokter Steve geframed als sjoemelaar. Terwijl de rest in het zand bijt - we onthouden de moves van Pascale - weet hij niet hoeveel tanden een kindergebit heeft. Of hoeveel sterren de Europese vlagt telt. Of wie de vierde Evangelist is - Lucas, trouwens. Of eigenlijk, tja, eigenlijk weet hij niet veel. Channy pijnigt haar hersenen, en verzamelt braafjes geld voor de groep. Baha doet iets doms op het speelveld, en ook Pascale is af en toe haar stuntelige zelf. Het was de dag waarop iedereen een kater had, maar niemand er een woord over sprak.

Ondertussen worden Jeffrey, van wie iedereen al denkt dat hij de mol is want zijn garderobe says so, en Katrien blind de stad in gestuurd. Zij mogen aan het einde van de dag drie vragen voor elk duizend (!) euro beantwoorden over hun romantisch uitje. Jeffrey denkt een paar keer te weten waar ze op moeten letten. Vooral data en plaatsaanduidingen lijkt hij erg interessant te vinden. Met andere woorden: zaken waar je je ogen niet voor nodig hebt. Dom? Ja. Goed gespeeld? Als je wilt mollen, zeker en vast. En hij wil dan ook nog eens de proef in het honderd laten lopen door in het kistje te kijken met alle molboekjes. Als Jeffrey wil winnen/mollen, is hij erg goed bezig. Tot ieders jolijt draaien Katrien en Jeffrey er hun hand niet voor om om elkaar te zoenen op tv. Enfin, elkaar ... Riep er iemand ‘Judaskus’?

Channy verdenkt Steve, en ligt een paar uur later uit het spelBeeld rv

Let’s face it: zowel jij als ik waren er ondertussen helemaal zeker van dat Jeffrey de proef zou verkloten, toch? En toen ... gebeurde er niets. Jeffrey en Katrien beantwoorden vlekkeloos de drie vragen, en zelfs wanneer Katrien op het punt staat de verkeerde snorrendrager aan te wijzen, schiet Jeffrey hoffelijk te hulp. Als hij de mol is, dan was het zijn ideale kans om op haar kap duizend euro kwijt te spelen. Right, guys? Of was het de schijn van onschuld die hij nodig had om zijn zondige handen in te wassen?

Om het kernachtig en met de woorden van een niet nader genoemd Twitteraar te zeggen: Als Jeffrey de mol niet is, dan is’t echt ne paljas.

De verdachten en dito bijbelpersonages zijn:

1. Lloyd, de barmhartige Samaritaan

2. Jeffrey, de jolige Judas 

3. Joke, de kwade Farizeeër

3. Pascale, de Nimrod 

6. Bahador, de ongelovige Thomas

5. Steve, ofte Lucas, de vierde evangelist en beschermheer der artsen ... 

Rozen verwelken, schepen vergaan, Channy is dood, en komt niet terug, voortaan. Onze Bijbel ligt alvast op ons nachtkastje. Tot volgende week!

Channy moet naar huisBeeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234