Zaterdag 19/10/2019

Belastingen

Blankenberge daagt fiscus voor rechter

Zicht op de Blankenbergse dijk. Het financieren van de bouw en het beheer van sport-, cultuur- en andere infrastructuur kan in één klap veel duurder worden voor de kuststad. Beeld ©BELGA

De stad Blankenberge spant een rechtszaak aan tegen de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). De BBI vindt dat de stad ten onrechte 21 procent btw recupereert bij investeringen via haar gemeentelijk autonoom bedrijf.

Voor Blankenberge is het genoeg geweest. Deze week leidde de stad voor de rechtbank van eerste aanleg een zaak in tegen de Bijzonder Belastinginspectie. De reden? Net als vele gemeenten en steden investeert de kuststad via een gemeentelijke autonoom bedrijf (GAB) in de bouw en beheer van zwembaden, sportinfrastructuur, cultuurgebouwen.

Blankenberge gebruikt daarvoor een GAB omdat ze via die weg de 21 procent recupereert die normaal gezien betaald moet worden op die activiteiten. Maar volgens de BBI hebben verschillende gemeenten, waaronder Blanken-berge, zo'n gemeentelijk autonoom bedrijf met slechts één reden opgericht: de 21 procent btw terugkrijgen. En dat is fout.

Verstrekkende gevolgen

"De zaak draait rond de exploitatie van onze bibliotheek. De vraag is: valt die onder economische activiteit met winstoogmerk of behoort dat tot de stedelijke dienstverlening? We hebben al jaren een schriftelijke overeenkomst met de btw-administratie dat het een economische activiteit is. Maar nu stelt de belastinginspectie dat plots in vraag", zegt Daphne Dumery (N-VA), voorzitter van het gemeentelijk autonoom bedrijf van Blankenberge.

"De fiscus vraagt dat we 1,5 miljoen euro terugbetalen. Voor een kleine stad als Blankenberge is dat niet evident. We hebben met de raad van bestuur, waarin ook leden van andere partijen zitten, besloten om een rechtszaak aan te spannen tegen de belastinginspectie. De fiscus zei dat er over te onderhandelen viel, maar je kunt niet onderhandelen over het principe: ofwel is het een economische activiteit ofwel is het er geen. En wij hebben een gemeentelijk autonoom bedrijf dat wel degelijk winst nastreeft én uitkeert."

De belastinginspectie is al een tijd bezig met het doorlichten van gemeentelijke autonome bedrijven. Volgens de fiscus gebeurt de financiering van de bouw en het beheer van gemeentelijke infrastructuur niet altijd zoals het hoort. Voor de 168 autonome bedrijven in Vlaanderen en 18 autonome provinciebedrijven die van de btw-regeling genieten, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Het financieren van de bouw en het beheer van sport-, brandweer-, cultuur- en andere infrastructuur kan in één klap veel duurder worden.

"Het is een oorlog tussen administraties. Dat zie je de jongste tijd wel meer", zegt fiscaal expert Michel Maus. "Voor verschillende gemeenten duiken er op die manier btw-problemen op. Ook voor het afhouden van roerende voorheffing op concessies die lokale overheden moeten betalen, bestaat er bijvoorbeeld discussie met de federale overheid. Voor lokale overheden valt dat zwaar, in budgettair moeilijke tijden."

'Geen heksenjacht'

De fiscus wil naar eigen zeggen geen heksenjacht organiseren tegen de gemeenten. Een rechtszaak wilde de dienst te allen prijze vermijden, maar nu komt het dus toch tot een juridisch conflict.

Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG): "Het is op zijn minst bevreemdend dat een gemeente een schriftelijke overeenkomst heeft met de btw-administratie over het recupereren van dat geld en een andere entiteit binnen de FOD Financiën daarop beslist dat er iets schort aan die overeenkomst. Als de gemeente zich aan die overeenkomst gehouden heeft, houdt de federale overheid zich niet aan eerder gemaakte afspraken. We weten dat de fiscus al een tijdje de gemeentelijke autonome bedrijven aan het bekijken is. Hopelijk blijft een stap als deze een uitzondering."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234