Donderdag 26/11/2020

Blairs 'Sultan of Spin' kan zondebok worden

Dat de rel over Saddams massavernietigingswapens de Britse premier Blair niet uit het zadel zal lichten, betwist niemand. Maar de critici zijn ook al tevreden met de kop van Alastair Campbell, Blairs Sultan of Spin, mannetjesmaker en volgens sommigen de tweede machthebber in het koninkrijk. Communicatiedirecteur Campbell onderhandelde rechtstreeks met de inlichtingendiensten over het opgesmukte rapport dat voor een politieke crisis in Westminster zorgt.

Brussel / Londen

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

De Britse Labour-leiding ontkent manmoedig dat ze gelogen heeft over het rapport van de inlichtingendiensten. Partijvoorzitter John Reid houdt het op een afrekening waarbij foute gegevens door enkele onbetrouwbare en bovendien anonieme sujetten binnen de veiligheidsdiensten werden gemanipuleerd. En ook Alastair Campbell mag graag tekeergaan tegen de leiding van die diensten, een conservatieve kliek die er vanuit een ingebakken Labour-haat op uit zou zijn de regering te doen struikelen.

Blair wil de zaak laten onderzoeken door een parlementaire commissie, die echter enkel aan Blair zelf rapporteert. Zolang de Britse premier een openbaar onderzoek afhoudt, blijft de storm echter razen. En blijft Alastair Campbell zelve, haast meer dan Blair, in het oog daarvan staan. Hij was het, zo blijkt uit gelekte memo's, die er bij de inlichtingendiensten op aandrong Saddam als een direct gevaar voor de vrije wereld af te schilderen. Ze weigerden, maar moesten toch toelaten dat een vlammend voorwoord van Tony Blair aan de tekst werd toegevoegd. Campbell was het hierom te doen: hij wilde losse feiten opsommen die de politiek naar eigen goeddunken - buiten de top van de inlichtingendiensten om, dus - kon aanwenden. Campbell was trouwens ook de man achter het regeringswitboek over Irak, dat in februari geplagieerd bleek te zijn uit een werk van een universiteitsstudent.

Campbells kop zou een mooie troostprijs zijn, zowel voor de linkse dissidenten binnen Labour als voor de rechtse oppositie. De voormalige politiek hoofdredacteur van de naar links neigende tabloid Daily Mirror heeft zijn critici lang genoeg getergd. Zijn venijnige arrogantie in combinatie met zijn huizenhoge invloed op Blair en zijn voorkeur voor presentatie boven inhoud, hebben van het boegbeeld van New Labour een van de minst populaire mannen in Westminster gemaakt. Beschouw het als een verlate wraak, ook voor de voorgaande schandalen die Campbell probleemloos heeft overleefd.

Onbesproken is zijn gedrag allerminst. Zo was er de rel over de begrafenis van de Queen Mum. Campbell maakte van Blair een risee door er bij Buckingham Palace op aan te dringen dat Blair driehonderd meter voor de rouwstoet uit mocht wandelen. Toen het conservatieve magazine The Spectator dat uitbracht, kreeg het prompt een rechtszaak aan zijn broek. Die al even prompt weer werd ingetrokken toen de black rod, het parlementslid dat de plechtigheid organiseert, het verhaal bevestigde. En dan was er natuurlijk 'Cheriegate'. Campbell logenstrafte publiekelijk dat Cherie Blair zaken had gedaan met de veroordeelde immobiliënmakelaar Peter Foster. Saillant detail: Fiona Millar, Campbells vrouw, is de media-adviseur van Cherie Blair.

Dat Campbell na bijna zes jaar dienst in Number Ten aan de kant geschoven wordt is evenwel onwaarschijnlijk. Dat zou een al te grote deuk in het prestige van Tony Blair kunnen betekenen. Campbell is een symbool geworden van New Labour en bovendien heeft de premier al meer dan voldoende compagnons in de regering verloren. Een hondstrouwe Blairite als Stephen Byers vertrok nadat een rel met zijn spin doctors hem boven het hoofd was gegroeid en ook Blairs vertrouwensman Peter Mandelson moest begin 2001 gaan na een fraudeschandaal. Het was, jawel, Campbell die toen zijn jarenlange vriend Mandelson uit de regering hielp zetten.

Ontslag van Alastair Campbell zou kritiek op wapenrapport sussen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234