Zondag 19/09/2021

Blair vervreemde vrouwen

peter de waard in de volkskrant

Acht jaar na wat de New Dawn (Nieuwe Dageraad) is gaan heten moeten Britse vrouwen niets meer van Blair en New Labour weten.

In 1997 was Blair de held van de Britse vrouwen. Niet alleen zagen ze hem als een nieuwe verlosser na alle in seks- en corruptieschandalen geraakte Conservatieve bewindslieden. Ook was hij jong, idealistisch, onkreukbaar en bovendien een voorbeeldig huisvader die zijn vrouw haar eigen carrière gunde. Blair had daarnaast een vrouwvriendelijk selectiesysteem voor lagerhuisleden ingevoerd, waardoor tientallen nieuwe vrouwelijke parlementariërs werden verkozen die door de media gekscherend de 'Blair babes' werden genoemd.

Nu is Blair in de vijftig, getekend door een oorlog en zijn er zelfs ministers uit zijn eigen kabinet vanwege seksschandalen afgetreden. Uit statistieken blijkt dat 54 procent van de vrouwen hem niet langer vertrouwt, 44 procent hem arrogant vindt en 30 procent zijn aftreden wil. Deze percentages zijn veel hoger dan onder mannen.

Tijdens een dinsdag gehouden symposium over vrouwelijke kiezers in Groot-Brittannië bleek dat zij zich door de premier op het verkeerde been voelen gezet. De spin en vooral de voorwendselen voor de oorlog in Irak zijn bij deze groep in het verkeerde keelgat geschoten. "De moderne oorlogsvoering staat vooral vrouwen tegen", stelde Jenny Tonge, vrouwelijk parlementariër van de Liberaal-Democraten. "Vrouwen en kinderen zijn de belangrijkste slachtoffers van de bombardementen die tegenwoordig beslissend zijn in oorlogen."

Hoewel het kabinet van de premier vier vrouwelijke ministers telt, voelen de vrouwen in de regering zich gemarginaliseerd. "Twee van de meest prominente vrouwelijke ministers (Clare Short en Mo Mowlan) zijn afgetreden omdat ze zich onvoldoende serieus voelden genomen. Vrouwen krijgen vooral de 'zachte kabinetsposten'. De 'harde posten', de departementen die het geld verdelen, blijven bij de mannen", zegt barones Helena Kennedy, een Labour-lid in het Hogerhuis.

Dat is niet alleen een Labour-probleem. Tonge zegt dat zij als lagerhuislid in haar fractie meteen de 'moeder Theresa-portefeuille' kreeg: ontwikkelingssamenwerking. "Jullie vrouwen hebben iets met honger en armoede", zo werd haar te kennen gegeven. Tonge stelt dat het Britse Lagerhuis nog altijd een onprettige plaats is voor vrouwen. "De mannen hebben een geweldige humor, maar ze zijn ook allemaal zeer seksistisch. Britse parlementariërs zijn net studenten. Ze gaan zich te buiten aan drank en jagen op vrouwen. En dat geldt niet in de laatste plaats voor de leden van Labour."

Vrouwen hebben in Westminster volgens haar ook minder autoriteit, omdat ze op een andere toonhoogte spreken. "Margaret Thatcher deed zelfs een training om lager te kunnen spreken. Ze hield daar die merkwaardige intonatie aan over", zegt barones Kennedy.

Volgens Kennedy voelen vrouwelijke kiezers beter aan wanneer politici de boel voor de gek houden en zijn ze veel achterdochtiger over retoriek. "Ze hebben een betere bullshit-sensor", verklaart ze Blairs verminderde populariteit.

Blair zelf noemde 'vrouwelijke wispelturigheid' vorige week de belangrijkste oorzaak van het populariteitsverlies. Volgens hem heeft geen kabinet zoveel voor vrouwen gedaan als dat van hem. "Het zwangerschapsverlof is verhoogd van veertien weken naar zes maanden en zal volgend jaar worden uitgebreid tot negen maanden. De kinderbijslagregeling is verbeterd en er is een belastingaftrek gekomen voor families."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234